ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Πολυτεχνείου: Τι φοβάται η ΕΛΑΣ – 5.000 αστυνομικοί επί ποδός

Φόβους για επεισόδια ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου εκφράζει η ΕΛΑΣ μετά και την επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ.

Φόβους για επεισόδια ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου εκφράζει η ΕΛΑΣ μετά και την επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους πρυτάνεις του Πολυτεχνείου, της Νομικής, του Παντείου Πανεπιστημίου αλλα και της ΑΣΟΕΕ, για να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν θα χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια επιθέσεων αλλά το πεδίο συγκρούσεων θα μεταφερθεί στα Εξάρχεια πιθανότατα με παρκούρ επιθέσεων από τις ταράτσες κτιρίων όπως το 2014 στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι για περιφερειακές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, με τη φύλαξή τους να αναλαμβάνουν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ. Αστυνομικές πηγές τονίζουν πως έχουν δοθεί εντολές για απομάκρυνση των οχημάτων πέριξ των τμημάτων αλλά και αυξημένη παρατηρητικότητα και αυτοπροστασία από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Επιπρόσθετα, αναμένεται να γίνουν προληπτικοί έλεγχοι  γύρω από αστυνομικές υπηρεσίες.

Στα μέτρα ασφαλείας της επετείου του Πολυτεχνείου θα χρησιμοποιηθούν 5.000 αστυνομικοί, με 8 διμοιρίες ΜΑΤ από την επαρχία. Κεντρικό ρόλο στα μέτρα βέβαια θα έχουν οι διμοιρίες της Αττικής αλλά και η νέα ομάδα «ΔΕΛΤΑ» που μετονομάστηκε σε «Δράση». Χθες βγήκε για πρώτη φορά στον δρόμο.  Πληροφορίες αναφέρουν πως αποτελείται από 50 αστυνομικούς, χωρισμένους σε 5 ομάδες των 10, οι οποίοι θα επιβαίνουν σε 25 δίκυκλα, συνολικά, ενώ υπάγεται στην Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Πρόκειται για ειδικές ομάδες δράσης που θα έχουν ως στόχο τη στοχευμένη παρέμβαση σε περιοχές που παρουσιάζεται αυξημένη εγκληματικότητα, όπως κλοπές, ληστείες, εκβιάσεις, εμπορία ναρκωτικών.

Χημικά και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών φοιτητών και αστυνομικών σημειώθηκαν για ακόμη μία φορά χθες το μεσημέρι έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, δύο ημέρες μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στην ΑΣΟΕΕ.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα λειτούργησε τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα πιο βολικά ορμητήρια επιθέσεων των αντιεξουσιαστών (σ.σ. πιο βολικό και από το Πολυτεχνείο), καθώς παρείχε περισσότερη προστασία αλλά και χώρους απόκρυψης υλικών. Χθες η ένταση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 και 30 το μεσημέρι, όταν περίπου 100 άτομα προσέγγισαν τον χώρο του ιδρύματος και έσπασαν με κόφτη το λουκέτο της εξωτερικής εισόδου. Στη συνέχεια επιχείρησαν να μπουν στη σχολή με αστυνομικούς των ΜΑΤ να φτάνουν στο σημείο για να τους αποτρέψουν. Οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν τότε κατά των αστυνομικών με καδρόνια και άλλα αντικείμενα. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικοί που ήταν στο σημείο αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να αποκλιμακώσουν τις επιθέσεις.

«Η Κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά Πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά. Οι μόνοι που θέλουν κλειστά Πανεπιστήμια και σκουριασμένα μυαλά, είναι οι γνωστοί «μπαχαλάκηδες» που τα μετέτρεψαν σε άσυλα ανομίας. Χθες η Αστυνομία, ακούγοντας τη φωνή αγωνίας φοιτητών και καθηγητών που έβλεπαν το Πανεπιστήμιό τους να μετατρέπεται σε κέντρο ανομίας, εξάρθρωσε γιάφκα στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Από τον, λαλίστατο κατά τα άλλα, ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούσαμε κουβέντα. Όχι μόνο αυτό. Σήμερα είδαμε στελέχη του να πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ίδια νοσηρή κατάσταση», ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Η σημερινή ένοχη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση υπέθαλψε επί 4,5 χρόνια αυτές τις συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πάλι να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες. Η στάση του εξοργίζει την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Η ιστορία τους ξεπέρασε. Οι Έλληνες πολίτες στις γειτονιές και οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών», πρόσθεσε.