ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ποια μέτρα ελήφθησαν μετά τα 2 κρούσματα κοροναϊού

Σε εγρήγορση οι αρχές στη Θεσσαλονίκη για την σωστή ενημέρωση και πρόληψη των πολιτών

Στο ρυθμό του κοροναϊού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη μετά τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μία 38χρονη γυναίκα και το παιδί της, ενώ ένα ακόμη κρούσμα έχει επιβεβαιωθεί για μία 40χρονη γυναίκα στην Αθήνα, η οποία είναι εργαζόμενη στην Τράπεζα Πειραιώς.

Στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα που έχουν λάβει οι αρμόδιες αρχές αφορούν την πρόληψη και προστασία των πολιτών, αλλά και την αναχαίτιση της εξάπλωσης. Συγκεκριμένα, επί 14 ημέρες θα παραμείνει κλειστό το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, καθώς σε αυτό πηγαίνει το παιδί της 38χρονης, το οποίο βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό, όπως και η μητέρα του που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο του ΑΧΕΠΑ.

Παράλληλα, οι αρχές προχώρησαν σε απολυμάνσεις χώρων και ειδικότερα το 105ο δημοτικό σχολείο, το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, το κτίριο του FM-100, το κτίριο της ΧΑΝΘ (σ.σ. όπου είχε πάει εκδρομή ο γιος της 38χρονης), αλλά και άλλα δημοτικά και σχολικά κτίρια.

Γιατί θα παραμείνει κλειστό το σχολείο για 14 ημέρες – Ποια επαφή θεωρείται «υψηλού κινδύνου»

Όπως ανέφερε στην χθεσινή έκτακτη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας, το παιδί δεν είχε πάει σχολείο τη Δευτέρα και χθες πήρε μέρος σε μια εκδρομή. «Θεωρώ ότι δεν υπήρξε καμία υψηλού κινδύνου επαφή παρ’ όλα αυτά στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και επειδή τα παιδάκια είναι παιδάκια και συγχρωτίζονται θα πάρουμε τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται. Για να είμαστε 100% σίγουροι» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ο κορωνοϊός για τα παιδάκια είναι μια ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική, ένα ελαφρύ συνάχι.

«Αυτό το κάνουμε σε περιορισμένη γεωγραφική τοποθεσία που αφορά το σχολείο των παιδιών, το κάνουμε καθ’ υπερβολήν, θα μπορούσε να είναι μόνο η τάξη των παιδιών, αλλά εμείς αποφασίζουμε να είμαστε πιο αυστηροί, πιο προσεκτικοί, θέλουμε όσο το δυνατόν να καθυστερήσουμε τη διασπορά αυτού του ιού και γι’ αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα» είπε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε «είναι ένα μέτρο που τηρείται στην πανδημία, την οποία αρνείται να παραδεχθεί ακόμα ο WHO».

Ερωτηθείς για το σημαίνει να είναι κάποιος υψηλού ή χαμηλού κινδύνου όσον αφορά την μετάδοση του κοροναϊού ο κ. Τσίοδρας έφερε ένα παράδειγμα: «Π.χ. Είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του είναι μαζί μου για μια ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων. Εκείνη τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή. Η γυναίκα αυτού του ανθρώπου, τα παιδιά του και η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Αυτοί συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά και μόνο αν έχουν συμπτώματα απομονώνονται. Είναι στα πλαίσια της δράσης της ενεργητικής επιτήρησης των συμπτωμάτων της νόσου, ώστε να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Άρα διαχωρίζεται με βάση τον αλγόριθμο που έχει το υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές».

Αφίσες στις στάσεις του ΟΑΣΘ και απολυμάνσεις κτιρίων

Την τοποθέτηση αφισών στις στάσεις του ΟΑΣΘ, εντός του αστικού ιστού, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη ενημέρωση δημοτών, κατοίκων και επισκεπτών σχετικά με τρόπους πρόληψης και προστασίας από τον COVID -19, αποφάσισε η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ήδη αφίσες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες στάσεις. Νωρίτερα ο δήμος είχε ενημερώσει πως από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για ύπαρξη κρούσματος COVID – 19, ενεργεί άμεσα και με υπευθυνότητα με βάση τις οδηγίες που δίνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε ενημερωτική καμπάνια των πολιτών με οδηγίες πρόληψης και προστασίας, η οποία εκτός από την τοποθέτηση αφισών σε στάσεις ΟΑΣΘ περιλαμβάνει και ενημέρωση του υπαλληλικού προσωπικού από γιατρούς του Δήμου.

Έρευνες για δύο οδηγούς ταξί

Έρευνες για τον εντοπισμό οδηγών ταξί που μετέφεραν την 38χρονη που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ ως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας, βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται ενέργειες από την Πολιτική Προστασία για να εντοπιστεί αν υπάρχει κάποιος ταξιτζής που να την μετέφερε μέσα στην πόλη μετά την επιστροφή της από το ταξίδι της στο Μιλάνο. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων ΤΑΞΙ Θεσσαλονίκης «Ο ΕΡΜΗΣ», Κλήμης Λεοντιάδης έγινε ανακοίνωση προς τα μέλη του σωματείου για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Εκτιμάται ότι πρόκειται για δυο περιπτώσεις οδηγών, δηλαδή δύο διαφορετικά δρομολόγια.

Σε εγρήγορση ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ και ταξί

Σε εγρήγορση για την λήψη των απαιτούμενων μέτρων προφύλαξης από τον κοροναϊό βρίσκονται οι επικεφαλής του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ως Αρχή Μεταφορών στο πολεοδομικό συγκρότημα ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συντονίσουν τους άλλους φορείς ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξάπλωσης του Covid-19 στις δημόσιες μεταφορές εκεί που υπάρχει συνωστισμός ανθρώπων επομένως και μεγαλύτερος κίνδυνος, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, ο ΟΣΕΘ και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Τόσκας, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς αρχές μεταφορών, απέστειλε προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, τις διοικήσεις των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής (οι οποίες και θα αναλάβουν μόλις πάρουν το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο την εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου στην πόλη) καθώς και στο Σωματείο Ταξί «Ερμής», έγγραφο με οδηγίες και έκτακτες συστάσεις ως προς την έξαρση της εμφάνισης του κορονοϊού.

Στο επείγον έγγραφο του κ. Τόσκα επισημαίνεται πως πέρα από τις απαραίτητες οδηγίες, συστάσεις και μέτρα που αφορούν αποφάσεις εθνικού περιφερειακού ή/και επιχειρησιακού επιπέδου (π.χ. ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ κ.λπ.), η Διεθνής Ένωση Δημόσιων Μεταφορών (UITP) εξέδωσε ήδη χρήσιμες οδηγίες για τα μέλη της (όπως οι φορείς μας) που αφορούν στον τρόπο προστασίας και αποφυγής μετάδοσης του ιού κ.λπ.

Ο ΟΣΕΘ απέστειλε στους φορείς που εποπτεύει τις αναλυτικές οδηγίες και παραμένει σε εγρήγορση για κάθε εξέλιξη ώστε να αντιμετωπιστεί καίρια και αποτελεσματικά το ζήτημα που έχει προκύψει και απειλεί τη δημόσια υγεία.

Η εικόνα της αγοράς στα σούπερ – μάρκετ της πόλης

Από την ώρα που ανακοινώθηκε επίσημα το πρώτο κρούσμα κοροναϊού, Θεσσαλονικείς έσπευσαν σε σούπερ – μάρκετ για να αγοράσουν διάφορα προϊόντα, ενώ δεν έλειψαν οι εικόνες με άδεια ράφια και μεγάλες ουρές. Παράγοντες της αγοράς, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, αναφέρουν πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν ζητήματα επάρκειας σε μεγάλες αλυσίδες. Τα προϊόντα που έχουν υψηλή ζήτηση είναι ζυμαρικά, αλεύρι, παιδικά προϊόντα όπως πάμπερς, οινόπνευμα, κονσέρβες, αντισηπτικά, χαρτιά υγείας, χλωρίνη, κατεψυγμένα τρόφιμα, αλλά και προϊόντα όπως παξιμάδια, ξηρά τροφή, όσπρια και άλλα.

Σύμφωνα με υπεύθυνους γνωστής αλυσίδας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τον ίδιο να αναφέρει πως το εν λόγω σούπερ – μάρκετ ήταν απολύτως έτοιμο λόγω και του τριήμερου της Καθαράς Δευτέρας. Ο ίδιος μας ανέφερε πως η αύξηση υπολογίζεται άνω του 30% και πιθανώς να αγγίζει και το 50%. Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς, θεωρούν πως η αύξηση του τζίρου δεν αποτελεί κάτι θετικό, καθώς πρόκειται για τζίρο που θα χαθεί από τις επόμενες εβδομάδες.

Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα

Σε ακυρώσεις εκδηλώσεων που είχαν προγραμματίσει για την Καθαρά Δευτέρα, προχωρούν δήμοι της Θεσσαλονίκης, έπειτα από την εντολή που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας για ακύρωση όλων των εκδηλώσεων για το καρναβάλι.

Αναλυτικά:

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη

Ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Για προληπτικούς λόγους ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη για τα Κούλουμα.

«Μετά από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη ακυρώνει για προληπτικούς λόγους όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου».

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κοροναϊου ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν από αύριο Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου έως και την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Ο δήμος Ωραιοκάστρου κάνει γνωστό ότι, έπειτα και από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας περί ματαίωσης των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα, για προληπτικούς λόγους θα προχωρήσει στην ακύρωση του συνόλου των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου.

Δήμος Θέρμης

Κατόπιν σχετικής οδηγίας του Υπουργείου Υγείας, όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Θέρμης ακυρώνονται.

Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις της ΚΕΔΗΘ στην πλατεία Δικαστηρίων

Μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για τη ματαίωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε όλη την επικράτεια, η Κ.Ε.ΔΗ.Θ. ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο του 4ημέρου αποκριάτικου εορτασμού (28/2-2/3) στην πλατεία Δικαστηρίων.

Δήμος Λαγκαδά

Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα λόγω του κοροναϊού ο δήμος Λαγκαδά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσει τους πολίτες ότι οι προγραμματισμένες αποκριάτικες εκδηλώσεις δε θα πραγματοποιηθούν για προληπτικούς λόγους.

Ο δήμος Λαγκαδά ευχαριστεί, όλους τους φορείς, συλλόγους, σωματεία και εθελοντές που συμμετείχαν μαζικά στην προετοιμασία των εκδηλώσεων στηρίζοντας με όλες τους τις δυνάμεις το θεσμό στο δήμο Λαγκαδά.

Ταυτόχρονα συστήνει στους συλλόγους που έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις από σήμερα 27.02.2020 και έως την Καθαρά Δευτέρα 02.03.2020 να σεβαστούν και να ακολουθήσουν τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας.

Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται όλες οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.