ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ανακύκλωση… high tech στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

Ειδική εφαρμογή με την οποία επιβραβεύει τους πολίτες που σκέφτονται και δρουν οικολογικά δημιούργησε ο δήμος

Την τεχνολογία «επιστρατεύει» ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους του στον τομέα της ανακύκλωσης. Δημιούργησε ειδική εφαρμογή για «έξυπνα» τηλέφωνα, μέσω της οποίας ανάλογα με την ποσότητα που ανακυκλώνει ο καθένας λαμβάνει εκπτώσεις και προσφορές σε εκατοντάδες καταστήματα των έξι δημοτικών ενοτήτων.

Η εφαρμογή ονομάζεται «Followgreen Αpp», διατίθεται χωρίς χρέωση στα «App store» για iPhone και «Google play» για Android κινητά και είναι προσβάσιμη σε όλους τους δημότες.

Όπως εξηγεί στη «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Γιάννης Καρτάλης, ο κάθε δημότης, κάνοντας χρήση της εφαρμογής, μπορεί να αποκτήσει εύκολα και γρήγορα πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό της πλατφόρμας για την ανακύκλωση και το περιβάλλον, μέσω του οποίου κερδίζει πόντους επιβράβευσης. «Το πρόγραμμα ξεκίνησε πέρσι και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα σχολεία του δήμου μας. Φέτος, δημιουργήσαμε την εφαρμογή μέσω της οποίας καλούμε τους πολίτες του δήμου μας να συνδράμουν, ώστε να αυξηθεί η ανακύκλωση στην περιοχή μας» αναφέρει ο κ. Καρτάλης.

Μέσω της εφαρμογής προσφέρεται η δυνατότητα στο δημότη να ανακαλύψει τα πλησιέστερα σημεία ανακύκλωσης στο δήμο μέσω πλοήγησης σε χάρτη, όπου περιλαμβάνονται οδηγίες και χρηστικές πληροφορίες. Παράλληλα, κερδίζει πόντους είτε καταχωρώντας τον 10ψήφιο κωδικό είτε σαρώνοντας με το κινητό του το ειδικό Qrcode, που θα βρει στο κουπόνι επιβράβευσης για την ανακύκλωση που κάνει στις κοινωνικές δομές του δήμου. Η εφαρμογή περιέχει έναν πλήρη και σύγχρονο μηχανισμό για την προβολή των πλησιέστερων τοπικών καταστημάτων που παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες. Οι δημότες μπορούν να τα αποκτήσουν, εξαργυρώνοντας τους πόντους επιβράβευσης που έχουν συγκεντρώσει. Όπως υποστηρίζει στη «Θ» ο κ. Καρτάλης, συμμετέχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις από Πανόραμα, Πυλαία, Χορτιάτη, Εξοχή, Ασβεστοχώρι και Φίλυρο. «Οι συμπολίτες μας θα επιβραβεύονται για τη συνδρομή τους στην ανακύκλωση» τονίζει ο κ. Καρτάλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση του δήμου, μέσω της δημιουργίας της εν λόγω εφαρμογής, στοχεύει στη νέα γενιά. «Πρόκειται για μια γενιά πλήρως ενημερωμένη και με οικολογική συνείδηση» υποστηρίζει ο κ. Καρτάλης. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της περιοχής Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αναφέρει πως το πρόγραμμα υλοποιείται για δεύτερη χρονιά και πως μέσω αυτού αλλά και της πλατφόρμας επιβραβεύονται όλες οι πράξεις που έχουν στόχο τη διάδοση της ανακύκλωσης. «Στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να ανεβάζει βίντεο, εικόνες και άρθρα που σχετίζονται με την ανακύκλωση και να επιβραβεύεται γι’ αυτό» υποστηρίζει ο κ. Καϊτεζίδης.

Σημειώνεται πως το ποσοστό ανακύκλωσης στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ανέρχεται σε 20%, ενώ οι τάσεις κάθε χρόνο είναι αυξητικές.

Βαγγέλης Στολάκης – makthes.gr