ΕΛΛΑΔΑ

Κοινή γραμμή Ελλάδας – Αυστρίας για το μεταναστευτικό

Εξαιρετικά γόνιμες χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος με τα πιο θερμά λόγια για την υποδοχή που έτυχε στη Βιέννη, αλλά και για τη συνδρομή της Αυστρίας στη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «το γεγονός πως φτάνει στην Ελλάδα η αυστριακή συνδρομή σημαίνει πολλά. Θα βοηθήσουν στην αποτροπή της απόπειρας παράνομης εισόδου μεταναστών που οργανώνει η Τουρκία».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό είναι πολύ θετικό γεγονός ότι στον Έβρο θα «κυματίζουν πολλές σημαίες χωρών που βοηθούν έμπρακτα την Ελλάδα».

«Πρέπει να οδηγηθούμε άμεσα σε μία έμπρακτη αποκλιμάκωση της κρίσης και στον Έβρο και στα νησιά, όπου έχει σημειωθεί και μια σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την πολύ καλή συνεργασία τους τελευταίους μήνες και αναφέρθηκε στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Κουρτς ανέφερε πως Ελλάδα και Αυστρία έχουν κοινή θέση σε πολλά ζητήματα, ενώ μίλησε για τις προσπάθειες της Ελλάδας για την οικονομική ανάκαμψη τις κινήσεις προκειμένου να γίνει ανοιχτή σε επενδύσεις.

Επιπλέον, ευχαρίστησε τη χώρα μας για την προσπάθεια που κάνει στα σύνορα με την Τουρκία, μιλώντας για «επίθεση της Τουρκίας», η οποία, εκμεταλλέυεται χιλιάδες μεταναστές και τους χρησιμοποεί σαν όπλα εναντίον της Ελλάδας. «Εκβιάζει την Ευρώπη», υποστήριξε.

«Η Ε.Ε. ακολουθεί κοινο δρόμο και υποστηρίζει την Ελλάδα, ενώ η Αυστρία συνεισφέρει ένα τεθωρακισμένο όχημα, drones και αστυνομικούς, συν 1 εκατ. ευρώ. Θα προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε και πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», επεσήμανε.