ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Εθελοντισμός και ενίσχυση του προσβάσιμου τουρισμού

 

Κατερίνη: Εθελοντισμός και ενίσχυση του προσβάσιμου τουρισμού

Η έννοια του προσβάσιμου τουρισμού έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα όσων σχεδιάζουν στρατηγικές τουριστικής ανάπτυξης και δικαίως. Ο δήμος Κατερίνης ωστόσο προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Έχοντας διαπιστώσει ότι, παρά τις προσπάθειες να γίνει εύκολη η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα και παρά την τοποθέτηση ειδικών μηχανισμών, δημιουργούνται κατά καιρούς προβλήματα που εμποδίζουν τη διαδικασία, δημιούργησε μια ομάδα εθελοντών για να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Είναι οι άνθρωποι με τα πράσινα μπλουζάκια που βρίσκονται όλες τις μέρες δίπλα στους ειδικούς μηχανισμούς seatrac που παρέχουν πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία στη θάλασσα και τους δίνουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το μπάνιο τους στη θάλασσα απρόσκοπτα. Είναι πολίτες που δεν θέλουν να βλέπουν άτομα με αναπηρία να χάνουν το μπάνιο τους, επειδή μπορεί κάποιος μηχανισμός να γέμισε φύκια ή επειδή μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει μια δυσκολία. Ανάμεσά τους και η αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Κατερίνης Μαρία Τερζίδου που οργάνωσε την ομάδα αλλά και την εκπαίδευσή της για τον τρόπο που πρέπει να χειρίζονται τις καταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Δεν ζουν τον μύθο τους στην Ελλάδα» – Με εμπόδια ο τουρισμός για ΑμεΑ

Κατερίνη: Εθελοντισμός και ενίσχυση του προσβάσιμου τουρισμού

«Εκτός από την ομάδα εθελοντών μας, είμαστε ο μοναδικός δήμος που έχει τόσα Seatrak σε τόσο κοντινή απόσταση μεταξύ τους, δηλαδή πέντε σε μια ακτογραμμή 10 χλμ. Έτσι αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, κανείς δεν χάνει το μπάνιο του. Διότι οι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στις αμμώδεις ακτές έχουν πιο πολλές βλάβες, οι οποίες μεν αποκαθίστανται πολύ γρήγορα από τους τεχνικούς αλλά όταν έρχεσαι για μια εβδομάδα είναι άσχημο να χάσεις έστω και μια μέρα, οπότε πηγαίνουν παραδίπλα», εξηγεί η κ. Τερζίδου. Η ίδια κάνει βάρδιες στην παραλία δυο φορές την εβδομάδα και καλύπτει κενά που μπορεί να δημιουργηθούν τα Σαββατοκύριακα. Όπως αναφέρει, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η χρήση των Seatrac πέρσι κατά 53% σε σχέση με πρόπερσι και ειδικά στην Ολυμπιακή Ακτή που βρίσκεται σε αστικό ιστό, η χρήση τριπλασιάστηκε.

«Εμείς είμαστε εκεί για να διατηρούμε καθαρό και λειτουργικό το Seatrak και να διευκολύνουμε τους χρήστες», σημειώνει η αντιδήμαρχος. Μεταξύ των εθελοντών είναι ο Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας, που παρά τις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις του μέσω καλοκαιρινής σεζόν, κάνει βάρδιες στην παραλία όχι μόνο καθημερινές αλλά και Σαββατοκύριακα. «Πρώτα το βλέπω ως προσφορά προς τον συνάνθρωπο, παρόλο που βοηθάει στην τουριστική ανάπτυξη γιατί είναι δείγμα πολιτισμού», επισημαίνει.