ΕΛΛΑΔΑ

Η αβεβαιότητα βάζει φρένο στην οικονομία

Το ενδεχόμενο πολιτικών και εκλογικών εξελίξεων παγώνει κρίσιμες αποφάσεις αλλά και την έξοδο στις αγορές

Το ρευστό πολιτικό τοπίο, η αβεβαιότητα για το μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα και τον χρόνο των εκλογών αναστέλλουν κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία. Και αυτές δεν είναι άλλες από την τύχη ώριμων ιδιωτικοποιήσεων, όπως η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» και η πώληση του 30% της συμμετοχής του Δημοσίου, η πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ και ο διαγωνισμός για την άδεια καζίνου στο Ελληνικό.

Οι κινήσεις όμως αυτές, που θεωρούνται «εμβληματικές» για τους ξένους επενδυτές καθώς θα αποτελέσουν μια απόδειξη ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τον σχεδιασμό για επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ετσι, παρά το γεγονός ότι όλα είναι έτοιμα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την έκδοση του πρώτου ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά το τέλος του Μνημονίου, οι πολιτικές εξελίξεις φρενάρουν τις όποιες αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ είχε σχεδιάσει την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ εντός του Ιανουαρίου.

Η έκδοση είχε ήδη αποφασιστεί πριν από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ανήγγειλε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης προτού προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών (λόγω Καμμένου), και γινόταν η προετοιμασία έτσι ώστε το βιβλίο προσφορών να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο τη μεθεπόμενη.

Πλέον κανείς σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση καθώς οι εξελίξεις τρέχουν.

Γαλλικό πρότυπο

Μάλιστα, στις προθέσεις των στελεχών του ΟΔΔΗΧ ήταν η ίδια έκδοση να ανοίξει και τον Φεβρουάριο, ενδεχομένως και τον Μάρτιο, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούσαν στις αγορές, ώστε να συγκεντρωθούν συνολικά από το πενταετές πάνω από τρία δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια τακτική διαχείρισης που ακολουθούν οι Γάλλοι προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα της έκδοσης. Με ανάλογο τρόπο ήθελε να κινηθεί ο ΟΔΔΗΧ και με την έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας η οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ακολουθούσε.

Στον σχεδιασμό για το 2019 μένει τελευταία η έκδοση δεκαετούς ομολόγου καθώς οι αποδόσεις του τίτλου εξακολουθούν να κινούνται πάνω από το 4,3%, επίπεδο που θεωρείται απαγορευτικό.

Κενό στις τράπεζες

Ολα όμως πάνε πίσω λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Οι εξελίξεις, εκτός των άλλων, εμποδίζουν και την επίλυση του πιο καυτού ίσως θέματος, που είναι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η αντιμετώπιση τόσο του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων όσο και της διοικητικής λειτουργίας των τραπεζών.

Η συζήτηση γι’ αυτά τα ζητήματα γίνεται παράλληλα ανάμεσα στους τραπεζίτες, στο ΤΧΣ, στην κυβέρνηση, στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συναντήθηκε η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Ολες οι ιδέες βρίσκονται στο τραπέζι, η βασική επιδίωξη είναι να βρεθεί συναινετική και κοινά αποδεκτή λύση, αλλά καμία απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι «αν δεν επιλυθεί με αξιόπιστο τρόπο το ζήτημα των τραπεζών, να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, τότε είναι δύσκολο το ταξίδι της επιστροφής της χώρας στις αγορές».

Αλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι τράπεζες και Δημόσιο πηγαίνουν χέρι-χέρι.

Πριν από τις πολιτικές εξελίξεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα αισιόδοξος στο ζήτημα της διαχείρισης του χρέους, λέγοντας ότι σχεδιάζει να αντλήσει λίγο πάνω από επτά δισ. ευρώ από τις αγορές το 2019. Μάλιστα υπογράμμισε ότι χάρη στο «μαξιλάρι» ρευστότητας των 26 δισ. ευρώ η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να περιμένει να βγει στις αγορές με ευνοϊκές συνθήκες.

Οπως εξήγησε, με ένα ποσό από το «μαξιλάρι» ασφαλείας μπορούμε να αγοράσουμε χρέος είτε του ΔΝΤ είτε της ΕΚΤ ή και των δύο, που είναι ακριβότερο.

«Δεν βιαζόμαστε»

Ο κ. Τσακαλώτος, γνωρίζοντας πιθανότατα τις πολιτικές εξελίξεις και αντιλαμβανόμενος το διεθνές περιβάλλον και τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, τόνισε στην ίδια συνέντευξη «δεν βιαζόμαστε» και εξήγησε ότι βρίσκεται στα σκαριά σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Ειδικά για τις τράπεζες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην κατεύθυνση της εξυγίανσης των τραπεζών θα συμβάλουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων.

Τα βήματα του σχεδίου δανεισμού από τις αγορές είχε αποκαλύψει, πριν από τις εξελίξεις, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε δηλώσεις του για την οικονομία είπε: «Αν δείτε, το πενταετές ομόλογο κινείται κοντά στο 3%, το επταετές ομόλογο στο 3,2%-3,3%, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχουμε απολύτως τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές και μάλιστα με επιτόκια καλύτερα από εκείνα με τα οποία μας δάνειζε, για παράδειγμα, το ΔΝΤ».

Τσώλης Ζώης-tovima.gr