ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πώς περιγράφει η «ασθενής 0» τις στιγμές που βίωσε

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα Παρασκευή 26/02 από τη στιγμή που διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ήταν 26 Φεβρουαρίου 2020, όταν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα.

Ως «ασθενής μηδέν» καταγράφηκε μία 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, σχεδιάστρια μόδας, η οποία είχε επισκεφθεί το Μιλάνο λίγες ημέρες πριν για επαγγελματικούς λόγους.

Η Δήμητρα Βουλγαρίδου ανέφερε ότι διαπίστωσε την έκταση του ζητήματος μία ημέρα προτού αναχωρήσει από την Ιταλία, όταν ενημερώθηκε πως ακυρώνονται κάποιες εκδηλώσεις «προς συμπαράσταση στα χωριά γύρω από το Μιλάνο, τα οποία είχαν ήδη μπει σε αυστηρό lockdown».

Την επομένη, η ίδια επέστρεψε στο σπίτι της Θεσσαλονίκη ενώ δύο ημέρες αργότερα εμφάνισε κάποια ήπια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος και δέκατα. Καθώς θορυβήθηκε, δεδομένου ότι μένει με τον σύζυγο και το παιδί της, και κατόπιν επικοινωνίας της με την ιδιωτική της ασφάλεια, μετέβη στο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ, όπου υποβλήθηκε σε τεστ. Όπως εξήγησε, ενημερώθηκε ότι θα τηρηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο, βάσει του οποίου έπρεπε να διανυκτερεύει σε θάλαμο αρνητικής πίεσης μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ.

Επεσήμανε δε ότι, αν και οι γιατροί περίμεναν να σιγουρευτούν 100%, έλαβε τηλεφωνήματα από γνωστούς της που της έλεγαν ότι η περιγραφή που δινόταν στο διαδίκτυο και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, της ταίριαζε «γάντι». Όπως ανέφερε, το μεσημέρι της 26ας Φεβρουαρίου 2020 ενημερώθηκε από τον γιατρό Θ. Χρυσανθίδη ότι ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

16 ημέρες σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και 11 ημέρες σε κατ’ οίκον απομόνωση

Περιγράφοντας τα πρώτα της συναισθήματα, είπε ότι την κυρίευσε άγχος και σκεφτόταν τα πρόσωπα με τα οποία ήρθε σε επαφή – ανάμεσά τους το παιδί της, ο σύζυγός της και οι γονείς της. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η συμπαράσταση των γιατρών τις 16 ημέρες που έμεινε στον θάλαμο αρνητικής πίεσης ήταν μεγάλη.

Ακολούθησαν 11 ημέρες κατ’ οίκον απομόνωσης, με την ίδια να δηλώνει ότι «όλο αυτό το αβέβαιο με έκανε και αισθανόμουν μελλοθάνατη». Συμπλήρωσε δε ότι διέκρινε το «άγνωστο» και στα μάτια των γιατρών, ενώ περιέγραψε ως μεγαλύτερη δοκιμασία όταν διαγνώστηκε θετικός ο 9χρονος γιος της, ο οποίος νοσηλεύτηκε μαζί της.

Αποκάλυψε εξάλλου ότι η ίδια και το υγειονομικό προσωπικό αποφάσισαν να μην πουν από την αρχή στον 9χρονο ότι νοσεί, λέγοντας του ότι θα έπρεπε να βοηθήσει τη μητέρα του. Όσο για τις αντιδράσεις του γιου της, η 38χρονη ανέφερε πως ήθελε διαρκώς να βγει έξω και να παίξει με τους φίλους του.

Η γυναίκα εξέφρασε την απογοήτευσή της που διέρρευσε το όνομά της και ανέφερε ότι συμβουλεύτηκε παιδοψυχολόγο. Τόνισε επίσης ότι ο γιος της αντιμετώπισε μια δύσκολη κατάσταση με την επιστροφή στο σχολείο. Σημείωσε επιπλέον πως και η ίδια λάμβανε μηνύματα στα social media από αγνώστους, οι οποίοι την κατηγορούσαν ότι έφερε τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και ότι αποτελεί την αιτία του εγκλεισμού.

«Το πήρα πάρα πολύ βαριά. Δεν περίμενα ποτέ ότι υπάρχει κόσμος που θα κατηγορήσει κάποιον επειδή αρρώστησε. Από εκεί και πέρα είναι κάτι που αφήνω πίσω. Κρατάω τον κόσμο που με στήριξε. Μία πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων, πέρα από φίλους και γνωστούς, μου έδωσε κουράγιο», ανέφερε η κ. Βουλγαρίδου.

Υπενθύμισε εξάλλου πως, όταν ολοκληρώθηκε η δική της καραντίνα, ξεκίνησε το lockdown για τη χώρα, ενώ ομολόγησε ότι δεν εφησύχασε ούτε στιγμή και τηρεί τις οδηγίες των ειδικών. Αν και το επάγγελμά της έχει πληγεί, υπογράμμισε πως τα περιοριστικά μέτρα «δεν είναι τίποτα αν σκεφτούμε τους ανθρώπους που νοσηλεύονται βαριά».

Σημείωσε τέλος ότι έχει αναθεωρήσει πολλά, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και στους αγαπημένους της ανθρώπους. «Όταν ήμουν στο θάλαμο αρνητικής πίεσης, το μυαλό μου ταξίδευε» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε εκ νέου την εμπιστοσύνη της στην επιστήμη.