ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ποιες χώρες είναι οι νέες «Ινδίες»

Πού ο ιός βρίσκεται σε έξαρση

Η Ινδία δεν είναι η μόνη χώρα, όπου καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, αποτελώντας το νέο «hot-spot» της υγειονομικής κρίσης. Με εξαίρεση τις -λεγόμενες- χώρες της Δύσης, εξάλλου, η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, πλήττοντας κυρίως τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

«Η Ινδία εξακολουθεί να μας ανησυχεί πολύ, αλλά δεν είναι μόνο αυτή που έχει επείγουσα ανάγκη» δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Μία από τις βασικές αιτίες αυτής της νέας έξαρσης του ιού σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, είναι η άνιση κατανομή των εμβολίων. Ενώ στις αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα εμβολιαστικά προγράμματα έχουν «ανεβάσει» κατά πολύ ρυθμούς, στις λιγότερο ευνοημένες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής οι δόσεις αποτελούν είδος πολυτελείας.

Ας δούμε σε ποιες χώρες καταγράφεται έξαρση του ιού

  • Αργεντινή – 3,5 εκατ. κρούσματα, 74.000 θάνατοι, το 19% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου: Την προηγούμενη Τετάρτη καταγράφηκαν 39.000 νέα κρούσματα, αριθμός – ρεκόρ από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων, επίσης, από 112 στις αρχές Μαρτίου, υπερέβη τους 740 την προηγούμενη Τετάρτη.

Chart of daily reported Covid-19 cases in Argentina

  • Νεπάλ – 513.000 κρούσματα, 6.300 θάνατοι, το 7,3% έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση: Από 200 κρούσματα τον Απρίλιο, ο ημερήσιος αριθμός έφθασε τα 9.300 κρούσματα στα μέσα Μαΐου. Παράλληλα, από μόλις 200 θανάτους στις αρχες Απριλίου, η γειτονική χώρα της Ινδίας έχει ξεπεράσει σήμερα τους 6.300. Πολλοί, μάλιστα, επιρρίπτουν την ευθύνη της έξαρσης στους εργάτες – μετανάστες, οι οποίοι συρρέουν από τα όμορα κράτη.

Chart of daily reported Covid cases in Nepal.

  • Μπαχρέιν – 218.000 κρούσματα, 820 θάνατοι, το 51,8% έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση: Από τα 600 κρούσματα στις αρχές Μαρτίου, ο ημερήσιος αριθμός ξεπέρασε τα 2.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Τα παραπάνω στοιχεία έχουν προκαλέσει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού Sputnik και του κινεζικού Sinopharm, δεδομένου ότι παρά τον υψηλό εμβολιαστικό ρυθμό, καταγράφεται έξαρση των περιστατικών Covid.

Chart of daily reported Covid cases in Bahrain

  • Ταϊβάν – 4.300 κρούσματα, 23 θάνατοι, το 0,14% έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση: Μέχρι τέλη Απριλίου, το νησιωτικό κράτος των 24 εκατ. κατοίκων είχε καταγράψει μόλις 1.128 κρούσματα και 24 θανάτους. Το άλμα των ημερήσιων περιστατικών αποδίδεται στη «χαλάρωση» των μέτρων εισόδου στη χώρα αλλά και στους εξαιρετικά λίγους εμβολιασμούς.

Chart of daily reported Covid cases in Taiwan.