ΤΕΧΝΕΣ

Η γυναικεία μορφή στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Η γυναικεία μορφή στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Οι γυναίκες του Μίκη Θεοδωράκη από τις Voci Contra Tempo στο Ζινζιρλί τζαμί των Σερρών

Ο ρόλος των γυναικών στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και μέσα από αυτά, στην ποίηση των Κώστα Βίρβου, Ιάκωβου Καµπανέλλη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου και Νίκου Γκάτσου «πρωταγωνιστεί» στη συναυλία του γυναικείου φωνητικού συνόλου Voci Contra Tempo «Οι γυναίκες του Μίκη».

Τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο, το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022 με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας (8/3), διοργανώνει στο επιβλητικό Ζινζιρλί τζαμί Σερρών το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

«Μετά το θάνατο του αείμνηστου τιτάνα της Ελληνικής μουσικής Μίκη Θεοδωράκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, νιώσαμε την ανάγκη να τον τιμήσουμε με μία συναυλία αποκλειστικά αφιερωμένη στο έργο του», εξηγεί το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η μαέστρος του Voci Contra Tempo Σοφία Γιολδάση και έτσι σκέφτηκαν να εστιάσουν στα τραγούδια του Θεοδωράκη που υμνούν τη γυναίκα.

«Η γυναικεία μορφή στα τραγούδια του Μίκη είναι εμφανής, πολυπρόσωπη, δοξασμένη, πληγωμένη, ελπιδοφόρα, και κυρίως… ζωντανή! Η γυναίκα-µάνα, η γυναίκα-αγαπημένη, η γυναίκα-αγωνίστρια, η Παναγιά, αλλά και το μικρό κορίτσι, αυτό που φωλιάζει στην καρδιά κάθε γυναίκας, μικρής ή μεγάλης, είναι οι βασικοί άξονες της ανάπτυξης του προγράμματος», σημειώνει η κ. Γιολδάση. Στο πιάνο και τις χορωδιακές επεξεργασίες είναι Θανάσης Μπιλιλής και στην επιμέλεια κειμένων και αφήγηση ο Γρηγόρης Πυριαλάκος.

Οι Voci Contra Tempo στην Ακρόπολη και σε διεθνή φεστιβάλ

Η γυναικεία μορφή στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Η έδρα των Voci Contra Tempo μπορεί να είναι η Θεσσαλονίκη, αλλά με τις συναυλίες τους ταξιδεύουν διαρκώς εντός και εκτός Ελλάδας. Μετά τις «Γυναίκες του Μίκη» στις Σέρρες, ακολουθεί η πρώτη τους συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιάσουν τη Μ. Τετάρτη στο Μουσείο της Ακρόπολης ένα πασχαλινό πρόγραμμα σύγχρονης χορωδιακής μουσικής.

Το Μάιο θα πάρουν μέρος στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Λάρισας που διοργανώνει ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας και τον Ιούλιο θα συμμετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Πρέβεζας. «Η συνεργασία μας με μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα συνθετών και μαέστρων, όπως οι Javier Busto, Vytautas Miškinis, Ambrož Čopi και Theodora Pavlovich είναι μια μεγάλη πρόσκληση, για την οποία πραγματικά ανυπομονούμε», δηλώνει η κ. Γιολδάση.