ΣΠΟΡ

Ηρακλής: Το δράμα ενός ημίθεου

Ηρακλής: Το δράμα ενός ημίθεου

Για μια ακόμη φορά ο Γηραιός απειλείται με υποβιβασμό, κουβαλώντας τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Ηρακλής είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο δυνατός ήρωας. Γιος του ∆ία και µιας θνητής βασιλοπούλας, της Αλκµήνης, ο ημίθεος εξολοθρεύει άγρια θηρία και τέρατα, διώχνει τυράννους και σκοτώνει κακούς βασιλιάδες. Είναι πάντα δίκαιος, καλόκαρδος και πρόθυµα βοηθά τους ανθρώπους.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η λέξη δικαιοσύνη δεν υπάρχει για τον Ηρακλή. Μακράν την πιο θεαματική ομάδα, που όσοι την έζησαν την δεκαετία του ΄80 με τον Βασίλη Χατζηπαναγή, τον Λάκη Παπαϊωάννου και τον Σάββα Κωφίδη στην σύνθεσή της, μπορούν να νιώθουν ευλογημένοι.

Λες και κάποια κατάρα τον καταδιώκει να πληρώνει παλιές αμαρτίες δικές του αλλά και άλλες που δεν του αναλογούν, ο Γηραιός, εκεί που πάει να σηκώσει κεφάλι, μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Διαχρονικά βρίσκεται πάντα στην θέση του απολογούμενου και πάνω του εξαντλείται όλη η αυστηρότητα, των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου. Ακούγεται αστείο και ειρωνικό, αλλά ναι, πάνω στον Ηρακλή, οι νόμοι τηρούνται απαρέγκλιτα. Γι αυτόν τον σύλλογο και υπάρχουν νόμοι και εφαρμόζονται.

Πριν δύο καλοκαίρια, μια συγχώνευση με μια ομάδα, την Τρίγλια Χαλκιδικής, που αγωνιζόταν στην Football League και με την αναδιάρθρωση Αυγενάκη απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής στην Σούπερ Λιγκ 2, επανέφερε στους «κυανόλευκους» την ελπίδα.

Η ομάδα νοικοκυρεύτηκε έχοντας στο τιμόνι τον αλευροβιομήχανο Στράτο Ευγενίου, ιδιοκτήτη των «Κυλινδρόμυλων Χαλκιδικής Α.Ε», την σεζόν 2021-22 τερμάτισε στην 7η θέση του Βορείου Ομίλου, ενώ φέτος τρεις αγωνιστικές πριν την λήξη του πρωταθλήματος βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Κι ενώ αγωνιστικά η ομάδα δείχνει να βρίσκει τον δρόμο της, οικονομικά βάρη από το παρελθόν και συγκεκριμένα πριν από 13 χρόνια, εξακολουθούν να της βάζουν εμπόδια απειλώντας και πάλι την ύπαρξή της.

Τόσο η πρώτη συγχώνευση τον Ιανουάριο του 2012 με την ΑΕ Ποντίων όσο και η τελευταία, δεν έδωσαν λύση στα δυσβάσταχτα χρέη, που ακολουθούν την ΠΑΕ ως διάδοχη, από την κακοδιαχείριση παλαιών παραγόντων του.

Και για να ακριβολογούμε, των ανθρώπων που διαδέχτηκαν τον Πέτρο Θεοδωρίδη στο τιμόνι της ομάδας, από το 2000 και μετά, και που κανείς τους δεν πλήρωσε για τις ευθύνες του, πλην ίσως του Αντώνη Ρέμου που ανέλαβε την ΠΑΕ τον Μάιο του 2008 αναλαμβάνοντας χωρίς να το γνωρίζει και ένα χρέος 18 εκ. ευρώ.

Ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει ποιό είναι το πραγματικό χρέος ΠΑΕ και Ερασιτέχνη. Ενδεικτικό είναι πως η παλιά ΠΑΕ πριν γίνει η αλλαγή του ΑΦΜ έφτασε να χρωστάει σε δημόσιο και ΕΦΚΑ πάνω από 20 εκ. ευρώ ενώ και με τα νέα ΑΦΜ ο Ηρακλής δημιούργησε χρέη. Με το νόμο Κοντονή, μετά το 2017 κάθε σύλλογος που ακολουθεί τον δρόμο της εκκαθάρισης, όταν δημιουργήσει νέα ΠΑΕ αυτή «κληρονομεί» τα χρέη σε ποσοστό 50% της προηγούμενης, τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τους τρίτους.

Πριν λίγες μέρες, με τελεσίδικη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, ο Ηρακλής βρέθηκε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο αφού μέχρι αύριο Δευτέρα (29/5) καλείται να εξοφλήσει στον Μπόγκνταν Μάρα το ποσό των 219.810 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση θα του αφαιρούνται τρεις βαθμοί σε κάθε αγώνα του πρωταθλήματος, κάτι που θα σημάνει νέο υποβιβασμό. Ο Μάρα ήταν Ρουμάνος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στον Γηραιό την σεζόν 2010-11. Ηταν η σεζόν που έγινε το μεγάλο πατατράκ αφού μέσα σε ένα καλοκαίρι ο Ηρακλής γνώρισε τρεις υποβιβασμούς και από την Σούπερ Λιγκ έφτασε να παίζει στην Δ΄εθνική!

Το «μαύρο» καλοκαίρι του 2011

Το καλοκαίρι του 2011 ήταν το πιο «μαύρο» στην ιστορία του καθώς παρά το γεγονός πως τερμάτισε στην 11η θέση εξασφαλίζοντας στους αγωνιστικούς χώρους την παραμονή του στη Σούπερ Λίγκα, υποβιβάστηκε στην Β΄εθνική, έχοντας ελλιπή φάκελο αδειοδότησης. Ετσι προέβλεπε η τότε νομοθεσία της ΕΠΟ, που αμέσως μετά άλλαξε και προέβλεπε περιορισμό μεταγραφών. Οι Θεσσαλονικείς άσκησαν έφεση, που όμως έπεσε στο κενό. Της κατάστασης επωφελήθηκε ο Αστέρας Τρίπολης, που αν και υποβιβάστηκε αγωνιστικά, διατηρήθηκε στη μεγάλη κατηγορία αντικαθιστώντας τους «κυανόλευκους».

Παράλληλα, υπέστη υποβιβασμό και από την διοργανώτρια Σούπερ Λίγκα, λόγω κατάθεσης πλαστής ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει μεταγραφές κατά την περίοδο του Ιανουαρίου. Για το θέμα είχε ενημερώσει την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος. Ο Ηρακλής προσέφυγε πάλι στο δευτεροβάθμιο όργανο, αλλά δεν άλλαξε κάτι.

Ειρωνεία; Οκτώ χρόνια μετά, στις 9/4/2019, το εφετείο Αθηνών έκρινε τελεσίδικα αθώους 46 παράγοντες του ποδοσφαίρου για την υπόθεση των πλαστών ενημεροτήτων, μεταξύ των οποίων και τον τότε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ηρακλής Αντώνη Ρέμο.

Το σήριαλ όμως δεν είχε τελειώσει αφού στην απόφαση του Ηρακλή να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια για την απόφαση του υποβιβασμού του στην Β΄ εθνική, η ΕΠΟ «απάντησε», με έναν ακόμη υποβιβασμο στην Γ΄εθνική, κάτι που με βάση τον ΚΑΠ δεν προβλεπόταν.

Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στον κανονισμό, «ομάδα που ασκεί προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες τους πρωταθλήματος που μετέχει ή θα μετάσχει, με απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας ή της ΕΠΟ από την ημέρα άσκησης της προσφυγής και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η παράβαση». Πουθενά η λέξη υποβιβασμός…

Κι ενώ οι οπαδοί του είχαν βγει στους δρόμους κάνοντας μαζικές διαδηλώσεις, ο κατήφορος είχε ακόμη ένα σκαλοπάτι πιο κάτω. Τον Σεπτέμβριο του 2011, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού τον έριξε στη ερασιτεχνική Δ’ Εθνική, καθώς θεωρήθηκε πως δεν κατατέθηκε εγκαίρως το αίτημα συμμετοχής στη Γ’ Εθνική! Ο ημίθεος είχε πιάσει πάτο, είχε γίνει ένας κοινός θνητός που δεχόταν το ένα χτύπημα μετά το άλλο.

Ουδείς μπορούσε να διανοηθεί πως ο σύλλογος των «μπαγιάτηδων», δηλαδή των παλαιών Θεσσαλονικέων, που ιδρύθηκε το 1908, όταν η πόλη ανήκε ακόμη στην Οθωμανική αυτοκρατορία, θα έπαιζε στην Δ΄εθνική. Κι όμως. Στο πρώτο παιχνίδι στην κατηγορία, αγωνίστηκε στη Νέα Καλλικράτεια, όπου μη μπορώντας να ξεπεράσει το σοκ, έμεινε στο 0-0 με την τοπική ομάδα μπροστά σε 4.000 οπαδούς του που γέμισαν ασφυκτικά το μικρό γήπεδο. Το ματς χρειάστηκε να διακοπεί πέντε φορές μέχρι να ολοκληρωθεί, αφού είχε μετατραπεί σε νέο συλλαλητήριο κατά της ΕΠΟ.

Τελικά, η ομάδα αγωνίστηκε σε μόλις έξι ματς στη Δ’ Εθνική, αφού τον Ιανουάριο του 2012 συγχωνεύτηκε με την ΑΕ Ποντίων Κατερίνης που αγωνιζόταν στην Γ΄ εθνική. Μια συγχώνευση για την οποία πολλοί ρομαντικοί φίλαθλοι της ομάδας αντέδρασαν, θεωρώντας πως η ιστορία του διαγράφεται. Η ομάδα πέρασε στα χέρια του Θόδωρου Παπαδόπουλου, ιδιοκτήτη του συλλόγου από την Πιερία και με την ονομασία ΑΕΠ Ηρακλής συνέχισε την πορεία της στην Γ΄εθνική καταλαμβάνοντας την 5η θέση της βαθμολογίας.

Ο… κομήτης από τον Καναδά

Το καλοκαίρι του 2012 η ΕΠΟ θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποκαταστήσει εν μέρει την αδικία, προχώρησε σε αναδιάρθρωση των κατηγοριών που είχε ως αποτέλεσμα και τον προβιβασμό των «κυανόλευκων» στη Β’ Εθνική. Μαζί τους ανέβηκαν και ο Ολυμπιακός Βόλου με την Καβάλα, δύο ομάδες που είχαν υποβιβαστεί για την υπόθεση των στημένων (Koriopolis). Για δύο περιόδους (2012-13, 2013-14), ο Ηρακλής αγωνιζόταν στην δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία, η συγχώνευση είχε ξεχαστεί από όλους αλλά τα οικονομικά ανοίγματα δυστυχώς συνεχίζονταν. Ωσπου το καλοκαίρι του 2014 ένας …κομήτης από τον Καναδά προσγειώθηκε στο Καυταντζόγλειο. Ένας άγνωστος ομογενής επιχειρηματίας, ονόματι Σπύρος Παπαθανασάκης, που δήλωνε ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας, κέντρων νυχτερινής διασκέδασης και μιας εταιρείας που ασχολείτο με την έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στο Τορόντο, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο.

Ο «Καναδός» γέμισε τους πάντες υποσχέσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την άνοδο της ομάδας στην Σούπερ Λιγκ από την πρώτη χρονιά του έγιναν εύκολα πιστευτές. Παρουσίασε ένα πλάνο οικονομικής εξυγίανσης, ρυθμίσματος των χρεών και προσέλκυσης ισχυρών επενδυτών. Φωτογραφιζόταν με τον Βασίλη Χατζηπαναγή αλλά και επώνυμους Ηρακληδείς όπως ο Πασχάλης Τερζής στο Καυταντζόγλειο, προκαλώντας συσπείρωση στον κόσμο.

Τελικά, όπως αποδείχθηκε, για τον ίδιο η είσπραξη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ήταν το μοναδικό κίνητρο της ερχομού του στον Ηρακλή. Στην δεύτερη σεζόν του στην ομάδα, η αλήθεια αποκαλύφθηκε. Το «τσουνάμι» των απαιτήσεων από πρώην ποδοσφαιριστές είχε αρχίσει να κατακλύζει την Μίκρα. Τα υπέρογκα μη ρυθμισμένα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονταν, οι ποδοσφαιριστές -όσοι είχαν απομείνει- περίμεναν να πληρωθούν ενώ οι απλήρωτοι υπάλληλοι της ΠΑΕ αναζητούσαν κάποιο περιουσιακό στοιχείο για κατάσχεση.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 η ΠΑΕ βάρεσε οριστικά «κανόνι», ο Παπαθανασάκης εξαφανίστηκε και ανακοινώθηκε ότι δεν θα συμμετείχε ούτε στο νέο πρωτάθλημα της ΣΛ2 που τότε ονομαζόταν Football League.

Τα ηνία πήρε πάλι ο ερασιτέχνης που δήλωσε συμμετοχή στην Γ΄εθνική. Την περίοδο 2017-18 κατέκτησε το πρωτάθλημα στον 2ο όμιλο αλλά και την άνοδο στη Football League, όπου την περίοδο 2018-19 και με τη μορφή νέας ΠΑΕ, με μεγαλομέτοχο τον επιχειρηματία Τομ Παπαδόπουλο, τερμάτισε στη 11η θέση. Η θέση αυτή, μετά και την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων του 2019, έδινε το δικαίωμα συμμετοχής εκ νέου στη Football League (Γ΄ εθνική πλέον).

Ωστόσο η νέα ΠΑΕ συνέχιζε να κουβαλά τα χρέη της προηγούμενης και το μέλλον παρέμενε αβέβαιο. Το καλοκαίρι του 2019 ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ και παράγοντες του Ηρακλή προχώρησε σε επαφές για την απόκτηση ΑΦΜ ομάδων που θα συμμετείχαν στις επαγγελματικές κατηγορίες ενώ ο ερασιτέχνης Ηρακλής έκανε αίτηση αναψηλάφησης του υποβιβασμού της ΠΑΕ το 2011, ζητώντας την επιστροφή της στην Σούπερ Λιγκ. Η αίτηση απορρίφθηκε από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ και κάπως έτσι το καλοκαίρι του 2021 έγινε η νέα συγχώνευση με την Τρίγλια Χαλκιδικής που υφίσταται μέχρι σήμερα αλλά δεν αποδεικνύεται ικανή να ελαφρύνει τον Γηραιό από τα βάρη του παρελθόντος.

Η Ρίτα και οι 500.00 δραχμές

Οι πρόσφατοι υποβιβασμοί δεν είναι οι μοναδικοί για τους Θεσσαλονικείς. Την αγωνιστική περίοδο 1979 – 1980, που το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έγινε και με την βούλα επαγγελματικό, υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του κατηγορούμενος για μια υπόθεση δωροδοκίας που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Φιλώτας Πέλλιος κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος του Ηρακλή, Κώστας Περτσινίδης, επιχείρησε να τον δωροδοκήσει για να έχει μειωμένη απόδοση στη ρεβάνς του ημιτελικού Κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων.

Ο πρόεδρος του Γηραιού φέρεται να είχε προσφέρει μέσω μιας γυναίκας ονόματι Ρίτα Χατζηπαπαδοπούλου, το ποσό των 500.000 δραχμών στον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ. Η σύλληψη της γυναίκας έγινε την ημέρα του ραντεβού με τον παίκτη του «Δικεφάλου» που θα του έδινε την προκαταβολή γύρω στις 100.000 δραχμές.

Οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες από τους οπαδούς των «κυανόλευκων» που ζήτησαν την παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Στην εκδίκαση της υπόθεσης η γυναίκα αναίρεσε όσα είχε καταθέσει στον ανακριτή ισχυριζόμενη πως οι 100.000 δραχμές που βρέθηκαν πάνω της όταν μιλούσε με τον Πέλλιο, είχαν δοθεί νωρίτερα από τον Περτσινίδη για να εξοφλήσει κάποια αντικείμενα που είχε αγοράσει για την οικία της.

Την επόμενη σεζόν ο Ηρακλής αγωνιζόμενος στην Β΄εθνική, ανέβηκε με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Πιερικό στην Α΄εθνική, ενώ τόσο η ομάδα όσο και ο Κώστας Περτσινίδης δικαιώθηκαν στα πολιτικά δικαστήρια όπου είχαν προσφύγει για την υπόθεση δωροδοκίας.

Παπαστεριανός: «Εμείς φταίμε…»

Η υπόθεση Μάρα είναι ικανή να ανοίξει και πάλι τον ασκό του Αιόλου. Αλλωστε δεκάδες είναι ακόμη οι ποδοσφαιριστές στους οποίους οφείλονται χρήματα. Ενας από αυτούς και ο επί σειρά ετών αρχηγός της ομάδας Μανώλης Παπαστεριανός που μίλησε στην «Κ» για την ομάδα της καρδιάς του και την μόνιμη κατάσταση που βίωσε τα χρόνια που αγωνίστηκε σε αυτή. Και δεν ήταν λίγα. Απο τα 16 του όπου ξεκίνησε να παίζει στην δεύτερη ομάδα του Ηρακλή και στα 18 του, το 2005, όταν και έκανε το ντεμπούτο του στην Α΄εθνική. Μέχρι το 2011, αγωνιζόταν αδιαλείπτως αλλά έζησε και τους επώδυνους υποβιβασμούς. Στα 35 του πλέον, ο έμπειρος μέσος με θητεια επίσης σε Αρη, ΟΦΗ, Ξάνθη και Βέροια, γύρισε στον «Ηρα» για να κλείσει την καριέρα του στο «σπίτι» του.

«Δυσυχώς είναι μια επαναλαμβανόμενη ιστορία που δεν ξέρω με ποιον τρόπο μπορεί να σταματήσει. Δύο είναι οι λύσεις για μένα έστω και αν και οι δύο είναι πολύ δύσκολο να συμβούν. Η πρώτη, η έλευση στην ομάδα ενός ισχυρού επιχειρηματία, που θα έρθει σε συμφωνία για την αποπληρωμή των χρεών και θα καταστήσει και πάλι την ομάδα πρωταγωνίστρια. Και η δεύτερη, μια τροπολογία που θα δώσει την δυνατότητα στον σύλλογο να αναπνεύσει με ένα μεγάλο «κούρεμα» των χρεών. Ο κ. Ευγενίου είναι ένας σοβαρός επιχειρηματίας και εξαιρετικός άνθρωπος, που με ένα συγκεκριμένο μπάτζετ κατάφερε να βάλει σε μια τάξη την ομάδα αλλά σαφώς δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε να αναλάβει παλιές αμαρτίες. Μακάρι να γίνει κάτι την ύστατη στιγμή».

Ο Μανώλης ναι μεν συμφωνεί πως ο Ηρακλής έχει αδικηθεί κατάφορα σε πολλές περιπτώσεις αλλά για τα υπέρογκα χρέη δεν ευθύνεται κανείς άλλος παρά μόνο οι άνθρωποι που είχαν κατά καιρούς την τύχη του. «Εμείς οι Ηρακληδείς φταίμε. Είδαν πολλά τα μάτια μου στην ομάδα. Εβλεπα να έρχονται ξένοι ποδοσφαιριστές με μεταγραφή και να δαπανώνται τεράστια ποσά που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονταν στην αξία τους. Υπήρξαν παράγοντες, τεχνικοί διευθυντές, προπονητές, μάνατζερ, που δεν ήταν σοβαροί, κοιτούσαν το δικό τους συμφέρον, την κατέστρεψαν, την χρέωσαν, με αποτέλεσμα να αλλάζει συνέχεια ΑΦΜ. Τον Μάρα τον είχα συμπαίκτη αλλά τι να πω; Μόνο από τους ποδοσφαιριστές που τώρα ζητουν τα χρήματά τους δεν μπορείς να ζητήσεις ευθύνες. Εγώ δεν θα κάνω προσφυγή στην ομάδα αλλά δεν μπορείς να ρίξεις άδικο στον άλλον που το κάνει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ηρακλή για μένα είναι η ιστορία του και ότι ο κόσμος του συγκρίνει πάντα την εκάστοτε ομάδα με τη μεγάλη του Χατζηπαναγή. Αυτό είναι λάθος. Εκείνη η εποχή και εκείνη η ομάδα είναι δεδομένο πως δεν μπορούν να ξαναυπάρξουν».

Είναι φανερό πως στην παρούσα φάση, μόνο με νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει διακανονισμούς των οφειλών προς τους παίκτες που έχουν λαμβάνειν, μπορεί να βρεθεί λύση.

Το χρέος προς πρώην ποδοσφαιριστές ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες περίπου στα 2 εκ. ευρώ. Τα έσοδα στην ΣΛ2 είναι μόλις 200.000 ευρώ τον χρόνο.

Ο Στράτος Ευγενίου δήλωσε πως αδυνατεί να ανταπεξέλθει και με το τέλος του πρωταθλήματος της ΣΛ2 αποχωρεί. Οπως αναφέρει, τουλάχιστον άλλοι δέκα ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν παλιά στην ομάδα μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Κανένα από τα φυσικά πρόσωπα που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση δεν έχει τιμωρηθεί.

Το μαρτύριο του Ηρακλή δεν έχει τέλος. Αλλά και κάποτε πρέπει να μπει ένα τέλος. Εστω κι αν ειναι το πλέον οδυνηρό.

Αλλωστε και στην μυθολογία, όσες φορές κι αν κατέβηκε στον Άδη, ο Ηρακλής, πάντα επέστρεφε στον κόσµο του φωτός…

Άκης Τριανταφύλλου-kathimerini.gr