ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Σύμβολο «ανυπακοής» το λευκό φύλλο χαρτιού

Κίνα: Σύμβολο «ανυπακοής» το λευκό φύλλο χαρτιού

Η νέα μορφή αντίστασης και η λογοκρισία της «άδειας σελίδας»

Κινέζοι διαδηλωτές κρατούν στα χέρια τους λευκά φύλλα χαρτιού για να εκφράσουν την οργή τους για τους περιορισμούς της COVID-19 σε μια σπάνια, ευρεία έκρηξη «δημόσιας ανυπακοής», που έχει ξεπεράσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επεκταθεί στους δρόμους και τα πανεπιστήμια.

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν φοιτητές σε πανεπιστήμια σε πόλεις όπως η Ναντζίνγκ και το Πεκίνο να κρατούν λευκά φύλλα σε σιωπηλή διαμαρτυρία, μια τακτική που χρησιμοποιείται εν μέρει ώστε να αποφευχθεί η λογοκρισία ή η σύλληψη.

Η Κίνα τηρεί τη σκληρή πολιτική της για μηδενική COVID-19, ακόμη και όταν μεγάλο μέρος του κόσμου προσπαθεί να συνυπάρξει με τον κορωνοϊό.

Το τελευταίο κύμα οργής προκλήθηκε από μια πυρκαγιά σε διαμέρισμα που σκότωσε 10 ανθρώπους την Πέμπτη στο Urumqi, τροφοδοτώντας εικασίες ότι τα μέτρα καραντίνας COVID μπορεί να εμπόδισαν τη διαφυγή των κατοίκων.

Διαδηλώσεις

Στη Σαγκάη, ένα πλήθος που άρχισε να συγκεντρώνεται αργά το Σάββατο 26/11 για να κάνει μια αγρυπνία με το φως των κεριών για τα θύματα του Urumqi κράτησε λευκά φύλλα χαρτιού.

Φύλλα χαρτιού κρατούσαν οι άνθρωποι και σε ξεχωριστές κυριακάτικες συγκεντρώσεις στο περίφημο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου και κατά μήκος του 3ου περιφερειακού δρόμου της κινεζικής πρωτεύουσας κοντά στον ποταμό Liangma.

«Το λευκό χαρτί αντιπροσωπεύει όλα όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε», είπε στο Reuters, ο Τζόνι, 26 ετών, ο οποίος συμμετείχε σε μια από τις συγκεντρώσεις στο Πεκίνο .

«Ήρθα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα της πυρκαγιάς. Ελπίζω πραγματικά ότι μπορούμε να δούμε ένα τέλος σε όλα αυτά τα μέτρα για την COVID. Θέλουμε να ζήσουμε ξανά μια κανονική ζωή. Θέλουμε να έχουμε αξιοπρέπεια».

Hashtag «white paper exercise»

Οι εκτεταμένες διαμαρτυρίες είναι σπάνιες στην Κίνα, όπου το περιθώριο διαφωνίας έχει σχεδόν εξαλειφθεί υπό τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αναγκάζοντας τους πολίτες κυρίως να βγαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τους λογοκριτές.

Στο Χονγκ Κονγκ το 2020, ακτιβιστές σήκωσαν επίσης λευκά φύλλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για να αποφύγουν τα συνθήματα που απαγορεύτηκαν βάσει του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια της πόλης, ο οποίος επιβλήθηκε μετά από μαζικές και μερικές φορές βίαιες διαδηλώσεις το προηγούμενο έτος. Οι διαδηλωτές στη Μόσχα τα χρησιμοποίησαν επίσης φέτος για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Αρκετοί χρήστες του Διαδικτύου έδειξαν αλληλεγγύη δημοσιεύοντας λευκά τετράγωνα ή φωτογραφίες τους να κρατούν λευκά φύλλα χαρτιού στο WeChat ή στο Weibo. Μέχρι το πρωί της Κυριακής, το hashtag «white paper exercise» αποκλείστηκε στο Weibo, προκαλώντας νέο κύμα αντιδράσεων.

«Αν φοβάσαι ένα λευκό φύλλο χαρτιού, είσαι αδύναμος μέσα σου», έγραψε ένας χρήστης του Weibo.