ΖΩΗ

Μαθήματα για τον πλούτο από την πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο

Μία αγγλική παροιμία λέει ότι «το σάβανο δεν έχει τσέπες». Όταν πεθάνεις δεν παίρνεις χρήματα και περιουσία στον τάφο σου. Οι Φινλαδοί έχουν μία πιο αθυρόστομη παραλλαγή της παροιμίας αυτή, που λέει ότι «εάν είσαι άπληστος πεθαίνεις στα σκ@@@».

Από μικροί μαθαίνουν ότι η απληστία μόνο κακό μπορεί να φέρει. Όπως αφηγείται στο BBC η Φινλανδή δημοσιογράφος Σάιλα Χούουσκο όταν γυρίζει στο σπίτι της έχοντας αγοράσει περισσότερα από όσα χρειάζεται «περιμένω συνέπειες». Η επιδείξη πλούτου επικρίνεται έντονα στα παραδοσιακά μέσα και τα social media και το μέτρο επαινείται.

H Φινλανδία ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για τέταρτη διαδοχική χρονιά. Θα μπορούσε αυτό να συνδέεται ακριβώς με το γεγονός ότι έχουν μάθει να ξοδεύουν με μετριοπάθεια και να μην θεωρούν τον υπέρμετρο πλούτο αρετή και επιδίωξη αλλά πηγή δεινών;

Εν μέρει ναι. Όχι μόνο γιατί βοηθάει στην ευρύτερη νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζουν τη ζωή, αλλά και γιατί σε αυτή την ιδέα στηρίζεται και το κοινωνικό κράτος, εξηγούν ειδικοί. Όταν κάποιος βρεθεί σε δύσκολη οικονομικά θέση, το κράτος θα πρέπει να είναι εκεί να τον στηρίξει. Η ίδια ιδέα περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις ανισότητες, που θεωρούνται από τους κυριότερους παράγοντες δυστυχίας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο βίντεο του BBC: