ΖΩΗ

Καιρός για νέα ξεκινήματα

Καιρός για νέα ξεκινήματα

Οι διακοπές τελείωσαν και επιστρέψαμε πίσω στη βάση και στην καθημερινότητά μας, στη ρουτίνα μας. Έχετε όμως αναλογιστεί πόσο διαφορετικό και ελπιδοφόρο θα ήταν το φθινόπωρο αν αντί να λέγαμε «επιστροφή στα ίδια» ήταν το έναυσμα για νέα ξεκινήματα; Αν αντί για ρουτίνα αναζητούσαμε να βάλουμε στη ζωή μας κάτι νέο και διαφορετικό; Ποιος είπε ότι χρειάζεται να κάνουμε τα ίδια και τα ίδια κάθε χρονιά και να επιστρέφουμε στα γνώριμα μονοπάτια της καθημερινότητας;

Η ανάγκη της αβεβαιότητας

Κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι μία από τις τέσσερις ψυχολογικές ανάγκες που χρειάζεται να καλύπτουμε για να υπάρχει ισορροπία είναι η ανάγκη της αβεβαιότητας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι έχουμε ανάγκη το άγνωστο και την περιπέτεια, ότι μας αρέσει η έκπληξη και η αίσθηση να ανακαλύπτουμε νέα πράγματα.

Με αφορμή τον… Σεπτέμβριο

Ο Σεπτέμβρης είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να καλύψετε την ανάγκη της αβεβαιότητας με νέα ξεκινήματα. Αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που πάντα θέλατε π.χ. ως παιδιά αλλά δεν το υλοποιήσατε. Μπορεί να είναι από μια ξένη γλώσσα, ένα άθλημα ή και ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα. Ρωτήστε τον εαυτό σας ανοιχτά τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε. Τι είναι αυτό που έχετε αφήσει πίσω λέγοντας «τον άλλο μήνα», του χρόνου» κ.λπ.

Ξέρετε, ποτέ δεν είναι αργά να δείτε τι είναι αυτό που φωτίζει με αισιοδοξία την ύπαρξή σας. Αναζητήστε τι είναι αυτό που σας κάνει χαρούμενη/ο ή τι είναι αυτό που δεν τολμάτε να κάνετε με διάφορες δικαιολογίες. Μήπως εκεί τελικά είναι η χαρά που αναζητείτε;

Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά σας αλλά και στο Διαδίκτυο για να δείτε τι είναι αυτό που σας γοητεύει, ανακαλύψτε χώρους εκγύμνασης, γραφτείτε σε μαθήματα γλυπτικής, ζωγραφικής κ.λπ. ή μπες σε έναν κύκλο γυναικών ή σε μια ομάδα ανδρών με έναν κοινό σκοπό. Τολμήστε το διαφορετικό. Τολμήστε να δοκιμάσετε.

Σκεφτείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η καθημερινότητά σας εάν ξέρατε ότι μέσα σε αυτή υπάρχουν πράγματα, συνήθειες και ασχολίες που σας κάνουν να αισθάνεστε πραγματικά όμορφα.

Γίνετε γενναιόδωροι με τα «θέλω» σας

Εάν είστε γονείς και ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, φροντίστε να μην αφήσετε και εφέτος τον εαυτό σας παραπονεμένο, αλλά να είστε γενναιόδωροι με τα «θέλω» σας. Η ρουτίνα είναι εύκολη, αλλά τις περισσότερες φορές καταλήγει βαρετή, έτσι λοιπόν με νέες δραστηριότητες μπορείτε να ανανεώσετε την καθημερινότητά σας και κατά συνέπεια τον ίδιο σας τον εαυτό.

Αυτόν τον Σεπτέμβρη ας δώσουμε μια ευκαιρία στον εαυτό μας να δημιουργήσει μια νέα καθημερινότητα με νέες δραστηριότητες που θα κάνουν την κάθε μας μέρα ένα «τσικ» καλύτερη.

Πηγή: vita.gr