ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Εκκλησία και εξουσία

Του Γιώργου Παυλάκη* – kathimerini.gr

Το μόνο που μένει να δούμε τώρα είναι καταλήψεις εκκλησιών από επαναστάτες επισκόπους, τι άλλο;

Η πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να αναγνωρίσει η Εκκλησία τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και να φερθεί με υπευθυνότητα. Αντί γι’ αυτό, αποφάσισε να κηρύξει επανάσταση κατά της πολιτείας και ανυπακοή στους νόμους.

Η Εκκλησία απαιτεί να διατηρήσει οθωμανικά προνόμια συγκυβέρνησης επιδεικνύοντας αδιαλλαξία και ανωριμότητα, αντίθετη από την προσεκτική και συντηρητική ιστορία της. Αυτό είναι πράγματι ανήκουστο, και τώρα πια μπαίνει θέμα επιβολής της νομιμότητας.

Θα καταφέρει μια δράκα μεσαιωνικών υπερφίαλων παπάδων να εξευτελίσει τη νόμιμη κυβέρνηση;

Γιατί θα υπακούσουν μετά από αυτό οι καταστηματάρχες που καταστρέφονται και οι εργαζόμενοι που επιβιώνουν με επιδόματα και δεν ξέρουν τι θα ξημερώσει η επόμενη μέρα;

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω, ενώ ο θρασύτατος εκπρόσωπος της Εκκλησίας απαίτησε να βρεθεί συμβιβασμός που να μην ταπεινώνει κανένα. «Είμαστε αποφασισμένοι, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω». Αλλά αν δεν ταπεινωθεί κανένας, θα χάσει η κυβέρνηση το δικαίωμα να επιβάλλει τον νόμο. Η Εκκλησία ισχυρίζεται με το θρασύ ύφος του εκπροσώπου της ότι η κυβέρνηση αθέτησε τη συμφωνία τους. Θεωρεί ότι είναι ίση με το κράτος και έχει δικαίωμα να μοιράζεται την εξουσία, να είναι κράτος εν κράτει.

Δυστυχώς, η Εκκλησία είναι που διέρρηξε το συμβόλαιο με την πολιτεία γιατί δεν τήρησε τα μέτρα την προηγούμενη περίοδο. Η πολιτεία, βλέποντας την ένταση της πανδημίας, προσπαθεί, πολύ σωστά, να προστατεύσει την κοινωνία και θεώρησε ότι πρέπει να εντατικοποιήσει τα μέτρα. Η κυβέρνηση έκρινε ότι η πορεία της επιδημίας είναι τέτοια που χρειάζεται η εντατικοποίηση των μέτρων. Αυτή η γενική επιταγή πρέπει να εφαρμοστεί από όλους για να έχει πιθανότητα επιτυχίας.

Η Εκκλησία δεν κράτησε τις υποσχέσεις που έδωσε για να αποσπάσει την προνομιακή μεταχείριση των εκκλησιών, γιατί ούτε μάσκες εφαρμόστηκαν ούτε οι συνωστισμοί και η μετάληψη αποφεύχθηκαν στις εκκλησίες. Οι απώλειες των ιερωμένων από κορωνοϊό είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιες από τον γενικό πληθυσμό. Αυτό δείχνει ότι οι παπάδες και οι επίσκοποι δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να προστατεύσουν ούτε τον εαυτό τους. Πώς είναι δυνατόν να εμπιστευτούμε αυτούς τους ανθρώπους που αποδεικνύονται απρόσεκτοι, αγράμματοι ή υπερφίαλοι να προστατεύσουν το ποίμνιο;

Θα έπρεπε η πολιτεία να δημοσιεύσει τις λεπτομερείς στατιστικές ώστε να δούμε και τις απώλειες σε ιερωμένους, που είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιες από τον αντίστοιχο ηλικιακά γενικό πληθυσμό, και τις μολύνσεις και θανάτους που οφείλονται στις εκκλησίες. Πολλά περιστατικά υπερμετάδοσης στις εκκλησίες έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο. Αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο στοιχείο ουσίας που ξεχνιέται έτσι που γίνεται ο διάλογος. Οι εκκλησίες τον χειμώνα με οποιαδήποτε μέτρα είναι διαπιστωμένες εστίες υπερμετάδοσης της επιδημίας. Δείτε τι έγινε στην Κάλυμνο και σε πολλά άλλα μέρη τα Χριστούγεννα, και δείτε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες από την εκτίναξη πάλι των κρουσμάτων λόγω της εορταστικής περιόδου. Ηταν τεράστιο λάθος που επετράπη η λειτουργία τα Χριστούγεννα, και θα πληρώσει σύντομα όλη η κοινωνία. Ακόμα και αν τώρα η Εκκλησία υπόσχεται να κρατήσει τα μέτρα που δεν κράτησε προηγουμένως, το συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί. Η υπερφίαλη δογματική στάση της είναι ένα τρομερό εμπόδιο. Η κυβέρνηση πρέπει να της δείξει ποιος είναι ο υπεύθυνος και υπόλογος ενώπιον του λαού.

Ο πρωθυπουργός έδειξε αποφασιστικότητα σε μικρά και μεγάλα θέματα και έλυσε χρόνια προβλήματα με μια μονοκονδυλιά. Η Ελλάδα υπέφερε από το αίσχος του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους, θεωρώντας το άλυτο πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι ήταν πολύ εύκολο. Η Τουρκία θέλησε να διαλύσει το ελληνικό κράτος με ιδιότυπη επίθεση στον Εβρο και πάλι ο πρωθυπουργός έδωσε τη σωστή απάντηση. Ευελπιστώ ότι κατανοεί την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης. Θα πρέπει να τελειώνουμε με το θράσος και τις αστειότητες και να επικεντρωθούμε στην επιδημία.

* Ο κ. Γιώργος Παυλάκης είναι γιατρός ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο και τις μολυσματικές ασθένειες στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.