ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα κατά της ακρίβειας: Ποιοι, πότε, πώς και πόσα χρήματα θα πάρουν

Μέτρα κατά της ακρίβειας: Ποιοι, πότε, πώς και πόσα χρήματα θα πάρουν

Πακέτο νέων μέτρων ύψους 1,12 δισ. ευρώ επιστρατεύουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο να μετριάσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού για περίπου 3,2 εκατομμύρια πολίτες της χώρας με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Κατά την ανακοίνωση των μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι το νέο πακέτο θα ανακουφίσει πολίτες, κυρίως αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, προσφέροντας σημαντικές «ανάσες» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αλλά δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το σύνολο του αυξημένου κόστους της καθημερινότητάς τους. Πρόσθεσε ότι το νέο πακέτο μέτρων δεν εκτροχιάζει την οικονομία. «Συγκλίνουμε με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνουμε από τις αντοχές της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά

Τη βάση για τη λήψη μέτρων έδωσε η καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας για το 2021, που έκλεισε με υπέρβαση εσόδων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, με την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων στα 570 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2022.

Απρίλιος-Ιούνιος

Το σύνολο των μέτρων θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο και χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Την αύξηση της επιδότησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, την επιδότηση μέρους της αύξησης των τιμών των καυσίμων και διευκόλυνση αποπληρωμής των τριών δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επιδοτήσεις

Προβλέπεται επιδότηση της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου με υψηλότερα ποσά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει και ειδική μέριμνα για ακόμη μεγαλύτερη επιδότηση στις μικρές επιχειρήσεις.

Το συνολικό κόστος αυτών των παρεμβάσεων εκτιμάται στα 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο, από 350 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, και ενώ σε επιδοτήσεις έχουν ήδη δοθεί περίπου 2,1 δισ. ευρώ.

Επιταγή ακρίβειας

Σε εφαρμογή της σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού, χορηγείται έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου αυτά να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί πριν το Πάσχα.

Συγκεκριμένα:

  • Χορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου, δηλαδή δόση που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο πρώτα, και σε 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά.

  • Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Δικαιούχοι είναι οι συμπατριώτες μας με τα χαρακτηριστικά του επιδόματος του περσινού Δεκεμβρίου.

  • Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες.
  • Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 167.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ.
  • Χορηγείται διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 240.000 δικαιούχους του.

Το συνολικό κόστος αυτών των παρεμβάσεων, παρεμβάσεις με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα, διαμορφώνεται στα 324 εκατ. ευρώ.

Καύσιμα

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη), χορηγείται απευθείας επιδότηση καυσίμων στους πολίτες, που καλύπτει σημαντικό μέρος των αυξήσεων των τιμών για 3 μήνες στα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας στα πρότυπα του freedom pass, ενώ για τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης της, το ποσό θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, υπολογίζεται ότι 3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα διαθέτουν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο και δηλώνουν μέχρι το ανωτέρω οικογενειακό εισόδημα.

Η επιδότηση θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο για τις ηπειρωτικές περιοχές και 28 ευρώ για τις νησιωτικές περιοχές, ενώ θα καλύπτει και τη χρήση υγραερίου.

Τονίζεται ότι η μέση κατανάλωση ανά φορολογούμενο εκτιμάται στα 54 λίτρα καυσίμου το μήνα.

Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ.

Επιδοτείται στην πηγή, δηλαδή στο πρατήριο, από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) για τον Απρίλιο κατά 12 λεπτά και, συνυπολογίζοντας και το ΦΠΑ που αναλογεί, το κέρδος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή ανέρχεται στα 15 λεπτά το λίτρο.

Η μείωση είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα προέκυπτε από τη μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα με βάση τα θεσπισμένα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, συνδυαστικά με το πρώτο σκέλος της επιδότησης καυσίμου, όσοι κινούνται με οχήματα με καύσιμο το ντίζελ θα έχουν διπλή επιδότηση που θα φτάσει τα 37 λεπτά το λίτρο για τις ηπειρωτικές έως και τα 53 λεπτά το λίτρο για τις νησιωτικές περιοχές.

Το μέτρο έχει διπλό στόχο καθώς, εκτός από την ελάφρυνση του χρήστη, θα βοηθήσει και στη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα και τελικά στις τιμές στο ράφι.

Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται περίπου στα 23 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα με τις δύο επιδοτήσεις, οι ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων ταξί θα έχουν για το μήνα Απρίλιο έκτακτη ενίσχυση ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί μέρος του αυξημένου κόστους καυσίμου σε αυτή την περίοδο που διανύουμε.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Με την ευκαιρία του νέου πακέτου μέτρων αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών από 60 σε 96 άτοκες δόσεις, με τις μειώσεις βάσει τζίρου να ισχύουν όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Παραμένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που αυτές επιστραφούν εφάπαξ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέρχονται στα 8,3 δισ. ευρώ.

Από αυτές, μετά τις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι βεβαιωμένες οφειλές διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα, στα 3 δισ. ευρώ.

Τέλος, τα συνολικά κονδύλια που έχουν διατεθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την έκπτωση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου (εξαιρουμένων των εκπτώσεων των παρόχων) ανέρχονται σε 630 εκατ. ευρώ για το 2021 και 1,05 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Μαζί με την επιδότηση Απριλίου ξεπερνούν τα 2,3 δισ. ευρώ.

Σε αυτά προστίθεται η επιδότηση ύψους 271 εκατ. που δόθηκε σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) τον Δεκέμβριο του 2021, όπως και το αυξημένο επίδομα θέρμανσης από 84 εκατ. σε 174 εκατ. Με βάση τα παραπάνω, το σύνολο των παρεμβάσεων για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχει ανακοινωθεί ή υλοποιηθεί έως σήμερα ανέρχεται σε 3,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: eleftherostypos.gr