ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Το πρώτο εστιατόριο με πιάτα από την κουζίνα των Ρομά

Ετοιμάζεται το πρώτο εστιατόριο με πιάτα από την κουζίνα των Ρομά

Απομένουν οι τελευταίες πινελιές στον χώρο. Το εστιατόριο με το ξεχωριστό όνομα «Amalin», που σημαίνει «Φίλοι», έχει βαφτεί, καθαριστεί και λείπει μόνο ο εξοπλισμός για να μπορεί να σερβίρει τους πελάτες. Αυτό θα είναι το πρώτο κατάστημα εστίασης με Ρομανί κουζίνα, που θα λειτουργεί στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, στην οδό Καραολή και Δημητρίου 28, στο κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έλαβε ο Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου. Η ιδέα «γεννήθηκε» με στόχο την ένταξη και ενδυνάμωση των γυναικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και το εστιατόριο αναμένεται να ανοίξει επίσημα τις πόρτες του και να λειτουργήσει μέσα στον Φεβρουάριο.

Τη διαδικασία του μαγειρέματος και του σερβιρίσματος θα την αναλάβουν αρχικά πέντε γυναίκες Ρομά από τον οικισμό του Δενδροποτάμου και ανάλογα με την επισκεψιμότητα και τους πελάτες θα αυξηθεί ο αριθμός των απασχολούμενων.

«Είναι το πρώτο εστιατόριο από Ρομά Γυναίκες. Σκεφτήκαμε πως η κουζίνα και το φαγητό ενώνουν τους ανθρώπους. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα», δήλωσε εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου (Roma Women Association) Γιαννούλα Μάγγα.

Όπως είπε, το 1ο Μη Κερδοσκοπικό Εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη θα είναι ανοιχτό καθημερινά για τους πελάτες και θα σερβίρει όλες τις σπεσιαλιτές της Ρομανί Κουζίνας, όπως -για παράδειγμα- αρνάκι γεμιστό στο φούρνο, στιφάδο, πιλάφι και άλλες παραδοσιακές συνταγές.

«Θα μπορεί όλος ο κόσμος να δοκιμάσει τη Ρομανί κουζίνα. Η κοινωνία δεν γνωρίζει πολλά για τους Ρομά και πλέον θα έχει τη δυνατότητα να μας μάθει. Στις συνταγές μας χρησιμοποιούμε περισσότερο το κρέας και πολλά εξαιρετικά μυρωδικά», πρόσθεσε η κ. Μάγγα.

Ο Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, με πορεία 20 ετών, έχει ήδη αποφασίσει να πραγματοποιήσει ένα πρώτο κάλεσμα προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης στις 4 Φεβρουαρίου, ώστε το κοινό της πόλης να γνωρίσει και να δοκιμάσει δωρεάν τις γεύσεις που θα σερβίρονται στο μενού του εστιατορίου.