ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Η άνευ νοήματος κούρσα του διαστήματος

Ο Μπράνσον, ο Μπέζος και η χωρίς νόημα κούρσα του διαστήματος. Τα χρήματά τους θα ήταν καλύτερα να τα ξόδευαν για να σώσουν τον πλανήτη από το να τον παρατηρούν από μακριά

Φανταστείτε πως είστε ανάμεσα στους πρώτους τουρίστες που θα επιβιβαστούν σε πύραυλο, θα ταξιδέψετε στα όρια του διαστήματος και θα δείτε τη Γη από τα 86 χιλιόμετρα. Μετά επιστρέφετε και ανακαλύπτετε ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Αυτή είναι πιθανότατα η εμπειρία του Ρίτσαρντ Μπράνσον, του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Virgin Galactic. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Μπράνσον διαφημίζει τον εαυτόν του, όμως δεδομένου ότι επέλεξε να πραγματοποιήσει την ιστορική εκτόξευση την Κυριακή, την ίδια ώρα με τον τελικό του Euro και τον τελικό τένις ανδρών του Γουίμπλεντον, μάλλον υπερεκτιμούν τις ικανότητές του.

Οι Βρετανοί δεν θα ενδιαφέρονταν ούτως ή άλλως. Ο Μπράνσον έχει δώσει υπερβολικά πολλές υποσχέσεις. Το ταξίδι στο διάστημα δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο αν ο τύπος που τα έκανε θάλασσα στους σιδηροδρόμους έγινε πρωτοπόρος. Πολύ πριν βρεθεί σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, ο Μπράνσον είχε γράψει ιστορία. Το 2007, προσπάθησε να μετατρέψει σε πράσινη την αεροπορική εταιρεία του, προσφέροντας βραβείο 25 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόσυρση των καυσαερίων από τον αέρα. Το βραβείο δεν δόθηκε ποτέ. Οσοι ακολούθησαν τα επιχειρηματικά επιτεύγματα του Μπράνσον θα εκπλαγούν ανακαλύπτοντας ότι τελικά δεν ταξίδεψε στο διάστημα.

Κατά μια ερμηνεία, το σκάφος VSS Unity βρέθηκε 14 χιλιόμετρα μακριά από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας. Όμως κάποιος άλλος πλούσιος τύπος θα πάει ακόμη πιο μακριά σύντομα. Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon πρόκειται να ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο Ιλον Μασκ της Tesla σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ταξίδι μπαίνοντας σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η Virgin Galactic θα αρχίσει τα ταξίδια με επιβάτες το επόμενο έτος. Κοιτάξτε, αν είστε σε απόγνωση για πληρώσετε 250.000 δολάρια για τέσσερα λεπτά σωματικών παραμορφώσεων, υπάρξουν στούντιο μασάζ που μπορεί να βοηθήσουν. Τα διαστημικά ταξίδια μάς γοήτευσαν όταν οι αστροναύτες ήταν οι καταλληλότεροι. Δεν θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο όταν οι αστροναύτες θα είναι απλά οι πλουσιότεροι.

Οι δισεκατομμυριούχοι είναι εξπέρ στις δικαιολογίες, π.χ. όταν αποφεύγουν φόρους (απλά αγαπώ τις όμορφες Βρετανικές Παρθένους Νήσους –Μπράνσον). Το ταξίδι στο διάστημα είναι άλλη μια ρητορική πρόκληση. Ο Μπράνσον λέει ότι κάνει ένα ταξίδι με πύραυλο που προκαλεί μεγάλη μόλυνση για να μας ενθαρρύνει να σώσουμε τη Γη. Ανοησίες: η απόψη της Γης από το διάστημα ήταν διαθέσιμη από το 1968. Ο Μασκ και ο Μπέζος έχουν μια άλλη λογική, η οποία λέει ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται να γίνει ένα διαπλανητικό είδος. Αυτή είναι η χειρότερη δυνατή στιγμή για τα διαστημικά οράματά τους. Αλήθεια, προωθούμε τον διαστημικό τουρισμό, ενώ ζητάμε από τους απλούς ανθρώπους να περιορίσουν τις δίαιτές τους, τα ταξίδια και την κατανάλωση για να πολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή; Θα πεισθούν οι άνθρωποι να πηγαίνουν με ποδήλατο στη δουλειά ενώ οι δισεκατομμυριούχοι θα ταξιδεύουν σε τροχιά; Το όραμα του Μπέζος περιλαμβάνει εκατομμύρια ανθρώπους σε διαστημικούς οικισμούς.

Παρότι η ιδέα του να ζει κανείς σε μια αποθήκη της Amazon που γυρίζει σε τροχιά γύρω από τη Γη δεν είναι ό,τι καλύτερο, θα το δεχτώ σαν μια τελευταία ευκαιρία. Είναι ρεαλιστικό; Δεν γνωρίζω. Είναι επείγον; Όχι. Ο ήλιος, ο αέρας, κλπ μπορούν να καλύψουν με το παραπάνω τις ενεργειακές ανάγκες μας στη Γη. Ο Μπέζος υποστηρίζει ότι σε κανά δύο αιώνες η ενέργεια μπορεί να μοιράζεται με δελτία. Ακόμη κι αν έχει δίκιο, μια καθυστέρηση μιας ή δύο δεκαετιών είναι ανευ σημασίας. Αντίθετα, οι επόμενες δύο δεκαετίες είναι πολύ σημαντικές για την κλιματική αλλαγή. Στερούμαστε τεχνολογίας για πτήσεις και θαλάσσιες μεταφορές με καύσιμα χωρίς καυσαέρια. Μεγάλες περιοχές του δάσους στον Αμαζόνιο εκπέμπουν σήμερα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που απορροφούν, όπως αποκάλυψε έρευνα του περιοδικού Nature. Είτε αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα, ή θα έχουμε να ζήσουμε σε έναν πλανήτη που θα είναι υπερβολικά ζεστός για τους ανθρώπους.

Όσο για τη νοήμονα ζωή –είναι κάπου εκεί έξω: για παράδειγμα, οι ουρακοτάγκοι τους οποίους κάνουμε τα πάντα για να εξαφανίσουμε. Ο Μασκ, ο Μπέζος και ο Μπράνσον προσποιούνται ότι πρέπει να εξερευνήσουμε το διάστημα σήμερα για το καλό μας. Στην πραγματικότητα, απλά θέλουν να γράψουν τα ονόματά τους στην ιστορία. Ας σώσουμε τον πλανήτη μας πριν ψάξουμε για έναν λιγότερο φιλόξενο. Τότε, σερ Ρίτσαρντ, ο κόσμος ίσως δώσει προσοχή.

Πηγή: Financial Times