ΤΕΧΝΕΣ

Εγκλωβισμένη στα «δεσμά» της κοινωνίας (BINTEO)

Εγκλωβισμένη στα «δεσμά» της κοινωνίας

Πώς μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη έγινε εφιάλτης στη Γαλλία του 1963

Το Γεγονός ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Οντρέ Ντιγουάν
Ερμηνείες: Αναμαρία Βαρτολομέι, Αννα Μουγκλαλίς

Ο περυσινός Χρυσός Λέων της Βενετίας έρχεται και στις ελληνικές αίθουσες. Η Γαλλίδα Οντρέ Ντιγουάν συγκίνησε το κοινό αλλά και τους κριτικούς της Μόστρα με μια ιστορία που μας γυρνάει πίσω στο 1963, διαθέτει όμως και σύγχρονο αντίκρισμα. Πρωταγωνίστρια είναι η Αν, μια νεαρή φοιτήτρια φιλολογίας, η οποία έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Στη Γαλλία της εποχής ωστόσο η άμβλωση είναι παράνομη και σύντομα η Αν θα βρεθεί σε τραγικό αδιέξοδο, καθώς η κατάσταση απειλεί να καταστρέψει όλα τα σχέδια και τις φιλοδοξίες της αν δεν βρει άμεσα λύση.

Το ζήτημα της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας του ατόμου σε σχέση με το σώμα του είναι από μόνο του σημαντικό και γίνεται ακόμα περισσότερο στις μέρες μας, καθώς συγκεκριμένες πολιτείες της Αμερικής αλλά και χώρες της Ευρώπης επαναφέρουν την απαγόρευση των εκτρώσεων. Η Ντιγουάν πάντως επιλέγει ως πρότυπο το ομότιτλο βιβλίο της Ανί Ερνό, στο οποίο η Γαλλίδα συγγραφέας περιγράφει δικές της εμπειρίες πέντε δεκαετίες πριν, προφανώς διότι την ενδιαφέρει και η ίδια η χρονική περίσταση.

Προερχόμενη από την εργατική/αγροτική τάξη, η Αν είναι η πρώτη της οικογένειάς της που δοκιμάζει να κυνηγήσει κάτι διαφορετικό μέσω των σπουδών. Το δε πανεπιστημιακό περιβάλλον ανοίγει από τη μια νέες, συναρπαστικές προοπτικές και από την άλλη ενσωματώνει έναν μπουρζουά συντηρητισμό που καταπνίγει τα πραγματικά φιλελεύθερα πνεύματα. Παρ’ όλα αυτά το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο, το ίδιο και η αγωνία της ηρωίδας, η οποία επιπλέον βλέπει έναν έναν τους υποτιθέμενους συμμάχους της να την εγκαταλείπουν ή, ακόμα χειρότερα, να προσπαθούν να την εκμεταλλευθούν.

Το ζήτημα της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας του ατόμου σε σχέση με το σώμα του ήταν ανέκαθεν σημαντικό και είναι ξανά επίκαιρο

Από ένα σημείο και έπειτα πράγματι η ιστορία εκτυλίσσεται σαν θρίλερ με το σασπένς να ανεβάζει στροφές και την Αν να καταβάλλει απέλπιδες προσπάθειες, αρνούμενη να παραδοθεί. Στο επίκεντρο όλων αυτών η πρωταγωνίστρια, Αναμαρία Βαρτολομέι, η οποία αποδεικνύεται ατρόμητη, παίζοντας κυριολεκτικά σε κάθε πλάνο της ταινίας και μη διστάζοντας να εκτεθεί με οποιονδήποτε τρόπο, προκειμένου να ερμηνεύσει την ηρωίδα της.

Η σκηνοθέτις από την πλευρά της σημειώνει: «Από τα πρώτα κιόλας δοκιμαστικά βρήκα ότι είχε την κατάλληλη εμφάνιση. Αλλά και κάτι ακόμη, κάτι μυστηριώδες και δυνατό: το διάφανό της δέρμα, το εσωτερικευμένο της όραμα για τον κόσμο, που είναι ταυτόχρονα δυσανάγνωστο και σαγηνευτικό. Της επαναλάμβανα διαρκώς ότι η Αν είναι σαν στρατιώτης, έτοιμη πάντα να τα βάλει με τον κόσμο. Αισθάνεται ότι τα μάτια όλων είναι πάνω της, ότι η κοινωνία τη βαραίνει. Η Αναμαρία έχτισε με πολύ έξυπνο τρόπο την πανοπλία που χρειαζόταν ο χαρακτήρας».

Αιμίλιος Χαρμπής-kathimerini.gr