ΕΛΛΑΔΑ

«Θερμό επεισόδιο» στην κοινή συνέντευξη Δένδια – Τσαβούσογλου

Τις πάγιες διαφωνίες αντίληψης των δύο χωρών σε μια σειρά ζητημάτων επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα, μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν στην Άγκυρα.

«Δεν μπορώ να έρθω εδω και να κάνω σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Η Τουρκία έχει παραβιάσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει παραβιάσει 400 φορές τον εναέριο χώρο της Ελλάδας» τόνισε, σε υψηλούς τόνους, ο Έλληνας υπουργός.

Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη, υπενθυμίζοντας ότι η Συνθήκη της Λοζάνης κάνει λόγο για μουσουλμανική και όχι για τουρκική μειονότητα. «Είτε αυτό αρέσει στην Τουρκία είτε όχι».

Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Δένδιας, προσπάθησε να ρίξει «γέφυρες» επικοινωνίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας και εξεύρεσης μιας θετικής ατζέντας. «Το ζητούμενο είναι η ειρηνική συμβίωση στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Επανέλαβε δε, ότι αναγκαία προϋπόθεση για τη συνεργασία είναι η αποκλιμάκωση των ενεργειών που δυναμιτίζουν το κλίμα, ενώ κατήγγειλε ότι οι ψευδείς ειδήσεις και οι προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν το διμερές κλίμα.

Καταλήγοντας, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι τα ελληνικά επιχειρήματα εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».

«Υπάρχει διαφορά απόψεων»

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για διαφορά απόψεων στο ζήτημα του Αιγαίου, ενώ ζήτησε από τον κ. Δένδια να αποφεύγονται οι προκλητικές δηλώσεις εκ μέρους της Ελλάδας.

«Ένας διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων καθώς και οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών κρατών θα αποτελέσουν γόνιμη βάση για την εξέλιξη των επαφών μας» συνέχισε, μεταξύ άλλων.

Απαντώντας στον κ. Δένδια, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έσπευσε να παραπέμψει στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, επικαλούμενος τις διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης.

Όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι όλες οι ενέργειες της Άγκυρας λαμβάνουν χώρα στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας.

Υπενθύμισε, επιπλέον, ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την ύπαρξη ελληνικής ορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και διερωτήθηκε γιατί η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την παρουσία ανθρώπων στην Θράκη, οι οποίοι δηλώνουν Τούρκοι και μουσουλμάνοι.

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου», είπε ο κ.Τσαβούσογλου υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο». Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα, είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του έκανε λόγο για μια «θετική ατζέντα οικονομικών θεμάτων για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας μπροστά» και «να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Υπογράμμισε όμως ότι «αναγκαία προϋπόθεση είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα».

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον αυτή το επιθυμεί», σημείωσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι απαράβατος όρος είναι ο σεβασμός στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Όσον αφορά την επικείμενη πενταμερή για το Κυπριακό τόνισε την ανάγκη “όλες οι πλευρές θα προσέλθουν σ’ αυτή με εποικοδομητικό πνεύμα” ενώ επεσήμανε πως μόνη αποδεκτή λύση είναι η “διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αυτή που στηρίζουν όλοι οι διεθνείς παράγοντες”

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ότι πρόκειται για “ευρωτουρκικό ζήτημα” και υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δήλωση του 2016, ενώ υπενθύμισε την εργαλειοποίηση μεταναστευτικού στον Έβρο πέρσι.

Ανέφερε ακόμη ότι μια αντιστροφή της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα ήταν “προς το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και της εικόνας της διεθνώς”.

“Ελλάδα και Τουρκία είναι προορισμένες να ζουν μαζί σε μια περιοχή με πολλά σύνθετα προβλήματα”, τόνισε. Είναι προς συμφέρον και των δύο χωρών να συνεργαστούμε στα πλαίσια της καλής γειτονίας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη. Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο αλλά μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα σήμερα”.