ΤΕΧΝΕΣ

Η φιλία της Kate Moss με τον Lucian Freud μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη

Η φιλία της Kate Moss με τον Lucian Freud μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη

Πολλά είναι τα σπουδαία ντουέτα στην ιστορία του κινηματογράφου: Bonnie και Clyde, Thelma και Louise… Θα προστεθεί ακόμη ένα, το σούπερμοντελ Kate Moss και ο ζωγράφος Lucian Freud· η φιλία τους είναι το θέμα της αναμενόμενης ταινίας «Moss and Freud» την ιδέα της οποίας συνέλαβε η ίδια η Moss, ενώ στην παραγωγή συμμετέχει το αρχείο Lucian Freud.

Η Moss ήταν στον αποκορύφωμα της δόξας της όταν συνέβησαν τα όσα αφηγείται η ταινία. Ήταν το πρόσωπο της περιόδου «heroin chic» στο μόντελινγκ, πρωταγωνιστώντας σε καμπάνιες για Dior, Calvin Klein και άλλους οίκους. Το 2002 ήταν έγκυος από τον τότε σύντροφό της Jefferson Hack, συνιδρυτή του Dazed Media. Ο Lucian Freud, εγγονός του Sigmund Freud, ήταν μέλος της ομάδας «School of London», μαζί με τους Francis Bacon και David Hockney. Σπάνια ζωγράφιζε διασημότητες, αλλά κάλεσε τη Moss να του ποζάρει αφότου – όπως λέγεται – διάβασε συνέντευξή της στο περιοδικό i-D, στην οποία η Moss είπε ότι ένας από τους στόχους της ζωής της ήταν να ποζάρει για τον ζωγράφο.

Eπί εννέα μήνες στις επτάωρες συναντήσεις τους η Moss εμφανιζόταν στο στούντιο του Freud στο Holland Park, μαθαίνοντας από τον καλλιτέχνη «πειθαρχία»· την επέπληττε ακόμη και για πεντάλεπτη καθυστέρηση. Μια στενή σχέση γεννήθηκε μεταξύ τους. Ο πίνακας που προέκυψε δημοπρατήθηκε στου Christie’s το 2005 και αποκτήθηκε αντί 3.928.000 λιρών Αγγλίας, ποσού-ρεκόρ για τον καλλιτέχνη εκείνη την εποχή. Ο κατάλογος περιέγραφε το έργο ως «μια ένωση αντιθέτων». Η Moss έχει ένα μόνιμο αναμνηστικό εκείνων των μηνών καθώς ο Freud έκανε τατουάζ δύο χελιδόνια χαμηλά στην πλάτη του μοντέλου. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Belfast Telegraph είχε πει: «Εννοώ, είναι πρωτότυπο έργο Freud. Αναρωτιέμαι· πόσα θα πλήρωνε ένας συλλέκτης γι’ αυτό; Λίγα εκατομμύρια;».

Τη σχέση Moss και Freud έχει απαθανατίσει και ο David Dawson, για πολλά χρόνια βοηθός του Freud στο στούντιό του: η τρυφερή φωτογραφία των δύο, αγκαλιά στο κρεβάτι έναν χρόνο πριν τον θάνατο του Freud, δείχτηκε σε μια έκθεση φωτογραφιών του Dawson στο Pallant House το 2012.