ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πόλεμος για το Airbnb στις μικρές πόλεις

ΗΠΑ: Πόλεμος για το Airbnb στις μικρές πόλεις

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν γίνει σημαντικό θέμα: από την Νέα Υόρκη και τη Χονολούλου και από το Ντάλας ως το Στιμπόουτ Σπρίνγκς του Κολοράντο. Σε μικρές και μεγάλες πόλεις, ντόπιοι καταγγέλλουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις για το ακριβό κόστος στέγασης

Τον περασμένο Φεβρουάριο, 300 κάτοικοι της Μπόουζμαν στην Μοντάνα συγκεντρώθηκαν σε μια τοπική εκκλησία για να συζητήσουν ένα θέμα που διχάζει την πόλη των 54.000 κατοίκων: την απαγόρευση (ή μη) των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ήταν τεταμένη», ανέφερε η Bozeman Daily Chronicle. Ορισμένοι παρευρισκόμενοι φορούσαν t-shirt με το αίτημα “House the People” (Στεγάστε τους ανθρώπους), μια απάντηση στην έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην πόλη, η οποία βρίσκεται 80 μίλια νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της πολιτείας.

Η Μπόουζμαν έχει 760 καταχωρημένες βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% του συνόλου των κατοικίων, ανέφερε το NBC Montana.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 40% από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2023 σύμφωνα με την ιστοσελίδα Zillow. Το μέσο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο σχεδόν διπλασιάστηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα, από 1.000 δολάρια σε 1.975 δολάρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Zumper.

Ένας κάτοικος και μέλος του σωματείου ενοικιαστών, ανησυχεί ότι αν οι επενδυτές συνεχίσουν να αγοράζουν σπίτια για εκμετάλλευση σε δέκα χρόνια, «δεν θα υπάρχει πόλη».

Από πολλές απόψεις, η Μπόουζμαν βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» του ζητήματος των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Είναι μια μικρή, αγροτική κωμόπολη, ένα είδος προορισμού που κατά την διάρκεια της πανδημίας είχε αύξηση 67% στις κρατήσεις του Airbnb.

Ωστόσο δεν έχει μόνο το Μπόουζμαν πρόβλημα. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένα σημαντικό θέμα παντού: από την Νέα Υόρκη και τη Χονολούλου και από το Ντάλας ως το Στιμπόουτ Σπρίνγκς του Κολοράντο. Σε μικρές και μεγάλες πόλεις, αρκετοί ντόπιοι καταγγέλλουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις για το ακριβό κόστος στέγασης.

Το ζήτημα προβληματίζει τις τοπικές κυβερνήσεις και τροφοδοτεί το ερώτημα: Τι πρέπει να κάνουμε για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb;

Tο 2023, η οικονομία των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει γίνει πολύ μεγάλη για αγνοηθεί. Την ίδια στιγμή, η στεγαστική κρίση έχει επιδεινωθεί σε εθνικό επίπεδο. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η μέση τιμή ενός σπιτιού στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 40%, από 374.000 δολάρια σε 535.000 δολάρια, σύμφωνα με τη Fed του Σεντ Λούις, χωρίς ανάλογη αύξηση των μισθών, ωθώντας έτσι την ιδιοκτησία σπιτιού ακόμη πιο απρόσιτη για πολλούς Αμερικανούς. Την ίδια περίοδο, το μέσο ενοίκιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 15%, από 1.468 σε 1.700 δολάρια, σύμφωνα με τις εκθέσεις του RentCafe.

Η Bozeman Tenants United, που ιδρύθηκε το 2020, διερευνώντας το ζήτημα του κόστους στέγασης κατέληξε ότι ευθύνονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Για το σωματείο ενοικιαστών τα πράγματα είναι απλά: Προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι κάτοικοι και μετά παραθεριστές και επισκέπτες. «Πρόκειται για σπίτια που θα μπορούσαν να στεγάσουν ανθρώπους της εργατικής τάξης», δήλωσε, κάτοικος της περιοχής και μέλος του σωματείου.

Το συνδικάτο έχει προτείνει την απαγόρευση του Airbnb για τα σπίτια εκείνα που δεν κατοικούνται, προσδοκώντας ότι θα διατεθούν για τους μόνιμους κατοίκους.

Ένας μεσίτης ακινήτων και ιδιοκτήτης βραχυχρόνιας μίσθωσης, από την άλλη πλευρά πρότεινε να οριοθετηθούν ζώνες που θα περιόριζαν τις ενοικιάσεις σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της πόλης. Ο ίδιος τονίζει ότι μια πλήρης απαγόρευση θα διέλυε τον τουρισμό, «βασική» βιομηχανία του Μπόουζμαν.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για τη βραχυχρόνια μίσθωση δεν θα τελειώσει σύντομα. Οι κάτοικοι της Σάουθ Λέικ Τάχο της Καλιφόρνιας, ενός άλλου hot spot διακοπών στη Δύση, ψήφισαν για τη σταδιακή κατάργηση των Airbnb το 2018, αλλά έκτοτε έχουν εγκλωβιστεί σε μια δικαστική διαμάχη. Οι κάτοικοι του Ντάλας θα ψηφίσουν για νέους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, και το Ναντάκετ της Μασαχουσέτης συζητά ένα μέτρο που θα απαγόρευε το 95% των σημερινών βραχυχρόνιων μισθώσεων στο νησί.

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από Business Insider