ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Γιατί η κυβέρνηση ανησυχεί για τους «χικικομόρι»

Ιαπωνία: Γιατί η κυβέρνηση ανησυχεί για τους «χικικομόρι»

Στην Ιαπωνία, μια χώρα 125 εκατομμυρίων ψυχών, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν αποσυρμένοι από την κοινωνία, ζώντας σχεδόν αποκλειστικά μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Πρόκειται για τους λεγόμενους «χικικομόρι» (hikikomori), όρος με τον οποίο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ανθρώπους απομονωμένους για τουλάχιστον έξι μήνες μέσα στο σπίτι τους. Πολλοί από αυτούς βγαίνουν μόνο για την αγορά των βασικών, ενώ άλλοι δε βγαίνουν καν από το υπνοδωμάτιό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Ιάπωνες που «εξατμίζονται»…

Ο όρος για το κοινωνικό αυτό φαινόμενο επινοήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όμως οι αρχές εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερο προβληματισμό για το θέμα την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που διενέργησε τον περασμένο μήνα η κυβερνητική υπηρεσία Παιδιών και Οικογενειών.

Στην πανεθνική έρευνα διαπιστώνεται πως μεταξύ των 12.249 συμμετεχόντων, περίπου το 2% ανθρώπων ηλικίας 15 έως 64 χρόνων αναγνωρίστηκαν ως χικικομόρι. Ελαφρώς μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά στην ηλικιακή ομάδα 15-39.

Το συγκεκριμένο ποσοστό, ωστόσο, αντιστοιχεί σε εθνικό επίπεδο σε 1,46 εκατομμύρια «αποκλεισμένους», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας.

Εγκυμοσύνη, μια απόλυση, ασθένεια, συνταξιοδότηση ή δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις θεωρούνται από τις πιο κοινές αιτίες για την ακραία αυτή κοινωνική απομόνωση. Ωστόσο, κορυφαία αιτία αναδείχθηκε η Covid-19, με πάνω από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων να επικαλείται την πανδημία ως σημαντικό παράγοντα ακραίας μοναξιάς.

Η πανδημία απλώς επέτεινε τα ήδη υπάρχοντα κοινωνικά προβλήματα, όπως η μοναξιά, η απομόνωση και η οικονομική δυσχέρεια, προκαλώντας αύξηση στις αυτοκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία, συμπεραίνει διαφορετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο από την Εθνική Βιβλιοθήκη της ιαπωνικής Δίαιτας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο των χικικομόρι πιστεύεται πως έχει ψυχογενείς αιτίες, όπως κατάθλιψη και άγχος, αν και επηρεάζουν και κοινωνικοί παράγοντες, όπως οι πατριαρχική κουλτούρα και οι εξαντλητικά απαιτητική εργασιακή νοοτροπία.

Κοινωνικό φαινόμενο δεκαετιών

Βεβαίως, οι χικικομόρι υπάρχουν πολύ πριν την πανδημία και ως κοινωνικό φαινόμενο συνδέεται με άλλο ένα πρόβλημα, το δημογραφικό.

Από την οικονομική έκρηξη της δεκαετίας του 1980, ο πληθυσμός της Ιαπωνίας διαρκώς μειώνεται, με τα ετήσια ποσοστά γεννήσεων σε πτώση ρεκόρ επί πολλά συναπτά έτη.

Παράλληλα, ο γηράσκων πληθυσμός αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι αποσύρονται από την αγορά εργασίας συνταξιοδοτούμενοι, εντείνοντας το πρόβλημα σε μία στάσιμη οικονομία.

Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη, ώστε ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως η χώρα βρίσκεται «στα πρόθυρα της κοινωνικής δυσλειτουργίας» λόγω υπογεννητικότητας.

Για τις οικογένειες με μέλη χικικομόρι, πρόκειται για μια διπλή πρόκληση που ονομάζεται «πρόβλημα 8050» – έννοια που προέρχεται από το ότι οι κοινωνικά αποκλεισμένοι ετών 50 βασίζονται στους 80χρονους γονείς τους.

Πηγή: CNN