ΤΕΧΝΕΣ

ΚΘΒΕ: Ακόμη δεν δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τη νέα διοίκηση

Λίγες μόλις μέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την παύση της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή και του δσ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το ΦΕΚ της κυβέρνησης για τον διορισμό των διαδόχων (νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Νίκος Κολοβός και νέο δσ με πρόεδρο τη Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου) δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί ή, τουλάχιστον, δεν είχε ακόμη δημοσιευτεί μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

«Είμαστε σε μια περίεργη κατάσταση, είμαστε απερχόμενοι αλλά όχι απελθούσα διοίκηση με την έννοια ότι δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση και καμία διοικητική πράξη, κανένα νέο από το υπουργείο για την τύχη μας», έλεγε χθες Δευτέρα στην τελευταία, αποχαιρετιστήρια, συνέντευξη Τύπου ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του οργανισμού Άρης Στυλιανού. «Πραξικοπηματική», «απολίτιστη» και «αήθη» χαρακτήρισε τη στάση της υπουργού Πολιτισμού ο Άρης Στυλιανού, χωρίς να παραλείψει να τονίσει πως μαζί με τον Γιάννη Αναστασάκη ζήτησαν επανειλημμένως ραντεβού με την υπουργό «για να τη διευκολύναμε κιόλας ενδεχομένως με κάποια παραίτηση», όπως τόνισε, χωρίς όμως να υπάρξει από την πλευρά της καμία ανταπόκριση.

«Τα οχυρά πέφτουν πάντα από μέσα»

Ο ίδιος, αλλά και ο αντιπρόεδρος του δσ Δημοσθένης Δώδος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης, η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια Μαρία Τσιμά, απερχόμενοι και οι τέσσερις, που πληροφορήθηκαν την… «καρατόμησή» τους από το δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ επιχείρησαν σήμερα ένα απολογισμό των πεπραγμένων τους στους «50 αυτούς μήνες» της θητείας τους, εστιάζοντας κυρίως σε πρόσφατα σχόλια ότι κατόρθωσαν τον μηδενισμό των χρεών του οργανισμού λόγω των πολλών εκτάκτων επιχορηγήσεων που έλαβε το ΚΘΒΕ στο διάστημα της διοίκησής τους.

«Όταν ήρθαμε στο ΚΘΒΕ υπήρχαν στο ταμείο 3500 ευρώ και χρέη πάνω από 8,5 εκ ευρώ. Αυτά μηδενίστηκαν και δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ», επεσήμανε ο κ. Στυλιανού, ενώ πρόσθεσε πως η νέα διοίκηση θα βρεθεί σε καλή στιγμή οικονομικά αφού τώρα στα ταμεία του θεάτρου υπάρχουν 2,200 εκ ευρώ και «το θέατρο μπορεί άνετα να βγάλει τους επόμενους τέσσερις μήνες ακόμη κι αν δεν έρθει η επιχορήγηση». Ωστόσο, όπως σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος «έδωσαν τα λεφτά γιατί είδαν σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συνέπεια και όρεξη για δουλειά. Υπήρχε πίεση από εμάς για να επιβιώσει το Θέατρο και να μην είναι ημιθανές. Κάναμε οικονομίες, περιορίσαμε δαπάνες… Τα χρήματα ήρθαν αλλά κάναμε πολύ προσπάθεια για να μείνουν και να αξιοποιηθούν. Πετύχαμε κούρεμα χρεών σε πολλές περιπτώσεις με τρέξιμο ή επαιτεία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανού ενώ αναφέρθηκε σε διάφορα παραδείγματα όπως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που από 60000 που ήταν έγινε 1500 ή την επιστροφή του ΦΠΑ που ήταν 800000 ευρώ κ.α.

Επίσης, αφού ευχαρίστησε την κυβέρνηση Τσίπρα για τη στήριξή της δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ούτε ο ίδιος ούτε το δίδυμο Αναστασάκη – Τσιμά υπήρξαν ποτέ κομματικά στελέχη. Τόνισε δε ότι με τη νεοδιορισμένη πρόεδρο του ΚΘΒΕ κ. Καρίμπαλη υπήρξε επικοινωνία ενώ ευχήθηκε καλή θητεία στη νέα διοίκηση δηλώνοντας: «θα φύγουμε με το κεφάλι ψηλά αλλά με μια θλίψη γιατί αγαπήσαμε το θέατρο». Τέλος, για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην παύση τους επεσήμανε: «Το οχυρά πέφτουν πάντα από μέσα» τονίζοντας πως ομάδες μέσα στο ίδιο το ΚΘΒΕ έδρασαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Γιάννης Αναστασάκης: Μαζεύαμε πολλούς εχθρούς και μέσα στο θέατρο

Στο ίδιο μήκος κύματος ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης, ψύχραιμος και διατηρώντας το χιούμορ του σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δεν απέφυγε να συγκινηθεί όταν θυμήθηκε πως όταν του έγινε η πρόταση να αναλάβει το τιμόνι του οργανισμού ο τότε υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης του είπε ότι το ΚΘΒΕ κινδύνευε να κλείσει. «Εξήντα χρονών θέατρο να κλείσει; Πόσα λάθη… πόση αδιαφορία.. δεν πήγαινε άλλο», θυμήθηκε και βούρκωσε…

«Δουλέψαμε πολύ με αυτούς τους ανθρώπους. Το κακό είναι ότι αναγκαζόμαστε να θυμίζουμε ιστορίες από αυτή τη διαδρομή που μοιάζει να λήγει πολύ άδοξα και με άκομψο τρόπο. Τι να αποδείξουμε; Ότι εργαστήκαμε έντιμα και τιμήσαμε τη θέση μας; Λέγαμε με τη Μαρία (Τσιμά) πάμε να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο. Έγινε αυτό το καλύτερο. Μαζεύαμε όμως και πολλούς εχθρούς και μέσα στο θέατρο. Έπρεπε ίσως να μην αποδεχτούμε την ανανέωση της θητείας, πιστεύαμε όμως ότι έπρεπε να επιμείνουμε για να κάνουμε ένα θέατρο που κάποιοι από εμάς θα το απογειώσουν», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε δε ότι όλοι τους παραμένουν στο ΚΘΒΕ μέχρι τη δημοσίευση του ΦΕΚ. «Θα είμαστε έτοιμοι για να ενημερωθεί για όλα ο νέος επικεφαλής. Πρέπει να στηρίξουμε αυτή την επιλογή, πρέπει να πάει μπροστά το θέατρο. Είμαι σίγουρος ότι ο Νίκος (Κολοβός) θα διεκδικήσει χρήματα για το θέατρο, θα είναι και πολύ εύκολα τα πράγματα για εκείνον γιατί δεν χρωστάει».

Φανερά συγκινημένη και η αναπληρώτρια διευθύντρια Μαρία Τσιμά αναφέρθηκε στους 200.000 θεατές που παρακολουθούσαν ετησίως τις παραστάσεις στις αίθουσες του ΚΘΒΕ, στο «άπλωμα» του θεάτρου μέχρι την Ειδομένη και τους καταυλισμούς των προσφύγων, αλλά και στους νέους σκηνοθέτες στους οποίους έκανε άνοιγμα το Θέατρο. Τέλος, ο αντιπρόεδρος του δσ του ΚΘΒΕ Δημοσθένης Δώδος μίλησε επίσης για μια «συντονισμένη προσπάθεια των τελευταίων ημερών διάφορα δημοσιεύματα και αναρτήσεις να απαξιώσουν την ιστορία του ξεχρεώματος του ΚΘΒΕ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κυριακή Τσολάκη-makthes.gr