ΚΟΣΜΟΣ

«Μακριά από τοξικούς ανθρώπους»: Το μυστικό της γηραιότερης γυναίκας στον κόσμο

«Μακριά από τοξικούς ανθρώπους»: Το μυστικό της γηραιότερης γυναίκας στον κόσμο

Η Μαρία Μπράνιας Μορέρα επιβίωσε από δύο παγκόσμιους πολέμους, έναν εμφύλιο, δύο πανδημίες και στα 115 της «χρίστηκε» ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο από τα ρεκόρ Γκίνες.

Η Μορέρα παίρνει τον τίτλο, μετά και τον θάνατο της Γαλλίδας μοναχής Αντρέ, η οποία απεβίωσε προ ημερών σε ηλικία 118 ετών.

Τα τελευταία 22 χρόνια, η Μορέρα διαμένει σε έναν οίκο ευγηρίας στην Καταλονία, αλλά γεννήθηκε στο Σαν Φρανσκίσκο των ΗΠΑ.

Έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν επέζησε από τον κορωνοϊό τον Μάιο του 2020, την περίοδο που η Ισπανία βίωνε μία από τις χειρότερες εξάρσεις της πανδημίας, πριν γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια.

«Τάξη, ηρεμία, καλή σχέση με την οικογένεια και τους φίλους, επαφή με τη φύση, συναισθηματική σταθερότητα, χωρίς ανησυχίες, χωρίς τύψεις, πολλή θετικότητα και παραμονή μακριά από τοξικούς ανθρώπους» είναι σύμφωνα με τη Moρέρα το μυστικό για την μακροζωία της, σύμφωνα με τον ιστότοπο Guinness.

«Νομίζω ότι η μακροζωία είναι και το να είσαι τυχερός», πρόσθεσε η ίδια. «Τύχη και καλό DNA».

Η Mαρία Μπράινας Μορέρα γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο στις 4 Μαρτίου 1907, ένα χρόνο αφότου οι γονείς της μετακόμισαν από την Ισπανία στις ΗΠΑ. Η οικογένειά της επέστρεψε στην Ισπανία οκτώ χρόνια αργότερα και εγκαταστάθηκε στην Καταλονία. Από τότε, η Μορέρα έχει ζήσει καθοριστικές στιγμές, μεγάλες χαρές αλλά και μεγάλες λύπες.

Ο πατέρας της πέθανε από φυματίωση στο ταξίδι στον ωκεανό από τις ΗΠΑ στην Ισπανία. Η διαδρομή ήταν μεγάλη επειδή ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος έκανε το πέρασμα από τις σκανδιναβικές θάλασσες επικίνδυνο, οπότε το πλοίο έπρεπε να περάσει μέσω της Κούβας και των Αζορών, θυμάται η Μορέρα.

Το 1918, η πανδημία της ισπανικής γρίπης άρχισε να σαρώνει τον κόσμο. Στη συνέχεια, όταν ήταν 29 ετών, ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος, αφήνοντάς της «πολύ κακές αναμνήσεις». Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ακολούθησε αμέσως μετά.

Η Μορέρα έκανε οικογένεια με έναν Καταλανό γιατρό, ο οποίος της έχει χαρίσει τρία παιδιά, 11 εγγόνια και 13 δισέγγονα, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Μορέρα έχει αγκαλιάσει την πρόοδο της τεχνολογίας, αγαπώντας ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ψηφιακές επικοινωνίες. Χρησιμοποιεί μια συσκευή που μετατρέπει τη φωνή σε κείμενο και έτσι επικοινωνεί μέσω Twitter για να μένει σε επαφή με αγαπημένα της πρόσωπα.

Το γηροκομείο όπου φιλοξενείται, το Residència Santa María del Tura, σε δήλωσή του είπε οτι θα κάνει «πάρτι» για την αναγνώρισή της ως το γηραιότερο εν ζωή άτομο στον κόσμο. «Είναι καλά στην υγεία της και συνεχίζει να εκπλήσσεται και να είναι ευγνώμων για την προσοχή που δημιούργησε όλο αυτό…», είπαν οι υπεύθυνοι.