ΤΕΧΝΕΣ

Δύο μέρες γεμάτες από Ένιο Μορικόνε με πρωτότυπες δράσεις

Δύο μέρες γεμάτες από Ένιο Μορικόνε με πρωτότυπες δράσεις

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στις αρχές του Νοέμβρη η οικογένεια του συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Ennio Morricone, προκειμένου να δώσει για άλλη μία φορά το παρών σε μια σειρά από εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος. Οι πρωτότυπες δράσεις και εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο ενός μεγάλου αφιερώματος που έχει ετοιμάσει ο Σύλλογος για τον σπουδαίο δημιουργό, το οποίο έχει την υποστήριξη του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του ανθρώπου που ξεκίνησε από το μηδέν και έφτασε να λάβει τιμητικό Όσκαρ, έκθεση κόμικς που …αποτυπώνει τη μουσική του Morricone σε ταινίες γουέστερν, συναυλία από μουσικό κουαρτέτο με τα soundtrack που έχουν «ντύσει» εμβληματικές ταινίες, μουσική εκδήλωση με συνθέσεις του παιγμένες αποκλειστικά από βινύλια, αλλά και κερασμένο κοκτέιλ, εμπνευσμένο από το έργο και την ζωή του Ιταλού μουσικοσυνθέτη, είναι μόνο μερικές από τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στη δράση «Εnnio Μotivates – Θεσσαλονίκη 2023».

Ντοκιμαντέρ του Τορνατόρε με αναφορά στη Λάρισα

Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου, στο Ράδιο Σίτυ. Εκεί, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ennio: The Maestro» του Τζουζέπε Τορνατόρε. Παρών στην προβολή, εκτός από τον γιο του συνθέτη, Μάρκο Μορικόνε, θα είναι και ο παραγωγός της ταινίας Gianni Russo. «Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ διάρκειας 156 λεπτών, είναι αφιερωμένο στον άνθρωπο που αναβάθμισε την κινηματογραφική ηχητική επένδυση και εξοικείωσε το πλατύ κοινό με την όπερα και την κλασική μουσική», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος Κώστας Παπακώστας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Σινεμά ο Παράδεισος», συγκέντρωσε στην ταινία του μερικούς από τους σημαντικότερους δημιουργούς του παγκόσμιου σινεμά και της μουσικής για να μιλήσουν για τον Ενιο Μορικόνε, όπως ο Κλιντ Ιστγουντ, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Χανς Ζίμερ, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Κουίνσι Τζόουνς κ.α. «Ανάμεσα σε αυτά τα ιερά τέρατα της μουσικής και του κινηματογράφου, συμπεριέλαβε στο ντοκιμαντέρ και το Σύλλογό μας, προβάλλοντας υλικό από την έκθεση 16 εικαστικών με τίτλο “ Ennio Formes” που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, αλλά και από τις προσωπογραφίες που κοσμούν την πόλη», υπογραμμίζει ο κ. Παπακώστας, που βρέθηκε στην πρώτη παρουσίαση της ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας, προσκεκλημένος της οικογένειας Μορικόνε.

Άλλωστε ο Σύλλογος του οποίου η δράση ξεκίνησε το 2010 και εδρεύει στη Λάρισα, είναι ο μοναδικός πολιτιστικός σύλλογος φίλων της μουσικής του εκλιπόντος συνθέτη παγκοσμίως.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης και μετά από ένα …μουσικό διάλειμμα, θα προβληθεί και η μικρού μήκους ταινία «Bubbles», της Meri Dishnica, τη μουσική της οποίας συνέθεσε ο στενός συνεργάτης και βιογράφος του Μορικόνε, Alessandro De Rosa και την παραγωγή υπογράφει ο Gianni Russo. Μάλιστα, στην προβολή θα είναι παρούσα και η ίδια η σκηνοθέτιδα.

Μουσικό κουαρτέτο, έκθεση κόμικς και κοκτέιλ …Ένιο!

Εμβληματικές ταινίες όπως «Σινεμά ο Παράδεισος», «Κάποτε στην Άγρια Δύση», «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος», έχουν «ντυθεί» με την μουσική του Maestro και έχουν καταφέρει να εντυπωθούν στη μνήμη των θεατών και να ταυτιστούν με αυτήν. Τις αξέχαστες αυτές μελωδίες θα παρουσιάσει ο Σταύρος Λάντσιας σε συναυλία με το «Σταύρος Λάντσιας Quartet». Ο Κύπριος πιανίστας και συνθέτης, ένας από τους πιο καταξιωμένους τζαζ μουσικούς της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, λίγους μήνες πριν, με την άδεια της οικογένειας Μορικόνε, ολοκλήρωσε την ηχογράφηση του δίσκου Stavros Lantsias Quartet «My Ennio Morricone». Το κουαρτέτο αποτελούν οι μουσικοί: Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα & φλικόρνο), Σταύρος Λάντσιας (πιάνο, μελόντικα, μεταλλόφωνο) και Μιχάλης Καπηλίδης (τύμπανα).

Την ίδια ώρα, στο φουαγιέ του Ράδιο Σίτυ, θα παρουσιαστεί η έκθεση κόμικς με τίτλο «Sketching Ennio», όπου εικαστικοί δημιουργοί σκίτσαραν σε μονοσέλιδες ιστορίες τα …συναισθήματα που τους προκάλεσε μια ταινία και το αντίστοιχο σάουντρακ του Maestro. «Η έκθεση επικεντρώνεται αποκλειστικά στην κινηματογραφική μουσική του Ιταλού μουσικοσυνθέτη για ταινίες γουέστερν. Στον ίδιο χώρο θα διατίθεται προς πώληση και το βιβλίο του συγγραφέα και βιογράφου Alessandro de Rosa: «Ennio Morricone / αναζητώντας εκείνον τον ήχο / η μουσική μου, η ζωή μου / συζητήσεις με τον Alessandro De Rosa» (2022) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος και το οποίο παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάιο», εξηγεί ο κ. Παπακώστας.

Την εκδήλωση θα «συντροφεύσει» το κοκτέιλ «Ennio», που επινοήθηκε από το Σύλλογο και θα προσφέρεται δωρεάν στους παριστάμενους. Πρόκειται για ένα κοκτέιλ φτιαγμένο από ιταλικά απεριτίφ, αφιερωμένο στο Maestro και εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του, με κλασσικές επιρροές και τα χρώματα της αγαπημένης του ομάδας -και αιώνιας πόλης, Roma.

Dj παίζει Ένιο Μορικόνε αποκλειστικά από βινύλια

Η ίδια γεύση θα συνοδεύσει ένα ακόμη ιδιαίτερο event που θα πραγματοποιηθεί την προηγούμενη μέρα και θα είναι ο πρώτος σταθμός της οικογένειας Μορικόνε μετά την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το «Morricone On Wax» που έχει ως στόχο να προβάλει τη διαχρονική μουσική του Maestro, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί αποκλειστικά σε δίσκους βινυλίου. Με τις επιλογές του ο μανιώδης συλλέκτης βινυλίων Pale Penguin (κατά κόσμο Γρηγόρης Σαββίδης) θα παρουσιάσει τη λυρική, κινηματογραφική, ψυχεδελική, Jazz, Erotica, Westen, Crime και Horror αισθητική της μουσικής του Ennio Morricone. Γνωστά και άγνωστα κομμάτια, δυσεύρετα soundtracks, διασκευές, σκοτεινές ψυχεδελικές αλλά και Jazz μουσικές στιγμές θα ξεδιπλωθούν από τον γνωστό dj.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου στο Ήλεκτρον Café (Ροτόντα).