ΤΕΧΝΕΣ

Με δέκα βραβεία φεύγει από τα ελληνικά Όσκαρ η ταινία «Πίσω από τις θημωνιές»

Με δέκα βραβεία φεύγει από τα ελληνικά Όσκαρ η ταινία «Πίσω από τις θημωνιές»

Το «Πίσω από τις Θημωνιές», η καλύτερη δηλαδή εγχώρια ταινία της φετινής σεζόν, σάρωσε τα βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που απονεμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 27/6 σε μια αρκετά σφιχτή τελετή, την οποία παρουσίασαν με κέφι η Λίλα Μπακλέση και η Νατάσα Εξηνταβελώνη.

Δέκα αγαλματίδια απέσπασε συνολικά το φιλμ της πρωτοεμφανιζόμενης, στις μεγάλου μήκους ταινίες, Ασημίνας Προέδρου, η οποία ανέβηκε ξανά και ξανά στη σκηνή αφού τιμήθηκε μεταξύ άλλων τόσο για το σενάριο και τη σκηνοθεσία, όσο φυσικά και για το κορυφαίο φιλμ της χρονιάς.

Με δέκα βραβεία φεύγει από τα ελληνικά Όσκαρ η ταινία «Πίσω από τις θημωνιές»
Η σκηνοθέτις της ταινίας “Πίσω από τις θημωνιές” Ασημίνα Προέδρου

Ο πρωταγωνιστής Στάθης Σταμουλακάτος κέρδισε επίσης το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου, ενώ το ίδιο έκαναν και οι Χρήστος Κοντογεώργης και Ντίνα Μιχαηλίδου (και οι δύο από τις «Θημωνιές») στους δεύτερους ρόλους. Ο πρώτος γυναικείος, από την άλλη, πήγε (δικαιότατα) στην υπέροχη Ελένη Κοκκίδου του «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη, ενώ συνολικά τέσσερα βραβεία, όλα σε τεχνικές κατηγορίες, απέσπασε το «Broadway» του Χρήστου Μασσαλά.

Τέλος, από τα υπόλοιπα της τελετής αξίζει κανείς να σταθεί σε δύο τοποθετήσεις: εκείνη του προέδρου της Ακαδημίας Λευτέρη Χαρίτου, ο οποίος ανέφερε πως «εμείς εδώ είμαστε ένα οικοσύστημα πολιτισμού, όχι μόνο παρέα ή οικογένεια»· επίσης, τον προβληματισμό του (βραβευμένου) σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστου, ο οποίος δήλωσε ότι «ως γκέι άτομο ανησυχώ για την άνοδο της Ακροδεξιάς στις πρόσφατες εκλογές».

Αιμίλιος Χαρμπής-kathimerini.gr