ΚΟΣΜΟΣ

Διχασμός στις ΗΠΑ με τις ενδιάμεσες εκλογές: Τη Γερουσία οι Ρεπουμπλικανοί, τη Βουλή οι Δημοκρατικοί

Με 49 έδρες, συν μία αυτή του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, οι Ρεπουμπλικανοί πήραν την πλειοψηφία στη Γερουσία έναντι 38 εδρών των Δημοκρατικών. Την ίδια ώρα οι Δημοκρατικοί ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με την πρόβλεψη πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Οι Aμερικανοί ψηφοφόροι εξέλεξαν ένα διαιρεμένο Κονγκρέσο, που δίνει υπόσχεση για μία ταραχώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στην Βουλή.

Οι πρώτες εθνικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αφότου ο Τραμπ έγινε ο ένοικος του Λευκού Οίκου το 2016 μετατράπηκαν, εν μέρει με δική του πρωτοβουλία, σε άτυπο δημοψήφισμα για την προεδρία του.

Σύμφωνα με τον Guardian oι Δημοκρατικοί έχουν 93,9% πιθανότητες να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, έναντι 6,1% για τους Ρεπουμπλικανούς, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ιστότοπου FiveThirtyEight.

Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η Δημοκρατική γερουσιάστρια από τη Μασαχουσέτη που γίνεται πολύ συχνά στόχος φραστικών επιθέσεων από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εξασφάλισε την επανεκλογή της στην αμερικανική Γερουσία, κατά τις προβλέψεις αμερικανικών ΜΜΕ.

H Ρεπουμπλικανή, Κιμ Ντέιβις, που αρνήθηκε επιδεικτικά να εκδώσει άδειες γάμου σε ομοφυλόφιλους απέτυχε να εξασφαλίσει την επανεκλογή της στο Κεντάκι

Σύμφωνα με το CNN, αλλά και πανηγυρικό tweet του Anadolu, η Ρασίντα Τλαΐμπ, του Μίσιγκαν είναι η πρώτη μουσουλμάνα που εκλέγεται στο αμερικανικό Κονγκρέσο.

Με διαφορά λίγων λεπτών, έρχεται και η ανακοίνωση για τη δεύτερη γυναίκα μουσουλμάνα στο Κονγκρέσο, την Ιλχάν Ομάρ, από τη Μινεσότα.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, κέρδισε την επανεκλογή του κατά το AP, ενώ η πολιτεία της Νέας Υόρκης επανεξέλεξε τον Άντριου Κουόμο και τη γερουσιαστή Κίρστεν Γκίλιμπραντ.

Ο Μπομπ Κέισι παραμένει γερουσιαστής στην Πενσυλβανία, νικώντας τον Λου Μπαρέτα, .

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και φιλέλληνας, Μπομπ Μενέντεζ παίρνει τη θέση του στο Νιου Τζέρσεϊ, ενάντια στον Ρεπουμπλικανικό εκπρόσωπο φαρμακευτικών εταιρειών Μπομπ Χιούγκιν, μετά από μία ιδιαιτέρως ακριβή προεκλογική μάχη

Ο αδερφός του Μάικ Πένς, αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Γκρεγκ, κέρδισε την είσοδό του στο Κονγρέσο από την Ιντιάνα.

Ο Τζάρεντ Πόλις εξασφαλίζει την νίκη στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του κυβερνήτη του Κολοράντο και γίνεται ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικανός επιχειρηματίας Μάικ Μπράουν κέρδισε τον Τζον Ντόνελι στην αναμέτρηση για μια έδρα στη Γερουσία στην Ιντιάνα, που θεωρείτο κλειδί, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόβλεψη του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μπέτο Ο’Ρουρκ αν και προηγούνταν του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τεντ Κρουζ σε μια αναμέτρηση-κλειδί στην Πολιτεία του Τέξας, δεν τα κατάφερε τελικά με τον Ρεπουμπλικανό να παίρνει την έδρα-κλειδί κατά πολλούς, στη μάχη της Γερουσίας. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε προσωπικά στην εκστρατεία του Τεντ Κρουζ.

Πηγή: protothema.gr