ΕΛΛΑΔΑ

Η ρατσιστική, ομοφοβική, ακροδεξιά παρακαταθήκη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Οι ΑΝΕΛ αποχώρησαν από την κυβέρνηση, αφήνοντας μία θλιβερή παρακαταθήκη.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έγιναν (περισσότερο) γνωστοί από την στιγμή που δέχθηκαν την πρόσκληση για συγκυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Είχε προηγηθεί η αρνητική απάντηση των υπολοίπων κοινοβουλευτικών δυνάμεων (πλην, βεβαίως, της Χρυσής Αυγής). Κι αν ο προοδευτικός κόσμος… μούδιασε στην αναγγελία αυτής της συνεργασίας, τα επόμενα χρόνια επιφύλασσαν πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.  Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ άρθρωναν ρατσιστικό, ομοφοβικό, σεξιστικό λόγο υπενθυμίζοντας σε κάθε κομβικό νομοσχέδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ακροδεξιές καταβολές τους.

Φυσικά, δεν επρόκειτο για κεραυνό εν αιθρία, αλλά σε κάθε περίπτωση παρέμενε εξοργιστική η ακροδεξιά ρητορική τους, ειδικά εφόσον το ελληνικό κοινοβούλιο είχε ήδη συνηθίσει στην ακροδεξιά παρουσία.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 υπουργοποιήθηκε ο Δημήτρης Καμμένος, αναλαμβάνοντας το πόστο του υφυπουργού Υποδομών. Τότε, ξέσπασε σάλος με αφορμή την δημοσίευση ρατσιστικών, αντισημιτικών και ομοφοβικών tweets από τον προσωπικό του λογαριασμό. Ο Δημήτρης Καμμένος, πλην των πολιτικών επιθέσεων κατά του Αλέξη Τσίπρα, που προκάλεσαν μια κάποια… αμηχανία, έκανε μία σειρά γραπτών επιθέσεων.

Μάλιστα, σε μία εξ αυτών εγκαλεί την Χρυσή Αυγή γιατί δεν παρενέβη «δυναμικά στα ξεφτιλισμένα γκέι παρέιντ μπροστά από την Βουλή». Όταν το θέμα βγήκε στον αέρα, ο Δημήτρης Καμμένος έριξε το φταίξιμο στους συνεργάτες του, ενώ ο Πάνος Καμμένος τον «παραίτησε» μέσω ενός tweet. Τον Ιούλιο του 2018 ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ίδρυση νέου κόμματος με τον Τάκη Μπαλτάκο, για να «σώσει το όνομα της Μακεδονίας από τους Σλάβους».

Κτηνοβασία και ομοφυλοφιλία

Λίγο καιρό αργότερα, την ίδια χρονιά, ο Πάνος Καμμένος συνέκρινε την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία. Συγκεκριμένα, την περίοδο πριν την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επιχειρηματολογώντας κατά της ψήφισης, δήλωσε πως στην Γερμανία υπάρχουν και οίκοι ανοχής για κτηνοβάτες, θέτοντας το ερώτημα «είναι κι αυτό φυσιολογικό;». Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει:  «Και στη Γερμανία έχουν αποφασίσει να κάνουν οίκο ανοχής για κτηνοβάτες, θέλει ο άλλος να πηγαίνει με σκύλο με γάτα, με καμήλα, με καμηλοπάρδαλη. Επειδή λοιπόν το κάνουν στη Γερμανία, θα θέλω εγώ να παντρεύεται ο άλλος καμήλα;».

Στο (ακόμα πιο) τραγελαφικό του πράγματος, είχε επισημάνει πως περιμένει την τοποθέτηση της Εκκλησίας, μιας Εκκλησίας «χωρίς μεσαιωνικά δείγματα», πρωτοποριακής, που όσα αποφασίζει στηρίζονται από τον ελληνικό λαό. Εν μέσω δηλώσεων του μητροπολίτη Αμβρόσιου…

Βέβαια, δεν είναι ο μόνος εκ των ΑΝΕΛ που επιτέθηκε στα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών. Τον Μάιο του 2018, ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κατσίκης, παρομοίασε την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία και την κακοποίηση, θέλοντας -από βήματος της Βουλής- να αποδείξει ότι μερικές μορφές αγάπης είναι «αμαρτία». Αποδομώντας, τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και την Τζένη Βάνου, δήλωσε:

«Εγώ θα ρωτήσω είναι αμαρτία η αγάπη; Φυσικά και δεν είναι αμαρτία η αγάπη αλλά εξαρτάται που κατευθύνεται η αγάπη. Η αγάπη στο χρήμα δεν είναι αμαρτία; Η αγάπη ενός πατέρα προς την κόρη του που είναι διαφορετική της πατρικής είναι ή όχι αμαρτία.

Την ίδια αγάπη θα μπορούσα να ισχυριστώ πως έχουν και οι παιδόφιλοι. Όλα αυτά ξεπερνούν πράγματι την λογική μας και έχουν γίνει λογική της παράνοιας».

Η άποψη του Κατσίκη

Ο κ. Κατσίκης είχε απασχολήσει για πρώτη φορά τα Μέσα, όταν επιτέθηκε ρατσιστικά -πάλι εντός του Κοινοβουλίου- στον εκπρόσωπο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών. Όταν ο δεύτερος ανέφερε πως συχνά οι μετανάστες στην Ελλάδα δεν χαίρουν δίκαιης μεταχείρισης από τις Αρχές, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ εγκάλεσε την πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, η οποία τον ευχαρίστησε για την τοποθέτησή του: «Τι τον ευχαριστείτε; Που έρχεται εδώ και βρίζει τους Έλληνες;».

Ο ίδιος βουλευτής είχε ζητήσει την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων ΕΠΟΠ που κρατούνται στην Τουρκία με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα, επικαλέστηκε «fake news» και μονταζιέρα του ΣΚΑΪ.

Οι ΑΝΕΛ αποχώρησαν από την κυβέρνηση, αφήνοντας μία θλιβερή παρακαταθήκη. Εξάλλου, πριν την χθεσινή παραίτηση, ο Πάνος Καμμένος είχε ήδη προλάβει, μόλις λίγες ημέρες πριν, να αποκαλέσει (πάλι από βήματος Βουλής) «νυφούλα» τον Γιώργο Αμυρά, βουλευτή του Ποταμιού.

Όλγα Στέφου-in.gr