ΕΛΛΑΔΑ

ΚΕΘΕΑ: Κραυγή διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Διαμαρτυρία σήμερα (και) στη Θεσσαλονίκη στις 12.00 στην Πλατεία Αριστοτέλους μπροστά από το Ολύμπιον

Μέχρι χθες ξέραμε το «ΚΕΘΕΑ» ως έναν οργανισμό με πλήρη ανεξαρτησία και πλούσιο έργο στο κομμάτι των εξαρτήσεων, με δράσεις και προγράμματα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχα άλλων χωρών. Μετά από 36 χρόνια πορείας και ακολουθώντας τη ίδρυση της «Ιθάκης», μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, φέρνει τα πάνω κάτω και συγκεντρώνει σήμερα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας τις φωνές των μελών, των γονέων, των εργαζόμενων και των φίλων του ΚΕΘΕΑ.

Στην Αθήνα στις 11.30 έξω από το Υπουργείο Υγείας, στην Θεσσαλονίκη στις 12.00 στην Πλατεία Αριστοτέλους μπροστά από το Ολύμπιον, στην Κρήτη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο παλιό λιμάνι του Ηρακλείου, στην Λάρισα στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην Πάτρα στο δημαρχείο, στα Ιωάννινα στην Περιφέρεια Ηπείρου στην κεντρική πλατεία της πόλης… όλοι μαζί θα ζητήσουν την απόσυρση της Πράξης αυτής, που προβλέπει την αντικατάσταση του άμισθου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με ένα διορισμένο και έμμισθο.

«Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΕΘΕΑ είχε ανεξαρτησία από κάθε κρατική παρέμβαση τόσο στην επιλογή του θεραπευτικού μοντέλου, όσο στην επιλογή του προσωπικού, αλλά και στην επιλογή του να αρθρώνει επιστημονικό λόγο για το που θα ανοίξει μονάδα και τι είδους μονάδα θα είναι αυτή. Το αυτοδιοικούμενο μοντέλο διοίκησης έτσι όπως λειτουργούσε μέχρι τώρα μέσα το αυτοδιοικούμενο διοικητικό συμβούλιο είχε ως προϋπόθεση την συμμετοχικότητα όλων των εμπλεκομένων. Φυσικά χρηματοδοτείται κατά το 96% από το κράτος, από το Υπουργείο Υγείας και το ΕΣΠΑ, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό προκύπτει από ιδιωτικές χορηγίες» εξηγεί ο υπεύθυνος του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ-Ιθάκη στην Θεσσαλονίκη, Βασίλης Καλαμπαλίκης. Ο ίδιος αναφέρει την σημασία του να κρατηθεί αυτή η ανεξαρτησία και η δημοκρατία σε κάθε δραστηριότητα του ΚΕΘΕΑ, ως ο ακρογωνιαίος λίθος για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του σε επίπεδο θεραπείας και διοίκησης.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι ανησυχίες του ΚΕΘΕΑ

«Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να είμαστε απέναντι σε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την μορφή του κατεπείγοντος, ενώ θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει μια διαβούλευση και μαζί με το Υπουργείο Υγείας να συζητάμε τα συν και τα πλην μιας τέτοιας πρότασης. Η Πράξη που κάνει λόγο για λειτουργία χρηστής διοίκησης με την επιλογή επταμελούς έμμισθου διοικητικού συμβουλίου από το Υπουργείο Υγείας, υπονοώντας ότι κάτι συμβαίνει με το ΚΕΘΕΑ μας βάζει σε σκέψεις, καθώς υπάρχει έλεγχος πολύ τακτικός στις οικονομικές μας διαδικασίες κάθε μήνα. Εμείς έχουμε ορίσει ως ΚΕΘΕΑ ορκωτούς λογιστές και μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί ούτε μια αφορμή για υποψίες κακής διαχείρισης»

«Δεν θέλουμε να γίνουμε κρατικοί»

«Δεν θέλουμε να γίνουμε κρατικοί, γιατί όσοι αντίστοιχοι οργανισμοί είναι κρατικοί έχουν τρομερή γραφειοκρατεία και γιατί ανησυχούμε για θέματα ελέγχου στο κομμάτι του περιεχομένου και της μεγάλης υποστελέχωσης που υπάρχει αυτή την στιγμή και που ίσως παραμείνει στα αζήτητα με το νέο νομοθετικό διάταγμα. Δεν θέλουμε το ΚΕΘΕΑ να χάσει το DNA του και να μην μπορεί να εκφράζει επιστημονικό λόγο με την ίδια ανεξαρτησία» επιμένει ο κ.Καλαμπαλίκης θυμίζοντας πως το αυτοδιοικούμενο Δ.Σ του ΚΕΘΕΑ απαρτίζεται από αποθεραπευόμενους, εργαζόμενους, διοικητές συμβουλίων συλλόγων οικογενειών των προγραμμάτων ανά την Ελλάδα και αποφασίζει μέσα από την πλειοψηφική διαδικασία της γενικής του συνέλευσης. Συν τοις άλλοις, στο Δ.Σ υπάρχουν ήδη δύο ρόλοι για καλύτερο έλεγχο από το Υπουργείο Υγείας που δεν εκλέγονται και προέρχονται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και από την Δημόσια Υγεία. Μια επιπλέον ανησυχία είναι κατά πόσο θα συνεχίσει να διατηρεί το ΚΕΘΕΑ τον τιμητικό ρόλο του συμβούλου του ΟΗΕ για θέματα εξαρτήσεων, όταν βρίσκεται σε αυτή την θέση λόγω του μη κρατικού του χαρακτήρα.

Τα κενά στο διάταγμα και οι πολιτικές αιχμές

«Σίγουρα συναινούμε στην αυστηρότητα του κράτους ως προς την λογοδοσία για τα οικονομικά και διοικητικά μας θέματα, αλλά η Πράξη αυτή αφήνει κενά σε τρία βασικά σημεία κι αυτό μας βγάζει στους δρόμους με διαμαρτυρίες. Δεν γίνεται αναφορά στην αποστολή του ΚΕΘΕΑ, στην ικανότητα του να ιδρύει νέες μονάδες, στην δικαιοδοσία του να κάνει μετατάξεις γιατρών από το ΕΣΥ στο ΚΕΘΕΑ. Με αυτά τα ερωτηματικά δεν μπορούμε να πορευτούμε» καταλήγει ο υπεύθυνος του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ-Ιθάκη. Κι αν στον αέρα αιωρούνται διάφορα, το ΚΕΘΕΑ έρχεται να δηλώσει ότι όσοι εμπλέκονται με αυτό και συνιστούν πολιτικές προσωπικότητες από όλους τους χώρους, όταν περνούν το κατώφλι του ΚΕΘΕΑ έρχονται με την επιστημονική τους ιδιότητα και μόνο με αυτήν.

Ελένη Σκάρπου-grtimes.gr