ΚΟΣΜΟΣ

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις τιμές καυσίμων και ενέργειας

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις τιμές καυσίμων και ενέργειας

Οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για τη διατήρηση των τιμών καυσίμων και ενέργειας σε υψηλά επίπεδα «για χρόνια», δηλώνουν οι επικεφαλής κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες.

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα τόσο της ταχείας ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας καθώς οι περιορισμοί της COVID-19 χαλαρώνουν, όσο και της πτώσης των επενδύσεων στον κλάδο.

Ενώ οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέφεραν μεγάλα κέρδη για το 2021, οι καταναλωτές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αντιμετώπισαν τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, καθώς και στο κόστος θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος, που με τη σειρά τους οδήγησαν αρκετές κυβερνήσεις να εισαγάγουν επιδοτήσεις για να μειώσουν την πίεση που ασκείται.

Σε αυτό το περιβάλλον και με το βλέμμα στραμμένο στο εγγύς μέλλον, τα μηνύματα που έρχονται από τις μεγάλες εταιρείες προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.

«Δεν έχω καλά νέα να σας πω καθώς οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές», δήλωσε στο RTL Radio ο Patrick Pouyanne, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής TotalEnergies.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με το περασμένο έτος εξαιτίας και των χαμηλών εποχικών αποθεμάτων των κρατών της.

«Αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι αστάθεια τους επόμενους μήνες αλλά και χρόνια», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney.

Την ίδια στιγμή βέβαια ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε τα υψηλότερα ετήσια κέρδη του εδώ και 8 χρόνια.

Από τη μεριά της, η Equinor, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη ρωσική Gazprom, σημείωσε τριμηνιαία κέρδη ρεκόρ. Ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας, Anders Opedal, προέβλεψε ότι η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου «θα παραμείνει σφιχτή», με τη ζήτηση να παραμείνει υψηλή.

«Αναμένουμε μια σφιχτή αγορά φυσικού αερίου στο μέλλον και αναμένουμε αστάθεια στην εξέλιξη των τιμών της ενέργειας», δήλωσε ο Anders Opedal σε συνέντευξη Τύπου.

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις των αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες, με τον Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Paolo Gentiloni, να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι οι τιμές καυσίμων και ενέργειας «είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές μέχρι το καλοκαίρι, μετά από το οποίο ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί καθώς η αύξηση των τιμών της ενέργειας μετριάζεται και τα προβλήματα στην προμήθεια χαλαρώνουν».

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε ότι «η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί» με την ΕΕ να προειδοποιεί ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη «έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις απειλές για την οικονομία».

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε: «Προφανώς η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να αυξήσει τις προμήθειες αυτή τη στιγμή, παρά τις υψηλές τιμές. Είναι η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές φυσικού αερίου που μας κάνει τόσο ευάλωτους στις αυξήσεις των τιμών».

Πηγή: 4troxoi.gr