ΤΕΧΝΕΣ

Η τέχνη και η γιόγκα στο Τελλόγλειο μέσα από την έκθεση «Έρωτας Γεφυροποιός»

Η τέχνη και η γιόγκα στο Τελλόγλειο μέσα από την έκθεση «Έρωτας Γεφυροποιός»

Πέντε καλλιτέχνιδες εκφράζουν την αντίληψή τους για τον έρωτα μέσα από τα έργα τους. Τα έργα αυτά «συνομιλούν» μεταξύ τους και … προκαλούν τον επισκέπτη να αναρωτηθεί τι σημαίνει και για τον ίδιο η έννοια έρωτας. Πρόκειται για την έκθεση «Έρωτας Γεφυροποιός» που θα φιλοξενηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη από τις 3 έως τις 30 Οκτωβρίου.

Μάλιστα ο επισκέπτης θα μπορέσει να συνδεθεί καλύτερα με τον εαυτό του και να αντιληφθεί το θέμα της έκθεσης, μέσα από μαθήματα γιόγκα που θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο, καθώς αυτό που ενώνει τις καλλιτέχνιδες και την επιμελήτρια της έκθεσης εδώ και πολλά χρόνια, είναι η διδασκαλία του Yoga Science.

«Η ομάδα μας, η Art of Life, λειτουργεί από το 2017 και ξεκίνησε μέσα από ένα πνευματικό μονοπάτι, το Yoga Science, μέσω του οποίου μαθαίναμε πώς να βρούμε έναν τρόπο να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να ζήσουμε λίγο πιο συνειδητά. Επειδή όμως τα πέντε από τα έξι μέλη είναι απόφοιτες της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, όλη αυτή η εργασία μεταξύ μας, μας οδήγησε να δημιουργήσουμε και την καλλιτεχνική μας ομάδα “ Yoga Science & Art of Life”, η οποία έχει τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εικαστική επιμελήτρια Λίλα Νικολάου.

Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας, η τέχνη και η γιόγκα έχουν έναν κοινό πυρήνα: την ενότητα του υλικού και του πνευματικού πεδίου μέσω της συνειδητής πρακτικής. Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Μάρτιο άρχισαν να ερευνούν την έννοια έρωτας. «Ο έρωτας είναι η ενοποίηση του υλικού και του πιο πνευματικού μας κομματιού, που φέρνει πληρότητα. Δηλαδή είναι η ενοποίηση των αντιθέτων, μια διαδικασία που γίνεται εντός του ανθρώπου, εκφράζεται προς τα έξω και αντιλαμβάνεται το πώς μπορούν όλα να ενωθούν μέσα από τη δική του προσωπική ματιά και εργασία», λέει η κ. Νικολάου.

Σε δεύτερη φάση οι καλλιτέχνιδες επέλεξαν το υλικό τους και άρχισαν να εργάζονται με αυτό, με αποτέλεσμα να γίνει μία σύνθεση διαφορετικών οπτικών του έρωτα, μέσα από τα μάτια της κάθε μιας. Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια από χρωματιστά μολύβια, λάδι σε καμβά, γλυπτά από μάρμαρο, πηλό, γυάλινες εγκαταστάσεις (βιτρώ), εγκατάσταση με ύφασμα και μικτή τεχνική.

Η τέχνη και η γιόγκα στο Τελλόγλειο μέσα από την έκθεση «Έρωτας Γεφυροποιός»

«Εκτός από το να δει κάποιος τα έργα, τις τρεις τελευταίες Τετάρτες του Οκτώβρη, θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στα μαθήματα γιόγκα που θα κάνουμε στο χώρο της έκθεσης, σε στρώματα που θα παρέχουμε εμείς στους επισκέπτες. Όλο αυτό γίνεται για να συνδεθεί ο καλεσμένος περισσότερο με τον εαυτό του και μέσα από αυτήν την κατάσταση να πούμε και λίγα παραπάνω πράγματα για το χώρο, την έκθεση και φυσικά να ακούσουμε και τη δική του οπτική», επισημαίνει η εικαστική επιμελήτρια.

Οι καλλιτέχνιδες και δασκάλες Yoga του συστήματος Yoga Science Ειρήνη Άψυχου, Αλεξία Γραμμενίδου, Άλκηστη Παναγιωτοπούλου, Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου και Μάρσυ Συρεγγέλα, με τη συγκεκριμένη έκθεση επιστρέφουν στην πόλη συνάντησης και γνωριμίας τους, αφού οι προηγούμενες δράσεις τους (εικαστική έκθεση και performance) πραγματοποιήθηκαν στους Δελφούς.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Έρωτας Γεφυροποιός» θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα.