ΤΕΧΝΕΣ

Θεσσαλονίκη: Παράσταση σε λεωφορείο εν κινήσει κάνει στάσεις στη νεότερη ιστορία

Θεσσαλονίκη: Παράσταση σε λεωφορείο εν κινήσει κάνει στάσεις στη νεότερη ιστορία

Με αφετηρία το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και τερματικό σταθμό την Πλατεία Μαβίλη, ένα νέο λεωφορείο μπαίνει σε κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενώντας εν κινήσει τη θεατρική δράση «Λούνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θεσσαλονίκη: Θέατρο στο λεωφορείο με τη «Λούνα» της Ρίκα Μπενβενίστε

Το κείμενο της πρωτότυπης παράστασης βασίζεται στο βραβευμένο ομότιτλο δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας της Ρίκας Μπενβενίστε, σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη. Τέσσερις ηθοποιοί, οι Αλέξης Κότσυφας, Ελένη Μακίσογλου, Αντιγόνη Μπάρμπα και Σωτήρης Ρουμελιώτης, φέρνουν στην επιφάνεια την ιστορία της Λούνας, μιας φτωχής Εβραίας ράφτρας που επέστρεψε στη γενέτειρά της, Θεσσαλονίκη, μετά τα στρατόπεδα κατοχής.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, που διαρκεί 1 ώρα και 20 λεπτά, οι 31 καθήμενοι επιβάτες του λεωφορείου, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη νεότερη ιστορία της πόλης, αυτήν του 20ου αιώνα, με σχεδόν βιωματικό τρόπο και να κινηθούν στους τόπους όπου έζησε και κινήθηκε η ηρωίδα του έργου.

Η διαδρομή του λεωφορείου ολοκληρώνεται στην Πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια η θεατρική δράση συνεχίζεται στην ίδια γειτονιά, στο μικρότερο καφέ της πόλης, το Café Chantant, όπου θα παρουσιαστεί η τελευταία σκηνή του έργου με ζωντανή μουσική, ενώ οι διοργανωτές φιλοδοξούν να ακολουθήσει δημόσιος διάλογος.

Η «Λούνα: δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας» της Ρίκας Μπενβενίστε, αφορά ένα πραγματικό πρόσωπο, μια μακρινή συγγενή της συγγραφέως. Καλύπτει όλο σχεδόν τον 20ο αιώνα, από τη γέννησή της το 1910 έως τον θάνατό της το 1998, εστιάζοντας κυρίως στη μεταπολεμική περίοδο, όπου είναι ακόμη ορατές οι ολέθριες συνέπειες της ναζιστικής κυριαρχίας. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις το 2017.

Τη διοργάνωση – παραγωγή της θεατρικής δράσης υπογράφει η Angelus Novus με επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού. Συνδιοργανωτής είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Η «Λούνα» είναι παράλληλη δράση στο Φεστιβάλ Δημητρίων.

Η δράση πραγματοποιείται με τη στήριξη και χορηγία της ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε

Παραστάσεις-δρομολόγια: Από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, στις 8.00 μ.μ.

Εισιτήρια: 15 ευρώ γενική είσοδος / 12 ευρώ μειωμένο

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/louna-theatro-sto-leoforeio/