ΤΕΧΝΕΣ

Θεσσαλονίκη: Έκθεση προς τιμήν του Ρενάτο Μόρντο

Θεσσαλονίκη: Έκθεση προς τιμήν του Ρενάτο Μόρντο

Στη ζωή του πρώτου σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας Ρενάτο Μόρντο εστιάζει η έκθεση «Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων», που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα σε δύο χώρους: στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Μέσα από φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα του σκηνοθέτη και μία νησίδα ανάγνωσης με χειρόγραφά του, θα παρουσιαστούν οι σταθμοί στη ζωή του, με έμφαση στην παρουσίαση της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Ρενάτο Μόρντο ήταν από οικογένεια εβραϊκής καταγωγής. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας έμπορος από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Αυστρία. Λόγω της ολοένα και συχνότερης αντισημιτικής εχθρότητας και της επικείμενης κατάληψης της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές, το 1939 κατέφυγε από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Στην Αθήνα, υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προώθησε τη νεαρή τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας. Ο Ρενάτο Μόρντο επέζησε του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο «Χαϊδάρι», στο οποίο επεξεργάζεται λογοτεχνικά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε θέατρα στην Τουρκία, την Αυστρία και το Ισραήλ και διετέλεσε διευθυντής της όπερας στην πρωτεύουσα Μάιντς του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου από το 1952 έως το 1955.
Μέσα από την έκθεση θα μπορέσει κανείς να γνωρίσει την ιστορία του ίδιου, τις καταστροφικές επιπτώσεις της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα -τόσο στην Αθήνα, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και τις προσωπικές συνέπειες για τον Ρενάτο Μόρντο.

Την έκθεση παρουσιάζουν από κοινού το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Γκαίτε, η Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου και το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών και πραγματοποιείται στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στις 17:30, στο Ινστιτούτο Γκαίτε και στις 19.00 στο κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, και θα διαρκέσει έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ελληνιστής Torsten Israel, ενώ δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Uwe Bader (Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου) και τη Μαρίτα Χόφμαν (εκδοτικός οίκος LLUX, Λούντβιγκσχάφεν στον Ρήνο), με την υποστήριξη και άλλων εταίρων από το ομόσπονδο κρατίδιο. Όλες οι μεταφράσεις της έκθεσης από τα Γερμανικά στα Ελληνικά δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάιντς (Τομέας Νέων Ελληνικών) και του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας).

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Κυριακή 10:00-20:00, ενώ στο Ινστιτούτο Γκαίτε Δευτέρα 10.00 – 14.00, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10.00 – 19.00, Παρασκευή 15.00 – 19.00 και κάθε δεύτερο Σάββατο του μήνα 09.00 – 13.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.