ΤΕΧΝΕΣ

Θεσσαλονίκη: Ως τις 26 Φεβρουαρίου δύο εκθέσεις στο Τελλόγλειο

Θεσσαλονίκη: Ως τις 26 Φεβρουαρίου δύο εκθέσεις στο Τελλόγλειο
Carl Rottmann (1797-1850) Άποψη του Πόρου π 1838

Θα παραμείνει και τον Φεβρουάριο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη η έκθεση «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής», καθώς μετά από τρεισήμισι μήνες μεγάλης επισκεψιμότητας από σχολεία, ομάδες κοινού και μεμονωμένους επισκέπτες, παρατάθηκε η περίοδος παραμονής της.

Πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής φιλοτεχνημένους από Ευρωπαίους ζωγράφους που συνδέθηκαν με το Φιλελληνικό κίνημα, που προέρχονται από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Στους δημιουργούς συγκαταλέγονται επιφανείς Ευρωπαίοι ζωγράφοι, όπως οι Ιταλοί L. Lipparini, C. Dell’Acqua, F. Agricola, οι Γερμανοί Peter von Hess, J.C. Perlberg, L. Lange, C. Rottmann, οι Άγγλοι D. Dighton, E. Lear, G.P. Reinagle, οι Γάλλοι A.M. Colin, P. Bonirote και o Δανός M.C.W. Rørbye. Οι παραστάσεις αγγίζουν όλες τις πτυχές του Φιλελληνισμού, την αρχαιολατρεία των καλλιεργημένων Ευρωπαίων, τη συμπαράσταση του Χριστιανικού κόσμου, τη συμπάθεια των απανταχού φιλελευθέρων.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται και παραστάσεις του ελληνικού τοπίου, στις οποίες εντοπίζονται οι απαρχές του εικαστικού Φιλελληνισμού, δεδομένου ότι αυτές οι ελληνικές τοπιογραφίες συνετέλεσαν ώστε η ιδανική Ελλάδα των Ευρωπαίων να αποκτήσει εδαφικότητα. Στο μεταξύ, η συνύπαρξη καλλιτεχνών διαφόρων εθνικοτήτων και διαφορετικών ιδεολογικών και τεχνοτροπικών προσεγγίσεων που περιέχει η έκθεση, προσφέρουν στους επισκέπτες εκτός από την αισθητική απόλαυση και ένα μάθημα Ιστορίας της Τέχνης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Δρ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου.

Παράταση και για την έκθεση «Φύση: Κραυγές και Ψίθυροι»

Θεσσαλονίκη: Ως τις 26 Φεβρουαρίου δύο εκθέσεις στο Τελλόγλειο

Έως την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα παραμείνει επίσης και η έκθεση «Φύση: Κραυγές και Ψίθυροι», στην οποία παρουσιάζονται έργα από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, στα οποία διακρίνεται η κλιματική αλλαγή λόγω των αλόγιστων ανθρώπινων παρεμβάσεων.

Έργα των Κόντογλου, Φαεινού, Γεωργιάδη, Αρφαρά, Σκλάβου, κ.ά. αποτελούν κάλεσμα για προβληματισμό, σκέψη και εγρήγορση πάνω στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, η επίλυση του οποίου απαιτεί συντονισμένες διορθωτικές κινήσεις.

Το ωράριο λειτουργίας και για τις δύο εκθέσεις είναι: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά. Επόμενη ξενάγηση κοινού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.