ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία στην κόψη του ξυραφιού: Οργή, διαδηλώσεις και παραιτήσεις

Από το απόγευμα της Τετάρτης, αφού επισημοποιήθηκε το κλείσιμο της Βουλής των Κοινοτήτων με την Βασίλισσα Ελισάβετ να ανάβει «πράσινο φως», ακολούθησε ένα ντόμινο εξελίξεων με προσφυγές στη δικαιοσύνη, παραιτήσεις και… πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Βρετανία, λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει επί πέντε εβδομάδες τη λειτουργία της Βουλής, έως την 14η Οκτωβρίου, πυροδοτώντας σωρεία αντιδράσεων σε ολόκληρη τη χώρα, τόσο από πολέμιους του Brexit, όσο και από αυτούς που πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται με μοναδικό σκοπό να εμποδίσει οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία που θα απέτρεπε την έξοδο χωρίς συμφωνία.

Από το απόγευμα της Τετάρτης, αφού επισημοποιήθηκε το κλείσιμο της Βουλής των Κοινοτήτων με την Βασίλισσα Ελισάβετ να ανάβει «πράσινο φως», ακολούθησε ένα ντόμινο εξελίξεων με προσφυγές στη δικαιοσύνη, παραιτήσεις και… πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε, τηνΤετάρτη, ότι θα αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου από την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου μέχρι την 14η Οκτωβρίου, ισχυριζόμενος ότι το κοινοβούλιο δουλεύει ασταμάτητα για το Brexit και δικαιούται ένα διάλειμμα, ενώ ταυτόχρονα η επιδίωξή του είναι να παρουσιάσει μία νέα φιλόδοξη πολιτική για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση μόνο ως… ευκαιρία δεν το βλέπει και καταγγέλλει ελιγμό για να εμποδισθούν οι βουλευτές να αποτρέψουν ένα σκληρό Brexit, το οποίο η κυβέρνηση Τζόνσον δηλώνει ότι θα θέσει σε εφαρμογή, εάν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση με τις Βρυξέλλες επί των όρων του διαζυγίου.

Οι αντίπαλοι του σκληρού Brexit ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα κατά της απόφασης Τζόνσον. «Δεν υπάρχει παράδειγμα στην σύγχρονη ιστορία χρησιμοποίησης της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου με τέτοιον τρόπο», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ, επιχειρηματίας και μαχητική αντίπαλος του Brexit, η οποία κατέθεσε προσφυγή στην αγγλική δικαιοσύνη.

«Χρησιμοποιείται εκδήλωση για να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να νομοθετήσει κατά της απουσίας συμφωνίας», εξήγησε στο BBC.

Η Τζίνα Μίλερ κέρδισε το 2017 δικαστική μάχη αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να συμβουλευθεί το κοινοβούλιο επί της διαδικασίας της αποχώρησης από την ΕΕ.

Παράλληλα ομάδα 75 φιλοευρωπαίων βουλευτών ζητεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας επείγουσα ακρόαση εν αναμονή συζήτησης επί της ουσίας του θέματος την 6η Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, στον ιστότοπο petition.parliament.uk, το κείμενο κατά της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου έχει ήδη συγκεντρώσει 1.5 εκατομμύριο υπογραφές.

Η συγκέντρωση 100.000 υπογραφών αρκεί για την πρόκληση κοινοβουλευτικής συζήτησης.