ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις για το 24ωρο χάος

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις για το 24ωρο χάος

Οι πρωτοφανείς εικόνες από την Αττική οδό αλλά και από κεντρικά σημεία του οδικού δικτύου προκάλεσαν τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης, που βάζει στο στόχαστρο το «επιτελικό κράτος» και ζητά απόδοση ευθυνών. Από την πλευρά της η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση εστιάζει στην αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων που έχουν προκύψει, ωστόσο έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για το τι έφταιξε και επικράτησε χάος σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Την Τετάρτη 26/01 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και θα γίνουν οι πρώτες επισημάνσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την Τρίτη 25/01 προήδρευσε σε σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν από την κακοκαιρία. Στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι η καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο στην Αττική οδό και η «παράταση» της αργίας σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη. Αποζημίωση 1.000 ευρώ θα δοθεί και σε επιβάτες δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που υπέστησαν ταλαιπωρία.

Στην κυβέρνηση σε αυτή τη χρονική στιγμή προτεραιότητα δίνεται στην ολοκλήρωση του απεγκλωβισμού των πολιτών και στην αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο για να επιστρέψει το ηλεκτρικό στα νοικοκυριά που έχουν μείνει ουσιαστικά χωρίς θέρμανση. Ωστόσο δεδομένο είναι πως ξεκινά και η συζήτηση για το τι έφταιξε και παρά το ό,τι οι μετεωρολόγοι είχαν εγκαίρως ενημερώσει για την κακοκαιρία «παρέλυσε» η Αττική.

«Προφανώς πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Τόνισε παράλληλα πως «από εκεί και πέρα, προφανώς και υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα ευθυνών που θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν», επισημαίνοντας πως «αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγανάκτηση και την οργή όλων των ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε εξηγήσεις. Προφανώς, οφείλουμε και συγγνώμη».

Από εκεί και πέρα στην κυβέρνηση μιλούν για τεράστιες ευθύνες της Αττικής Οδού, καθώς είχαν δοθεί εγγυήσεις ότι ο δρόμος θα παραμείνει ανοιχτός. Ήδη αποφασίστηκε να συγκροτηθεί Επιτροπή Διερεύνησης για την κατάσταση που επικράτησε. Και αυτό που σημειώνεται από κυβερνητικά στελέχη είναι πως θα καταλογιστούν οι ευθύνες στην «Αττική Οδό», ώστε ο κόσμος να βρει μια δικαίωση. Μάλιστα τονίζεται πως οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων.

Για την κυβέρνηση ήταν μια κρίσιμη δοκιμασία, καθώς είχε δεχθεί έντονη κριτική τόσο για τους χειρισμούς που έγιναν το καλοκαίρι στις πυρκαγιές όσο και πέρσι στην κακοκαιρία Μήδεια. Μάλιστα πριν από πέντε μήνες είχε προχωρήσει η δημιουργία υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήθελαν να σταλεί μήνυμα πως το μάθημα έγινε μάθημα, ωστόσο η ημέρα με εγκλωβισμένους οδηγούς μια «ανάσα» από το Σύνταγμα έδειξε πως χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά σε αυτό το πεδίο.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη-naftemporiki.gr