ΚΟΣΜΟΣ

Μήπως είναι ξεπερασμένο το 40ωρο εργασίας;

Μήπως είναι ξεπερασμένο το 40ωρο εργασίας;

«Υπάρχει μια αυξανόμενη ενόχληση με τα εργασιακά καθήκοντα που δεν προσθέτουν καμία αξία στη ζωή μας», υποστηρίζει καθηγητής διοίκησης στη Σχολή Διοίκησης UCL του Λονδίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τετραήμερη εβδομάδα εργασίας: Απλά σε κάνει πιο χαρούμενο

Μεταξύ του 2019 και του 2022, ο αριθμός των ωρών που εργάζονται οι άνθρωποι στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 33 λιγότερες ώρες ετησίως ανά άτομο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών. Όπως μεταδίδει το CNBC, η πανδημία Covid-19 δεν μετέβαλε μόνο το πού και πώς εμφανιζόμαστε στις δουλειές μας: Οδήγησε τους ανθρώπους να αναρωτηθούν πότε και γιατί θα έπρεπε να εργάζονται εξαρχής.

Ενώ τα ποσοστά παραίτησης αυξάνονται σιγά-σιγά την τελευταία δεκαετία, άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την παρατεταμένη πανδημία ─ εξουθένωση, αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας, εθνικός υπαρξιακός πανικός ─ έχουν ωθήσει τους εργαζόμενους να επανεξετάσουν τι δίνουν και τι παίρνουν από τη δουλειά τους. Ως εκ τούτου, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεφεύγουν από το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη ενόχληση με τα εργασιακά καθήκοντα που δεν προσθέτουν καμία αξία στη ζωή μας», λέει ο Anthony Klotz, καθηγητής διοίκησης στη Σχολή Διοίκησης UCL του Λονδίνου. «Οι άνθρωποι έχουν πολύ μικρότερη ανοχή σε αυτό και φοβούνται λιγότερο να πουν: «Δεν θέλουμε να σπαταλάμε τον χρόνο μας»».

Αλλαγή στάσης απέναντι στην εργασία

Πριν από την πανδημία, υποστηρίζει ο Klotz, οι άνθρωποι αποδέχονταν τις μικρές ενοχλήσεις στο πρόγραμμά τους, είτε επρόκειτο για μια μακρά μετακίνηση, είτε για μια μικρή συζήτηση στην αίθουσα διαλείμματος, είτε για δίωρες συσκέψεις επειδή δεν ήξεραν ότι υπήρχε άλλος τρόπος να εργαστούν.

Ωστόσο, αφού εργάζονταν από το σπίτι για αρκετούς μήνες ή και χρόνια, κάποιοι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να είναι πιο αποδοτικοί με το χρόνο τους και να επιτύχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Ο χρόνος που ξοδεύονταν για μετακινήσεις αντικαταστάθηκε με άσκηση, φροντίδα των παιδιών και πρόκριση στις δουλειές του σπιτιού, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, σημειώνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στην έκθεσή της του Οκτωβρίου του 2022. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στο γραφείο, φέρνουν μαζί τους αυτές τις νέες συνήθειες και προσδοκίες.

Πώς απαντούν οι εταιρείες

Σε συζητήσεις με διευθυντές και διευθύνοντες συμβούλους σε εταιρείες σε όλες τις ΗΠΑ, ο Klotz έχει παρατηρήσει ότι ένα ερώτημα τίθεται όλο και περισσότερο: «Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι υπάλληλοί μας έχουν πλούσια ζωή εκτός εργασίας, ενώ παράλληλα εξακολουθούν να κάνουν τη βασική τους δουλειά;».

Το 2022, περισσότεροι από 900 εργαζόμενοι σε 33 επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία δοκίμασαν μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και είδαν βελτιωμένη παραγωγικότητα, οικονομικά και σχέσεις μεταξύ άλλων οφελών, αναφέρει η Jennifer Liu του CNBC Make It.

Άλλες εταιρείες πειραματίζονται με ημέρες χωρίς συσκέψεις, μισή μέρα Παρασκευή και διάφορες στρατηγικές εξοικονόμησης χρόνου για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Ο Klotz δεν αναμένει ότι η επιθυμία να περνάει κανείς λιγότερο χρόνο στη δουλειά θα υποχωρήσει σύντομα.

Πηγή: naftemporiki.gr