ΚΟΣΜΟΣ

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Βλαβερά για το σώμα, αλλά και το νου

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Βλαβερά για το σώμα, αλλά και το νου

Η κατανάλωση τροφίμων που είναι επεξεργασμένα σε μεγάλο βαθμό (ultraprocessed) μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των γνωστικών ικανοτήτων, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα.

Όλοι βέβαια γνωρίζαμε ήδη ότι τέτοιου είδους τρόφιμα, όπως συσκευασμένες σούπες, σoς, κατεψυγμένες πίτσες και έτοιμα γεύματα, βλάπτουν την υγεία. Ανέκαθεν προέκυπτε από έρευνες ότι μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας, προβλημάτων στην καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, διαβήτη και καρκίνου. Ενδέχεται να μειώσουν και τη διάρκεια ζωής.

Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να συμβάλει και στη μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, επηρεάζοντας τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία πληροφοριών και τη λήψη αποφάσεων.

Ειδικότερα, «τα άτομα που κατανάλωσαν ημερησίως περισσότερο από 20% των θερμίδων τους σε επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 28% ταχύτερη μείωση στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και 25% ταχύτερη μείωση εκτελεστικής λειτουργίας σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωσαν λιγότερο από το 20%», δήλωσε μία εκ των συντακτών της έρευνας, η Natalia Gonçalves, ερευνήτρια στο τμήμα παθολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

«Παρότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω έρευνας και επιβεβαίωσης, τα νέα αποτελέσματα είναι αρκετά έντονα και τονίζουν τον θεμελιώδη ρόλο της σωστής διατροφής στη διατήρηση και την προώθηση της υγείας του εγκεφάλου και στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικές ασθένειες όσο μεγαλώνουμε», δήλωσε ο Rudy Tanzi, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική του Harvard και διευθυντής της μονάδας γενετικής και γήρανσης στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Αλτσχάιμερ στο Σαν Ντιέγκο, παρακολουθούσε τουλάχιστον 10.000 Βραζιλιάνους επί μία δεκαετία. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ήταν γυναίκες, λευκοί ή με σπουδές πανεπιστημίου, ενώ η μέση ηλικία τους ήταν τα 51 έτη.

Στην αρχή και το τέλος της έρευνας διενεργήθηκαν γνωστικά τεστ, όπως η άμεση ανάκληση λέξεων, η αναγνώριση λέξεων και η ευφράδεια λόγου.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN