ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα: Τι θα ισχύει για το Πάσχα – Πού θα πρέπει να φοράμε μάσκα

Μέτρα: Τι θα ισχύει για το Πάσχα - Πού θα πρέπει να φοράμε μάσκα

Πάσχα στο χωριό, αλλά με τη μάσκα ανά χείρας, θα κάνουμε φέτος, σύμφωνα με τα μέτρα που θα ισχύουν μέχρι και την Πρωτομαγιά.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε και περιλαμβάνει τα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό που ισχύουν από την Μεγάλη Δευτέρα, μέχρι και την Κυριακή 1 Μαΐου, η χρήση μάσκας παραμένει σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως και η τήρηση 1,5 μέτρου απόστασης μεταξύ των ατόμων.

Όπως, εξάλλου, εξήγησαν οι ειδικοί, το Πάσχα πρέπει να εορταστεί με προσοχή και τήρηση των μέτρων, με την επιστροφή στην κανονικότητα πάντως να βρίσκεται μία «ανάσα» μακριά, μιας και από τις 2 Μαΐου κι έπειτα θα θυμηθούμε προ-πανδημίας ημέρες, με την κατάσταση να επανεξετάζεται από τον Σεπτέμβριο.

Με τι μέτρα θα κάνουμε Πάσχα

Τα κέντρα διασκέδασης και η εστίαση θα λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους (όσοι έχουν κάνει τις τρεις δόσεις) ή εμβολιασμένους με δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι 9 μήνες και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, με υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών, πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.

Υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.

Σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και διαθέτουν άδεια λειτουργείας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο πελάτης πρέπει να επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για covid-19.

Υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τι θα ισχύει για τις εκκλησίες

Στις εκκλησίες, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ οι άνθρωποι εισέρχονται αφού επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ covid-19.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες, αυστηρά κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Αναλυτικά:

Ισχύει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας. Εξαιρούνται άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.

  • Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Αντισηπτικά στις εισόδους.
  • Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο

Επιπλέον, για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και τα test το ΦΕΚ αναφέρει τα εξής:

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού
β) πιστοποιητικού νόσησης ή
γ) βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Πηγή: iefimerida.gr