ΤΕΧΝΕΣ

Εικοστά γενέθλια της Comic N’ Play

Εικοστά γενέθλια της Comic N' Play

Το σύνθημα δόθηκε και είναι το «20». Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δημιουργούν μικρές ιστορίες κόμικς ερμηνεύοντας ο καθένας με το δικό του τρόπο τον συγκεκριμένο αριθμό, που συμβολίζει τα είκοσι χρόνια του Comic N’ Play, της Έκθεσης Κόμικς & Επιτραπέζιων Παιχνιδιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου, στην Αποθήκη Γ΄ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μαρία Ηλέκτρα Ζογλοπίτου: Ένα ταλέντο που δεν πρόλαβε να ανθίσει…

Φέτος, λόγω της επετειακής έκθεσης, οι διοργανωτές «παραβίασαν» τη συνήθη πρακτική τους και αντί να κάνουν ανοιχτό κάλεσμα δημιουργών, επέλεξαν τους ανθρώπους που στο παρελθόν είχαν φιλοτεχνήσει κάποια από τις αφίσες της έκθεσης ή αριθμούσαν πολλές συμμετοχές σ’ αυτήν. «Τριάντα Έλληνες και πέντε ξένοι καλλιτέχνες λοιπόν, που είχαν συμμετάσχει σε κάποια από τις παλιότερες διοργανώσεις, δημιούργησαν πρωτότυπες ιστορίες για να τιμήσουν τα 20α γενέθλια της μακροβιότερης έκθεσης κόμικς στη χώρα μας, η οποία κάνει μία προσπάθεια να βάλει στον παγκόσμιο χάρτη της δημιουργίας των κόμικς, πινέζα στη Θεσσαλονίκη», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος συντονισμού της Comic N’ Play Νίκος Δαλαμπύρας.

Ο τιμώμενος καλλιτέχνης για τα «20χρονα» και τα κόμικς ως …φάρμακο

Δύο μηχανόβιοι τύποι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, «ποζάρουν» για την αφίσα της διοργάνωσης κάτω από μία ταμπέλα κυκλοφορίας με επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας τα 20 χιλιόμετρα/ώρα. «Ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό όταν έμαθα τον τίτλο, που αποτελεί και τη θεματική της έκθεσης. Να σχεδιάσω νεαρούς με μηχανάκια, που προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους, να καταλάβουν τι γίνεται, να δοκιμάσουν τα όριά τους, αλλά και να εξερευνήσουν τα όρια της κοινωνίας στην οποία ζουν», δηλώνει ο δημιουργός κόμικς και εικονογράφος Νίκος Καμπασελέ, που φιλοτέχνησε την αφίσα της επετειακής διοργάνωσης.

Ο Νίκος Καμπασελέ, είναι ο τιμώμενος καλλιτέχνης της φετινής έκθεσης και αισθάνεται ότι με την ιδιότητα αυτή συμπληρώνει έναν κύκλο στην ενασχόλησή του με το Comic N’ Play , δεδομένου ότι ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση στην οποία συμμετείχε. «Επιστρέφοντας μετά το μεταπτυχιακό μου από τη Γαλλία, έκανα τα πρώτα μου αναγνωριστικά βήματα στο χώρο το 2013 στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι το το πιο κοντινό σε μένα μεγάλο φεστιβάλ -δεδομένου ότι ζω στην Αλεξανδρούπολη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καμπασελέ. Σήμερα, ασχολείται αποκλειστικά με τα κόμικς, μοιράζοντας το χρόνο του στη διδασκαλία της συγκεκριμένης τέχνης και την πρακτική της εξάσκηση, ενώ σχεδόν δέκα χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Comic N’ Play, είναι έτοιμος να παρουσιάσει στους επισκέπτες, τους έξι τίτλους που κυκλοφορούν κάτω από όνομά του, όπως επίσης αφίσες, αυτοκόλλητα και κάρτες σχετικά με αυτούς.

Ένας άλλος συμμετέχων είναι ο Σταύρος Κιουτσιούκης, με αδιάλειπτη παρουσία και στα είκοσι χρόνια του Comic N’ Play, είτε ως εκθέτης, είτε από την πλευρά της διοργάνωσης. Άλλωστε, όπως τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συγκεκριμένη έκθεση, στην κυριολεξία καθόρισε τη ζωή του. «Έχω μία δεύτερη πλευρά που έχω αφήσει πίσω μου. Είμαι φαρμακοποιός, επάγγελμα το οποίο εγκατέλειψα οριστικά για να αφοσιωθώ στα κόμικς, κάτι το οποίο δεν θα είχε γίνει χωρίς τη συγκεκριμένη παρέα και την ώθηση από την έκθεση, αφού δεν θα είχα πιστέψει ποτέ ότι θα μπορούσα να το κάνω», επισημαίνει.

Μετά από κάθε διοργάνωση, εκδίδεται μία ανθολογία, που περιέχει τις εικονογραφημένες ιστορίες του κάθε δημιουργού. «Στις είκοσι ανθολογίες από το 2001 έως σήμερα, έχουμε λάβει επτακόσιες ολιγοσελίδες ιστορίες, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 1.800 ξεχωριστές εικονογραφημένες σελίδες, που περιλαμβάνουν τη φαντασία, το μεράκι και τη δημιουργική διάθεση περίπου 250 διαφορετικών καλλιτεχνών, κάποιοι εκ των οποίων είναι σεναριογράφοι, άλλοι είναι σχεδιαστές και κάποιοι και τα δύο», αναφέρει ο κ. Δαλαμπύρας, υπογραμμίζοντας την προσφορά του Comic N’ Play στην ένατη τέχνη. «Σαφέστατα η δημιουργική μας πρόταση αποτέλεσε ένα φυτώριο αναγνωστών και επιπλέον βοήθησε στην προβολή των Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι την πρώτη χρονιά ήταν κυρίως φοιτητές και εντελώς άγνωστοι στο χώρο και σήμερα οι περισσότεροι είναι αναγνωρίσιμοι δημιουργοί με εκτενή βιβλιογραφία ο καθένας», εξηγεί.

Επιτραπέζια παιχνίδια για επιπλέον ψυχαγωγία με …αναλογικό τρόπο

Η Comic N’ Play, υποστηρίζει το βιβλίο ως έναν θησαυρό ψυχαγωγίας και προωθεί το κόμικ στη φυσική του μορφή. Το ίδιο ισχύει και για τα παιχνίδια με την άμεση επαφή των παικτών και όχι δια μέσω του υπολογιστή. Γι’ αυτό και ξεχωριστή θέση στην έκθεση έχουν τα επιτραπέζια παιχνίδια. «Πρόκειται για ένα δημιουργικό ψυχαγωγικό χόμπι κοινωνικοποίησης, που δημιουργεί ευγενή άμιλλα και ανταγωνισμό μεταξύ των ανθρώπων. Η έκθεσή μας είναι μία πολύ ωραία αφορμή για να συνδιαλλαγείς με ανθρώπους που συμμερίζονται τα ίδια χόμπι με εσένα, όπως και για να παρουσιάσει κάποιος τη δουλειά του, διότι στη διοργάνωση μας φιλοξενούνται και Έλληνες σχεδιαστές επιτραπέζιων παιχνιδιών», λέει ο κ. Δαλαμπύρας.

Μάλιστα φέτος, με αφορμή τα «20χρονα», θα παρουσιαστεί ένα παιχνίδι ειδικά σχεδιασμένο για την επετειακή διοργάνωση το οποίο λέγεται «Γίνε κι εσύ διοργανωτής έκθεσης». «Με ένα χιουμοριστικό τρόπο προσπαθεί να εξηγήσει στον παίκτη που θα ασχοληθεί με αυτό, ποιοι είναι οι προβληματισμοί, οι δυσκολίες, οι αναποδιές αλλά και οι ευχάριστες στιγμές που αντιμετωπίζει κάποιος που εμπλέκεται σε ένα τόσο ρομαντικό και τρελό εγχείρημα στήνοντας από το μηδέν μία διοργάνωση στην οποία έρχονται δεκάδες δημιουργοί και χιλιάδες επισκέπτες», επισημαίνει ο κ. Δαλαμπύρας.

Η έκθεση θα λειτουργεί από την Παρασκευή 2/12 έως και την Κυριακή 4/12 από τις 10 πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ η είσοδος, όπως κάθε χρόνο, είναι ελεύθερη.