ΤΕΧΝΕΣ

Η ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Alena Baeva

Η ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Alena Baeva

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Η ΚΟΘ στο Μέγαρο, η διάσημη βιολονίστα Alena Baeva συμπράττει με την ΚΟΘ σε μία συναυλία, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1.

Πρόγραμμα Συναυλίας:
S. Prokofiev: Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 2 σε σολ ελάσσονα, έργο 63
D. Shostakovich: Συμφωνία αρ.5 σε ρε ελάσσονα, έργο 47

Συντελεστές:
Alena Baeva Βιολί
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Ζωή Τσόκανου Διεύθυνση Ορχήστρας

Βιογραφικό Alena Baeva

Η Ρωσίδα βιολονίστα Alena Baeva γεννήθηκε το 1985 μέσα σε μουσική οικογένεια. Baeva πήρε τα πρώτα της μαθήματα βιολιού σε ηλικία πέντε ετών, υπό την καθοδήγηση της ονομαστής παιδαγωγού Olga Danilova, προτού ξεκινήσει μαθήματα με τον καθηγητή Eduard Grach στο Central School of Music (ένα παράρτημα του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα) και στη συνέχεια στο Κρατικό Ωδείο της Μόσχας.

Επιπλέον των βασικών σπουδών της η Baeva, σπούδασε στη Γαλλία με τον Mstislav Rostropovich, στην Ελβετία με τον Seiji Ozawa, στο Ισραήλ με τον Shlomo Mintz (στο Keshet Eilon Music Center) και στο Παρίσι με τον Boris Garlitsky.

Στα δεκάξι της χρόνια η Baeva κέρδισε το Grand Prix στον 12ο Διεθνή Διαγωνισμό Henryk Wieniawski (Πολωνία, 2001), καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Εμφάνισης Σύγχρονου Έργου. Συνέχισε κερδίζοντας το Grand Prix στον Διεθνή Διαγωνισμό Niccolò Paganini της Μόσχας (Ρωσία, 2004), καθώς και ένα Ειδικό Βραβείο που της επέτρεψε να χρησιμοποιεί για ένα χρόνο ένα βιολί Wieniawski Stradivari του 1723. Επίσης κέρδισε και το Χρυσό Μετάλλιο των Βραβείων Κοινού στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού της Σεντάι (Ιαπωνία, 2007).

Η εκτενής της δισκογραφία αντανακλά το εντυπωσιακό εύρος του ρεπερτορίου της, με ηχογραφήσεις έργων των Μπρουχ, Σοστακόβιτς και Σιμανόφκσι (DUX), καθώς και των Ντεμπυσύ, Πουλένκ και Προκόφιεφ (SIMC). Η ερμηνεία της στο Κοντσέρτο για βιολί αρ.2 του Σοστακόβιτς περιλαμβάνεται σε μία συλλογή που κυκλοφόρησε το 2015 σε DVD η Arthaus Musik.

Ακολούθησε η ηχογράφηση των δύο Κοντσέρτο για βιολί του M. Karłowicz με τη Royal Philharmonic Orchestra (2018)και άλλη μία την ίδια χρονιά του Κοντσέρτο για Βιολί του Τσαϊκόφσκι με την London Philharmonic Orchestra. Το τελευταίο της άλμπουμ, με την ηχογράφηση του Κοντσέρτου για βιολί του R. Schumann και της πρωτότυπης (1844) έκδοσης του Κοντσέρτου για βιολί του F. Mendelssohn σε Μι ελάσσονα – κυκλοφόρησε παγκοσμίως το 2020 από τη Melodiya Records.

Μεταξύ των μαέστρων που συνεργάζεται τακτικά η Baeva περιλαμβάνονται οι Valery Gergiev, Vladimir Jurowski, Paavo Järvi, Teodor Currentzis, Andrey Boreyko, Charles Dutoit, Marek Janowski, Tomáš Netopil και Mikhail Pletnev.

Στις συνεργασίες της στο χώρο της μουσικής δωματίου περιλαμβάνονται επίσης αξιόλογα ονόματα, όπως οι Martha Argerich, Yuri Bashmet, Steven Isserlis, Daishin Kashimoto Misha Maisky, Lawrence Power, Julian Steckel και Yeol-Eum Son. Μία ακόμη συνεργασία της με μαέστρο είναι με τον παρτενέρ της στις σονάτες Vadym Kholodenko, με τον οποίο έχει αναπτύξει μία μουσική σχέση για περισσότερο από μία δεκαετία.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1
25ης Μαρτίου και Παραλία
Τηλέφωνο: 2310 895 800
Email: info@tch.gr

Συναυλία: Η ΚΟΘ στο Μέγαρο με την Alena Baeva
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 στις 21:00

Εισιτήρια
Τιμές εισιτηρίων: 20€, 15€, 10€, 5€
(άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, AMEA, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟ)

Προπώληση εισιτηρίων:
Goldmall.gr (5,00€)
www.tsso.gr & εκδοτήρια ΚΟΘ, Λ. Νίκης 73, τηλ. 2310 236990