ΣΠΟΡ

Η Παρί Σεν Ζερμέν μετρά το κόστος ενός ακόμη ευρωπαϊκού ναυαγίου

Η Παρί Σεν Ζερμέν μετρά το κόστος ενός ακόμη ευρωπαϊκού ναυαγίου
Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ έχουν δαπανήσει οι Καταριανοί ιδιοκτήτες, χωρίς να κατακτήσουν το τρόπαιο

Το νέο ευρωναυάγιο της Παρί Σεν Ζερμέν, μετά τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ, μπορεί να βάλει τέλος στην υπερφιλόδοξη προσπάθεια των Καταριανών ιδιοκτητών για κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης, αφού παρά τον πακτωλό χρημάτων που έχουν δαπανηθεί και τον γαλαξία αστεριών που προστέθηκαν στο ρόστερ, το όνειρο του ευρωπαϊκού στέμματος παραμένει φευγαλέο.

Αρκούσε ένα καλό ημίχρονο της Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία, με χατ τρικ του Καρίμ Μπενζεμά, για να ανατρέψει το προβάδισμα των Παριζιάνων και να τους αφήσει εκτός της οκτάδας του Τσάμπιονς Λιγκ. Η απογοήτευση περίσσεψε στο Παρκ ντε Πρενς, την έδρα της Παρί, και αυτό έγινε παραπάνω από εμφανές την περασμένη Κυριακή, με τους οπαδούς να στρέφονται κατά πάντων και τον σύλλογο να ετοιμάζεται για μεγάλες αλλαγές από το καλοκαίρι.

Κι όμως, αυτή θα ήταν, υποτίθεται, η χρονιά που επιτέλους θα σκαρφάλωνε στην κορυφή της Ευρώπης η Παρί των δισεκατομμυρίων, έχοντας προσθέσει στο καταπληκτικά πλούσιο έμψυχο δυναμικό της (με Κιλιάν Μ’μπαπέ, Νεϊμάρ, Άνχελ ντι Μαρία και άλλους) που έφτασε πρόπερσι ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, τον σούπερ σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι, τον αρχηγό της Ρεάλ Σέρχιο Ράμος, και τον τερματοφύλακα της (πρωταθλήτριας Ευρώπης) Ιταλίας Τζίτζι Ντοναρούμα μεταξύ άλλων.

Η γαλλική ομάδα έχει ρεκόρ εγχώριων τίτλων χάρη κυρίως στα κύπελλα, καθώς πρωταθλήματα Γαλλίας έχει μόνο εννέα, ενώ στην Ευρώπη δεν έχει κατακτήσει παρά μόνο ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, και αυτό πριν 26 έτη.

Η απόκτηση του πακέτου των μετοχών του δημοφιλούς συλλόγου από το Κατάρ το 2011 έφερε την Παρί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, καθιστώντας την ΠΣΖ την πολυτιμότερη ομάδα της Γαλλίας και μία από τις ακριβότερες στον κόσμο. Ιδιοκτήτης είναι ο ίδιος ο Εμίρης του Κατάρ, ο Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, ενώ πρόεδρος είναι ο Νάσερ Αλ-Κελάιφι.

Από το καλοκαίρι του 2011 η Καταριανή ιδιοκτησία έχει δαπανήσει πάνω από 1,3 δισεκ. ευρώ για την ενίσχυση της γαλλικής ομάδας, ποσό που έχει επανειλημμένα φέρει τον σύλλογο στο στόχαστρο της UEFA στα πλαίσια του ελέγχου για το Οικονομικό Ευ Αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play).

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του περιοδικού Forbes, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει σκαρφαλώσει πλέον στην ένατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της αξίας ποδοσφαιρικών συλλόγων, από 11η το 2019, με την εκτιμώμενη αξία της το 2021 να βρίσκεται στα 2,5 δισεκ. δολάρια, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 129% από το 2019.

Τα ετήσια έσοδά της ανήλθαν το 2020-21 στα 599 εκατ. δολάρια, παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, ποσό που την κατατάσσει στην έβδομη θέση του κόσμου του ποδοσφαίρου.

Η Παρί Σεν Ζερμέν μετρά το κόστος ενός ακόμη ευρωπαϊκού ναυαγίου
Ο αρχηγός της Παρί, Μαρκίνιος, μετά τον νέο αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ

Από τον σύλλογο έχουν περάσει τεράστιοι ποδοσφαιριστές τα τελευταία χρόνια, πριν και μετά την απόκτησή του από τους Καταριανούς, με τους Ροναλντίνιο, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και Ντέιβιντ Μπέκαμ να συγκαταλέγονται ανάμεσά τους. Παράλληλα προσλαμβάνονταν και απολύονταν προπονητές διεθνούς βεληνεκούς όπως οι Κάρλο Αντσελότι, Λοράν Μπλαν, Ουνάι Έμερι, Τόμας Τούχελ κλπ.

Όμως ήταν η απόκτηση του Νεϊμάρ με το ποσό-ρεκόρ των 222 εκατ. ευρώ από την Μπαρτσελόνα παράλληλα με την αγορά του Μ’μπαπέ από τη Μονακό έναντι 180 εκατ. ευρώ που έφερε την Παρί σε άλλο επίπεδο, διατρανώνοντας τη φιλοδοξία της αραβικής ιδιοκτησίας για την κατάκτηση της Ευρώπης.

Ο παρισινός γίγαντας έφτασε το 2020 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά ηττήθηκε από την ανυπέρβλητη Μπάγερν στο… Φάιναλ-8 της Λισαβώνας. Το 2021 χάθηκε και το εγχώριο πρωτάθλημα, που πήγε στη Λιλ. Η ιδιοκτησία πείσμωσε και το καλοκαίρι του 2021 ολοκλήρωσε το μεγάλο μπαμ με την απόκτηση και του Μέσι.

Ωστόσο και πάλι η Παρί μένει μακριά από την κορυφή της Ευρώπης, αφού η μέτρια παρουσία της στους ομίλους την έφερε στους ανίσχυρους της κλήρωσης των 16 στο Τσάμπιονς Λιγκ και πάνω στη Ρεάλ. Ακόμη χειρότερα, ο αποκλεισμός ήρθε από τα πόδια ενός Γάλλου αρχισκόρερ, που έχει σπουδαία προϊστορία στη μισητή για τους Παριζιάνους Μαρσέιγ.

Το σκηνικό χειροτέρεψε για την Παρί, όταν ο Αλ-Κελάιφι και ο αθλητικός διευθυντής Λεονάρντο έφυγαν από τα επίσημα του Σαντιάγο Μπερναμπέου με το που έληξε το ματς με την ήττα-αποκλεισμό 3-1 από τη Ρεάλ και έτρεξαν στα αποδυτήρια των διαιτητών δημιουργώντας επεισόδιο που τώρα διερευνά η UEFA. Οι οπαδοί έγραψαν στους τοίχους του Πσρκ ντε Πρενς ότι το Παρίσι δεν θα γίνει Κατάρ καλώντας και τους δύο να φύγουν από τον σύλλογο. Και δεν θα είναι οι μόνοι…

Την πόρτα της εξόδου αναμένεται να περάσουν τους επόμενους μήνες ο προπονητής Μαουρίτσιο Ποτσετίνο (με τον Ζινεντίν Ζιντάν να είναι το φαβορί για τη διαδοχή του), ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας, ο Μ’μπαπέ με προορισμό της Ρεάλ και πιθανώς και ο Μέσι, ο πατέρας του οποίου άρχισε επαφές με την Μπαρτσελόνα για πιθανή επιστροφή του. Τάσεις φυγής φέρονται να έχουν κι άλλοι, όπως ο Νεϊμάρ, ενώ μεγάλο ζήτημα έγινε και με επεισόδιο που λέγεται ότι είχαν στα αποδυτήρια του Μπερναμπέου ο Νεϊμάρ με τον Ντοναρούμα, αν και μετά το διέψευσαν και οι δύο.

Η Παρί Σεν Ζερμέν μετρά το κόστος ενός ακόμη ευρωπαϊκού ναυαγίου

Έτσι το κόστος του φετινού ευρωπαϊκού ναυαγίου φαντάζει εξαιρετικά μεγάλο, από πολλές απόψεις, και ο υπολογισμός του δεν πρόκειται να γίνει πριν το καλοκαίρι.

Η ειρωνεία είναι ότι το νέο ναυάγιο της Παρί ήρθε στη… θερμοκοιτίδα όπου γεννήθηκε ο γαλλικός σύλλογος, δηλαδή στη Μαδρίτη: Ήταν το 1969 όταν ο πρόεδρος της Ρεάλ, ο Σαντιάγο Μπερναμπέου, συμβούλευσε τους τρεις ιδρυτές του συλλόγου να ζητήσουν τη χρηματοδότηση από Παρισινούς φιλάθλους για τη δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι 20.000 υπογραφές και δωρεές οδήγησαν τον επόμενο χρόνο στη δημιουργία του συλλόγου από τη συγχώνευση της Παρί FC και της Σεν Ζερμέν. Τώρα ήταν στο γήπεδο που φέρει το όνομα τού Σαντιάγο Μπερναμπέου που υπέκυψε (ξανά) στην Ευρώπη η ΠΣΖ…

Γιώργος Γεωργακόπουλος-kathimerini.gr