ΤΕΧΝΕΣ

Θεσσαλονίκη: «Τo Νήμα», στο Μέγαρο Μουσικής – Μια παράσταση αφιερωμένη στον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Θεσσαλονίκη: «Τo Νήμα», στο Μέγαρο Μουσικής - Μια παράσταση αφιερωμένη στον Βαγγέλη Παπαθανασίου

H μουσικοχορευτική παράσταση “The Thread” – Τo Νήμα θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 21/9 και την Πέμπτη 22/9, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την τελευταία σκηνική δημιουργία του Βαγγέλη Παπαθανασίου και παρουσιάζεται σαν φόρος τιμής στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη.

Η ιδέα της παράστασης γεννήθηκε περίπου έξι χρόνια πριν τον θάνατο του συνθέτη και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2016, από τη Γεωργία Ηλιοπούλου, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της πολιτιστικής εταιρίας «Λαβρυς», η οποία, όπως εξήγησε, αποφάσισε να δημιουργήσει μία πρωτογενή παραγωγή χορού με σπουδαίους συντελεστές διεθνούς φήμης και μια ομάδα 18 επιλεγμένων Ελλήνων χορευτών (δώδεκα χορευτών σύγχρονου και έξι χορευτών παραδοσιακού χορού).

Το όραμά της, σύμφωνα με την ίδια, το ασπάστηκε από την πρώτη στιγμή ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και δούλεψε μαζί με όλους τους συντελεστές για την πραγματοποίηση του.

Η παράσταση ονομάστηκε “The Thread” – Τo Nήμα από τον μίτο της Αριάδνης. «Είναι το νήμα που ενώνει, το νήμα που οδηγεί, το νήμα που μπορεί να κατανοήσει ό,τι με πρώτη ματιά φαίνεται ασύνδετο, το νήμα που μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχτούν. Το νήμα που, με εργαλείο τη χορευτική τέχνη, μας υπενθυμίζει τη βάση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας: Από τα πολλά το ένα και από το ένα τα πολλά» σημειώνουν οι διοργανωτές. […]

Vangelis: «Τυχερός που προέρχομαι από έναν τόπο…»

Το σημείωμα του Βαγγέλη Παπαθανασίου για το “The Thread” – Τo Νήμα: «Πάντα έδινα και δίνω την πρώτη θέση στη μνήμη. Όποιος κατορθώνει να εμβαθύνει, όσο το δυνατόν περισσότερο, στον χώρο που ονομάζουμε μνήμη, τόσο δύναται να εκτοξευθεί στο μέλλον με εντυπωσιακή συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Με άλλα λόγια, όσο ένας άνθρωπος ή ένας λαός γνωρίζει το παρελθόν του και την ιστορία του, τότε μπορεί να ενεργήσει πιο θετικά για το παρόν και για το μέλλον. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που προέρχεται από έναν τόπο, ο οποίος, μέσα από τα βάθη των αιώνων, δεν στερήθηκε ποτέ πολιτιστικού και πνευματικού πλούτου.

Γνωρίζοντας όσο τίποτα άλλο τη δύναμη της μουσικής ως Θείας Δύναμης που προϋπήρχε του ανθρώπου και συνδυάζοντάς τη με μια αρχέγονη ανθρώπινη έκφραση που είναι ο χορός, ήταν το βασικό ερέθισμα που με έκανε να ασχοληθώ με αυτό το εγχείρημα. Τη συνύπαρξη αυτών των δύο στοιχείων του πολιτιστικού θησαυρού του τόπου μου, σήμερα. Μια ολιστική προσέγγιση της εξέλιξης του ανθρώπου. Αυτό το έργο είναι σαν μια ανασκαφή στο παρελθόν και συγχρόνως στο μέλλον.»

Συντελεστές:

Πρωτότυπη μουσική:Βαγγέλης Παπαθανασίου, σκηνοθεσία – χορογραφία:Russell Maliphant, κοστούμια:Μαίρη Κατράντζου, φωτισμοί:Michael Halls, σύλληψη ιδέας: Γεωργία Ηλιοπούλου.

Χορεύουν οι: Δελής Δημήτρης, Δημητριάδη Μαργαρίτα, Καραχανίδης Αναστάσης, Καρούτης Χρήστος, Κολοβού Ευφρωσύνη, Λέτσου Μήνα, Μανουκιάν Μαρία, Μπαγεώργος Ηλίας, Παγανός Δημήτρης, Παντελάκη Ειρήνη, Παπακωνσταντίνου Μαρία, Παυλής Θεμιστοκλής, Σπηλιωτοπούλου Ηώ, Σταυρόπουλος Αλέξανδρος, Σχοινοπλοκάκη Μυρτώ, Τσιγγίστρα Μαρία, Χατζηβασιλειάδης Νικόλαος, Χατζηγιαννάκης Θωμάς.