ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγάλη επιστροφή του βινυλίου

Αύξηση 108% εμφάνισαν οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου στις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς μπορεί η βιομηχανία της μουσικής να κινείται σήμερα γύρω από το streaming, όμως οι δίσκοι δεν λένε να «πεθάνουν», όπως τα CD.

Το 2020, οι πωλήσεις βινυλίου στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις πωλήσεις CD για πρώτη φορά από το 1986, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Recording Industry Association of America.

Φέτος, πηγαίνουν ακόμα καλύτερα, με αποτέλεσμα τα καταστήματα δίσκων να είναι μία από τις λιγοστές κατηγορίες του λιανεμπορίου που τα πήγαν καλά μέσα στην πανδημία. Καθώς οι λάτρεις της μουσικής είχαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι για να ακούσουν τα αγαπημένα τους albums, πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσισαν να μεγαλώσουν τις συλλογές δίσκων τους.

Όπως εξήγησε στο CNBC ο Billy Fields, ειδικός βινυλίου της Warner Music Group, ο λόγος είναι απλός: «Θα είναι για πάντα cool».

Το streaming ευθύνεται σήμερα για το 80% των πωλήσεων μουσικής, όμως το βινύλιο δεν εξαφανίζεται γιατί προσφέρει μία εμπειρία την οποία τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν.

«Χρησιμοποιώ το streaming 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Αλλά το να έχω δίσκους είναι ένας τρόπος να κάνω την αγαπημένη μου μουσική πιο χειροπιαστή. Δεν μπορείς πραγματικά να κάνεις μία συλλογή στο Spotify. Έχει να κάνει με το να έχεις δικό σου κάτι το οποίο αγαπάς», εξηγεί στο Axios η Gigi Lone, φοιτήτρια στο University of Toronto.

Μάλιστα, πολλοί εκθέτουν τους δίσκους στο σπίτι τους σαν να πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής.

Όσο για τη βιομηχανία της μουσικής, προσπαθεί να ανταποκριθεί στην έκρηξη της ζήτησης. Μεγάλες αλυσίδες όπως οι Walmart, Amazon και Target κάνουν τόσο μεγάλες παραγγελίες, ώστε οι εταιρείες που παράγουν τους δίσκους δυσκολεύονται να τις παραδώσουν.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες του κόσμου χρειάζεται να περιμένουν μήνες ώσπου τα βινύλιά τους να ανέβουν στα ράφια των καταστημάτων.

Στην περίπτωση της Taylor Swift, για παράδειγμα, το πιο πρόσφατο album της, το «Evermore», επέστρεψε στο Νο1 των charts όταν άρχισε να πωλείται το βινύλιο.