ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την έξαρση νέων κρουσμάτων παγκοσμίως

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την έξαρση νέων κρουσμάτων παγκοσμίως

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, για ακόμα μία φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά την έξαρση των λοιμώξεων παγκοσμίως και κυρίως στις περιφέρειες της Ευρώπης και της Ασίας – Ειρηνικού.

Σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα, την τελευταία εβδομάδα, καταγράφουν αύξηση κατά 8%. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Κίνα, η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, η Νέα Ζηλανδία, αλλά και η Ευρώπη, όπου περίπου στο 50% των κρατών σημειώνεται, τις τελευταίες ημέρες, πανδημική έξαρση.

Ο δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε είναι ελλιπής εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των διαγνωστικών τεστ στα περισσότερα κράτη.

«Σήμερα, αυτό που βλέπουμε είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η ταχύτατη επικράτηση μιας υποομάδας της μετάλλαξης «Όμικρον», της ΒΑ.2, γνωστής και ως «Όμικρον 2». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η «Όμικρον 2» μεταδίδεται κατά 30% έως 50% ταχύτερα από τη «συμβατική» «Όμικρον» και είναι η γρηγορότερα μεταδιδόμενη μετάλλαξη που καταγράφηκε έως σήμερα.