ΕΛΛΑΔΑ

ΚΕΠ νέας εποχής: Πιο σύγχρονα, φιλικά για ΑμεΑ και με απλοποιημένες διαδικασίες

Η πιλοτική εφαρμογή του νέου προγράμματος στα υποκαταστήματα της Αγγελάκη στη Θεσσαλονίκη και της πλ. Συντάγματος στην Αθήνα

Αλλάζουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών της χώρας. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη δεδομένη χρονική περίοδο επεξεργάζεται μια σειρά ζητημάτων σε δυο επίπεδα, τόσο σε ό,τι αφορά την απλοποίηση και την απλούστευση των διαδικασιών αλλά και στην αισθητική αναβάθμιση των υπηρεσιών «πρώτης γραμμής».

Στο σχέδιο του υπουργείου αναφέρθηκε σήμερα κατά την συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα ο υφυπουργός Απλούστευσης Διαδικασιών και βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς κατά την συνάντησή του με τον κ. Ζέρβα, το νέο πιλοτικό πρόγραμμα των ΚΕΠ θα εφαρμοστεί αρχικά σε δυο από τα μεγαλύτερα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στα υποκαταστήματα της πλατείας Συντάγματος και της οδού Αγγελάκη.

«Πρόκειται για ένα σύνολο μέτρων που εξετάζουμε και μελετούμε στο υπουργείο, που έχουν ως σκοπό την αισθητική και την τεχνική αναβάθμιση των ΚΕΠ» σχολίασε στο makthes.gr ο υφυπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς. Όπως είπε αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται οι σχετικές μελέτες και το προσεχές διάστημα θα προκηρυχτούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr το υπουργείο κινείται προς την εξής κατεύθυνση: θα δημιουργηθούν τρεις τύποι ΚΕΠ, μικρό, μεσαίο και μεγάλο ανάλογα με την επισκεψιμότητα του κάθε ΚΕΠ, τον όγκο των υποθέσεων που διεκπεραιώνει, την πληθυσμιακή έκταση που καλύπτει κτλ.

Οι αλλαγές θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προστεθούν νέες παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ θα γίνουν αλλαγές και στον σχεδιασμό των υποκαταστημάτων με σκοπό οι χώροι να γίνουν πιο λειτουργικοί στους πολίτες που τους επισκέπτονται. Ήδη, όπως αναφέρει ο κ. Γεωργαντάς στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος απλούστευσης των διαδικασιών 13 διαδικασίες του υπουργείου Μεταφορών απλοποιούνται και αναμένεται να ενταχθούν στα ΚΕΠ, ενώ και 10 διαδικασίες που αφορούν ΑμεΑ και σχετίζονται με έκδοση κάρτας στάθμευσης, έκδοση κάρτας αναπηρίας, κάρτα μετακίνησης κ.α. αναμένεται να ενταχθούν και αυτές στο πρόγραμμα των ΚΕΠ.

Την δεδομένη στιγμή η μελέτη προτυποποίησης δομών και της διάρθρωσης των ΚΕΠ συντάσσεται και σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των αλλαγών, περιλαμβάνονται και όλες εκείνες που είναι απαραίτητες ώστε τα ΚΕΠ να είναι χώροι εξυπηρέτησης όλων των κατηγοριών πληθυσμού. Μέχρι σήμερα τα υποκαταστήματα των ΚΕΠ είναι προσβάσιμα μόνο για άτομα με προβλήματα κίνησης. Δεν είναι φιλικά σε άτομα με προβλήματα όρασης ή προβλήματα ακοής. Αυτό πλέον αλλάζει, καθώς όπως πληροφορείται το makthes.gr θα εισαχθούν τρόποι εξυπηρέτησης και αυτών των ανθρώπων. Είναι πολύ πιθανό στα υποκαταστήματα ΚΕΠ όλης της χώρας να τοποθετηθούν ειδικές οθόνες και tablets για νοηματική ή χειλοανάγνωση, ενώ για τα άτομα με προβλήματα όρασης εξετάζεται το ενδεχόμενο ειδικής διαμόρφωσης του δαπέδου που θα τους κατευθύνει ή τοποθέτησης ειδικής σήμανσης με ειδικά χρώματα στους τοίχους.

Πηγή: makthes.gr