ΚΟΣΜΟΣ

Η άγνωστη ιστορία του διασημότερου φαρμάκου

Η άγνωστη ιστορία του διασημότερου φαρμάκου

6 Μαρτίου 1899: Η γερμανική εταιρεία Bayer κατοχυρώνει την πατέντα για την ασπιρίνη.

Αυτό που είναι σήμερα το πιο συνηθισμένο φάρμακο και υπάρχει στα ντουλάπια όλων των σπιτιών, το ακετυλοσαλυκιλικό οξύ, φτιάχτηκε αρχικά από ένα χημικό που βρίσκεται στον φλοιό της ιτιάς.

Στην πρωτόγονη μορφή του, το ενεργό συστατικό της ασπιρίνης, η σαλικίνη, χρησιμοποιούνταν για αιώνες στη λαϊκή ιατρική, ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα, όπου ο Ιπποκράτης το χορηγούσε για την ανακούφιση του πόνου και του πυρετού.

Γνωστή στους γιατρούς από τα μέσα του 19ου αιώνα, η σαλικίνη χρησιμοποιούνταν με φειδώ, λόγω της δυσάρεστης γεύσης της και της ζημιάς που προκαλούσε στο στομάχι.

Το 1897, ο υπάλληλος της Bayer Felix Hoffmann βρήκε έναν τρόπο να δημιουργήσει μία σταθερή μορφή του φαρμάκου που ήταν πιο εύκολη και ευχάριστη στην κατάποση.

Σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις, η δουλειά του Hoffmann φέρεται να έγινε από τον Εβραίο χημικό Arthur Eichengrun, η συνεισφορά του οποίου όμως αποσιωπήθηκε κατά την εποχή των Ναζί.

Αφότου εξασφάλισε την πατέντα, η Bayer άρχισε να προμηθεύει την ασπιρίνη σε σκόνη σε γιατρούς, με οδηγίες να τη χορηγούν στους ασθενείς τους σε δόσεις ενός γραμμαρίου.

Το όνομα το brand προήλθε από το «a» του «acetyl» (ακετύλιο), το «spir» του «spirea» (του φυτού από το οποίο προέρχεται η σαλικίνη) και το «in» που συχνά χρησιμοποιείται στις ονομασίες φαρμάκων.

Γρήγορα, η ασπιρίνη έγινε το Νο1 φάρμακο σε όλο τον κόσμο.

Από το 1915, διατίθεται σε επιτραπέζια μορφή και χωρίς συνταγή γιατρού. Δύο χρόνια αργότερα, όταν η πατέντα της Bayer έληξε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία έχασε τα δικαιώματα του trademark της ασπιρίνης σε διάφορες χώρες.

Αφότου οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο κατά της Γερμανίας τον Απρίλιο του 1917, το Alien Property Custodian, μία κυβερνητική υπηρεσία υπεύθυνη για την ξένη περιουσία, πήρε τον έλεγχο των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων της Bayer. Δύο χρόνια αργότερα, το όνομα και τα σήματα της Bayer σε ΗΠΑ και Καναδά δημοπρατήθηκαν και εξαγοράστηκαν από την Sterling Products Company, που αργότερα μετονομάστηκε σε Sterling Winthrop, αντί 5,3 εκατ. δολαρίων.

Η Bayer έγινε κομμάτι της IG Farben, του ομίλου των γερμανικών χημικών βιομηχανιών που σχημάτισαν την οικονομική καρδιά του ναζιστικού καθεστώτος. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δυνάμεις των Συμμάχων διέσπασαν την IG Farben και έτσι η Bayer εμφανίστηκε και πάλι ως ανεξάρτητη εταιρεία.

Εξαγόρασε την Miles Laboratories το 1978, αποκτώντας μία σειρά προϊόντων στα οποία περιλαμβάνονταν τα Alka-Seltzer και One-A-Day Vitamins. Το 1994, η Bayer εξαγόρασε τη μονάδα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων της Sterling Winthrop, ουσιαστικά παίρνοντας πίσω το όνομα Bayer και το λογότυπο, επιτρέποντάς της και πάλι να βγάλει κέρδη από τις πωλήσεις του διασημότερου προϊόντος της στις ΗΠΑ.

Πηγή: moneyreview.gr