ΤΕΧΝΕΣ

ΚΘΒΕ: Η «Απόλυτη μαγεία» κάνει τους θεατές συμμέτοχους σε τελετές αποχαιρετισμού

ΚΘΒΕ: Η «Απόλυτη μαγεία» κάνει τους θεατές συμμέτοχους σε τελετές αποχαιρετισμού

Η θεατρική σκηνή μετατρέπεται σε έναν χώρο όπου συμβαίνουν ιδιαίτερες τελετές, οι ηθοποιοί είναι μέλη της παράξενης ομάδας που τις οργανώνει και οι θεατές είναι συμμέτοχοι των τελετών αυτών. Η «Απόλυτη Μαγεία» θα παρασύρει κοινό και συντελεστές από τις 12 Μαΐου, όποτε και έρχεται ως η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ.

Η «Απόλυτη Μαγεία – ο ήχος που κάνουν τα πράγματα όταν πέφτουν» αφηγείται την ιστορία ενός παράξενου νησιού όπου τα πράγματα εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν ίχνη στα μυαλά και τις ψυχές των ανθρώπων. Εποχές, μετεωρολογικά φαινόμενα, φυτά, αρώματα, βιβλία, ακόμη και το …μπάσκετ, χάνονται και αφήνουν πίσω τους ένα παράλογο κενό. Γι’ αυτό, οι κάτοικοι του νησιού καταφεύγουν σε παράξενες, μυστικιστικές τελετές προκειμένου να τα αποχαιρετήσουν.

«Η παράσταση χρησιμοποιεί πολλούς κώδικες από θρίλερ και από “θαύματα” που γίνονται επί σκηνής. Ο θεατής δεν καταλαβαίνει αν πρόκειται για θεατρική ψευδαίσθηση ή αν όντως είναι ένα πραγματικό “θαύμα” που συμβαίνει», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χρήστος Πασσαλής, που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης και επιπλέον έγραψε το κείμενο από κοινού με την Αγγελική Παπούλια.

Η παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί το μεταφυσικό στοιχείο, αγγίζει τα όρια της μαύρης κωμωδίας, αφού οι τελετές αποχαιρετισμού είναι ταυτόχρονα συγκινητικές και αστείες. «Υποθέτουμε ότι οι κάτοικοι στην ουσία έχουν επινοήσει αυτές τις τελετές για να είναι μαζί και να αντιμετωπίζουν συλλογικά τις απώλειες των πραγμάτων που χάνονται από γύρω τους σε καθημερινή βάση και για πάντα», συμπληρώνει ο κ. Πασσαλής.

Η πρωτότυπη παραγωγή devised theatre (επινοητικό θέατρο), παρομοιάζει τον θάνατο με την εξαφάνιση, και φιλοδοξεί να κάνει τον θεατή συμμέτοχο αυτής της τελετής και όχι έναν άνθρωπο που παρακολουθεί κάποιους άλλους να αποχαιρετούν πράγματα. «Μοιραζόμαστε με τον θεατή μία κοινή συνθήκη εξαφανίσεων, πράγμα που ούτως ή άλλως συμβαίνει, αφού -δυστυχώς ή ευτυχώς, όλα τα πράγματα εξαφανίζονται από γύρω μας. Αυτό αποδεικνύεται και με τα πρόσφατα γεγονότα και με παλιότερα και με την ίδια τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Η «Απόλυτη Μαγεία – ο ήχος που κάνουν τα πράγματα όταν πέφτουν» θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 12 Μαΐου στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, όπου θα ανεβαίνει κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 7 το απόγευμα, Πέμπτη και Παρασκευή στις 9 το βράδυ και Σάββατο με διπλή παράσταση στις 6 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ.