ΤΕΧΝΕΣ

Μαρία Ηλέκτρα Ζογλοπίτου: Ένα ταλέντο που δεν πρόλαβε να ανθίσει…

Μαρία Ηλέκτρα Ζογλοπίτου: Ένα ταλέντο που δεν πρόλαβε να ανθίσει...

Η εικαστικός και δημιουργός κόμικ από τη Θεσσαλονίκη που «έφυγε» άδικα και αξίζει να γνωρίσουμε

Η Μαρία – Ηλέκτρα Ζογλοπίτου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1970. Αποφοίτησε από το Ιστορικό – Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το 1996 με 1997 βρισκόταν στην Αγγλία κάνοντας το μεταπτυχιακό της, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών), με θέμα την Ιστορία της Τέχνης.

Έφυγε άδικα από την ζωή σε ηλικία μόλις 27 χρονών το 1997, χωρίς να προλάβει να ανθίσει το ταλέντο της. Άφησε πίσω της μόνο δύο άλμπουμ, το «Χαμένο Φάσμα» και το «Products of Love and Chaos», που κατάφεραν όμως να απαθανατίσουν το μοναδικό της στυλ στην εικονογράφηση και στο σκίτσο

Από πολύ μικρή ηλικία ξεχώριζε το μοναδικό της ταλέντο στο χώρο των εικαστικών τεχνών, τη ζωγραφική, το σχέδιο και τα κόμικς.

Μαρία Ηλέκτρα Ζογλοπίτου: Ένα ταλέντο που δεν πρόλαβε να ανθίσει...

Έλαβε μέρος σε εκθέσεις κόμικς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνεργάστηκε με το περιοδικό Έψιλον της Ελευθεροτυπίας, τη Βαβέλ αλλά και με διάφορα fanzines, ενώ ιστορία της υπήρχε και στην ανθολογία Mistress. Παράλληλα ασχολήθηκε με θεατρικά σκηνικά, αφίσες, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων.

Μαρία Ηλέκτρα Ζογλοπίτου: Ένα ταλέντο που δεν πρόλαβε να ανθίσει...

Όμως τον Ιούλιο του 1997, χρονιά που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην 9η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Μεσογείου στο Τορίνο, η Μαρία-Ηλέκτρα έφυγε για πάντα από κοντά μας, από πτώση κατά τη διάρκεια κρίσης επιληψίας. Την είχε βρει νεκρή στο διαμέρισμά της ο σύντροφός της, Γιάννης Θωμάτος, ο οποίος αρχικά είχε κριθεί ένοχος για στραγγαλισμό λόγω λάθους του ιατροδικαστή, αλλά αργότερα αθωώθηκε. Τα αίτια ήταν παθολογικά, έγραψαν στις εφημερίδες…