ΤΕΧΝΕΣ

Διάβασμα δεν σημαίνει μόνο σχολείο

Διάβασμα δεν σημαίνει μόνο σχολείο
Τα βιβλία του Χάρι Πότερ δεν φανταζόμαστε ότι θα πάψουν να πουλάνε, να διαβάζονται και να αγαπιούνται στον αιώνα μας, όπως συνέβαινε στον προηγούμενο με τον Ιούλιο Βερν

Προσεκτικά επιλεγμένες προτάσεις για παιδιά και εφήβους από τις σειρές αυτοτελών περιπετειών των εκδοτικών οίκων

Αν η παιδική λογοτεχνία εισάγει τους μικρούς αναγνώστες στον κόσμο του βιβλίου, εκείνα που θα τους κρατήσουν εκεί είναι τα εφηβικά αναγνώσματα. Στην Ελλάδα τα βιβλία για εφήβους δεν έχουν μεγάλη αποδοχή, λόγω του σχολικού και φροντιστηριακού φόρτου. Αιχμή του δόρατος, τα βιβλία σε σειρές με τους ίδιους πρωταγωνιστές, που μπορούν να συντροφεύσουν ένα παιδί για χρόνια ολόκληρα. Ακολουθούν λίγες από τις δεκάδες προσεκτικά επιλεγμένες σειρές αυτοτελών περιπετειών που κυκλοφορούν: βιβλία που διαβάσαμε και μας άρεσαν.

• Στις εκδόσεις Πατάκη υπάρχει μία τεράστια δεξαμενή παιδικών βιβλίων υψηλού επιπέδου, ανάμεσά τους και πολλές εξαιρετικές σειρές που κερδίζουν εύκολα όλους τους νέους αναγνώστες. Η «Μπέθανυ και το Τέρας» (εικονογράφηση Isabelle Follath, μετάφραση Αγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, 256 σελίδες, 8+) της Τζακ Μέγκιτ-Φίλλιπς είναι καλογραμμένη, πρωτότυπη, έξυπνη και αστεία, και απροσδόκητα μακάβρια, με έναν γλυκύτατα «αναρχικό» τρόπο. Πολύ όμορφη η ασπρόμαυρη εικονογράφηση, επίσης. Αναμένεται ο δεύτερος τόμος. Οι σειρές «Τα ποδοσφαιρόνια» του Ρομπέρτο Σαντιάγο (1ος τόμος: «Το μυστήριο με τους κοιμισμένους διαιτητές», μετάφραση Αγαθή Δημητρούκα, 296 σελίδες, 9+) και «Ταξιδιώτες στον Χρόνο» (1ος τόμος: «Η περιπέτεια των Μπαλμπουένα στην Αγρια Δύση», μετάφραση Αγαθή Δημητρούκα, 232 σελίδες, 9+) σε εικονογράφηση Enrique Lorenzo είναι επίσης δύο σειρές που αγαπιούνται πολύ. Γρήγορες, με μικρές, κοφτές προτάσεις, πλοκή γεμάτη ανατροπές, κινηματογραφική εναλλαγή εικόνων, αδιάκοπη δράση, αγωνία, και πολύ χιούμορ. Η πρώτη έχει αστυνομικά μυστήρια, και η δεύτερη ταξίδια σε άλλες εποχές. Οι εικόνες είναι πάρα πολλές, σχεδόν μία σε κάθε σελίδα, ενώ όλο το βιβλίο είναι έγχρωμο. Μάλιστα, κάποια στιγμή οι εικόνες γίνονται ολοσέλιδα κόμικς, κάτι πολύ ενδιαφέρον. Κυκλοφορούν ήδη 8 τόμοι.

• Στις εκδόσεις Μεταίχμιο, όπου επίσης υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές, μας άρεσε πολύ η σειρά «Ημερολόγιο εξερεύνησης» των Christoph Dittert και Bjorn Berenz σε εικονογράφηση Philipp Ach (Α΄ τόμος: «Η περιπέτεια ξεκινάει!», μετάφραση Μαρία Μαντή, 160 σελίδες, 9+), γιατί δεν είναι μόνο μια καθαρόαιμη περιπέτεια, αλλά και ένα διαδραστικό βιβλίο με γρίφους, με έναν μεγεθυντικό φακό και ένα… σεντούκι κρυμμένο στην εσωτερική πλευρά του οπισθοφύλλου. Εχουν κυκλοφορήσει ήδη τέσσερις τόμοι. Από τις ίδιες εκδόσεις προτείνουμε δύο μεγάλα, χορταστικά μυθιστορήματα: Shannon Messenger, «Οι φύλακες των χαμένων πόλεων» (μετάφραση Φωτεινή Μοσχή, 552 σελίδες, 11+) και Naomi Novik, «Σχολομαντείο. Μάθημα πρώτο: Θανάσιμη εκπαίδευση» (μετάφραση Βούλα Αυγουστίνου, 448 σελίδες, 14+). Το πρώτο έχει ηρωίδα μία τηλεπαθητική δωδεκάχρονη που θα αναγκαστεί να ξεκινήσει µια ολοκαίνουργια ζωή σε μία άλλη διάσταση, γεμάτη αλλόκοτα πλάσματα. Πολύ μεγάλο µπεστ σέλερ, θα γίνει ταινία από την Disney σε σκηνοθεσία Μπεν Αφλεκ. Το δεύτερο είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας που διαδραματίζεται σε ένα «μαγικό» σχολείο και, ταυτόχρονα, μια σκληρή ιστορία ενηλικίωσης με σκοτεινή, γκόθικ αισθητική: ένας πιο «ενήλικος» Χάρι Πότερ. Κυκλοφορούν ήδη και οι επόμενοι τόμοι και από τα δύο.

• Οι εκδόσεις Ψυχογιός έχουν μια πελώρια βιβλιοθήκη λογοτεχνίας για παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά βέβαια και τη νούμερο 1 σειρά όλων των εποχών: τα βιβλία του Χάρι Πότερ, που δεν φανταζόμαστε ότι θα πάψουν να πουλάνε, να διαβάζονται και να αγαπιούνται στον αιώνα μας, όπως συνέβαινε στον προηγούμενο με τον Ιούλιο Βερν. Η J. K. Rowling δεν έχει απλώς σπάσει κάθε πιθανό ή απίθανο ρεκόρ, αλλά έχει βοηθήσει να δημιουργηθεί ένας πελώριος αριθμός αναγνωστών. Από τις υπόλοιπες σειρές επιλέγουμε το «Μαγικό ζαχαροπλαστείο» της Κάθριν Λίτλγουντ, που έχει φτάσει ήδη στον έβδομο τόμο του. Ο πρώτος (μετάφραση Τατιάνα Σταυρουλάκη, σελίδες 320, 9+) παρουσιάζει τους βασικούς πρωταγωνιστές στην πρώτη τους αστεία περιπέτεια, που έχει να κάνει με ζαχαροπλαστική, αρχαία βιβλία με περίεργες συνταγές και… μαγικά γλυκά. Δεύτερη πρότασή μας η «Μαξ Αϊνστάιν», η τρισχαριτωμένη, και ευφυέστατη, νεαρή μηχανικός, που πρωταγωνιστεί στην ομώνυμη σειρά του πολυγραφότατου και άκρως επιτυχημένου Τζέιμς Πάτερσον (σε συνεργασία με τον Κρις Γκράμπενσταϊν, Α΄ τόμος: «Διάνοιες εν δράσει», μετάφραση Τατιάνα Σταυρουλάκη, 392 σελίδες, 9+). Ιδανικό, προφανώς, για κορίτσια που αγαπούν τις θετικές επιστήμες. Κυκλοφορούν ήδη τρεις τόμοι.

Η σειρά «Μπούχαχα: Το μαγαζάκι της τρομάρας» της Magdalena Hai μάς έρχεται από τη Φινλανδία. Πρώτος τόμος η «Φοβερή φαγουρόσκονη»

• Οι εκδόσεις Μίνωας έχουν μακρά παράδοση στο παιδικό βιβλίο. Μάλιστα, είναι οι εκδότες της Enid Blyton, της πιο κλασικής συγγραφέως παιδικών βιβλίων σε σειρές – οι περισσότεροι σημερινοί γονείς έχουν μεγαλώσει οι ίδιοι με τα βιβλία της. Κυκλοφορούν το «Κολέγιο Σεν Κλερ» (5 τόμοι), οι «Μυστικοί επτά» (5), οι «Μυστικοί επτά – Μικρές ιστορίες» (2), η «Περιπέτεια» (8), και τα «Πέντε λαγωνικά» (7). Ομως εκδίδουν και πολλές σύγχρονες σειρές. Επιλέγουμε ανάμεσά τους τις «Ράγες του μυστηρίου» των Μ. Γκ. Λέοναρντ και Σαμ Σέτζμαν, που μέχρι τώρα έχει κυκλοφορήσει τέσσερις τίτλους. Πρώτος, η «Ληστεία στο Χάιλαντ Φάλκον» (εικονογράφηση Ελίζα Παγκανέλι, μετάφραση Ευγενία Κολυδά, 340 σελίδες, 9+): μυστήριο, περιπέτεια, γρήγορη πλοκή, και μεγάλη αγάπη στα τρένα. Στη σειρά «Πλοίαρχος Νέμο: Οι περιπέτειες του νεαρού Ιουλίου Βερν», σε κείμενα Paula Vidal και εικονογράφηση Paco Porres (1ος τόμος: «Το χαμένο νησί», μετάφραση Κάλλια Ταβουλάρη, 232 σελίδες, 7+), ο νεαρός Ιούλιος Βερν και οι φίλοι του, εραστές της επιστήμης και της τεχνολογίας, δημιουργούν τη Λέσχη των Κυνηγών της Περιπέτειας, αντιμετωπίζοντας καταστάσεις που στο μέλλον θα γίνουν η βάση των μυθιστορημάτων του μεγάλου συγγραφέα.

• Οι εκδόσεις Διόπτρα προσφέρουν επίσης πολλά βιβλία για παιδιά, και ανάμεσά τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες σειρές μυθιστορημάτων. Η «Λέσχη Μυστηρίου Σέργουφ Χολμς» του Isaac Palmiola έχει φτάσει αισίως τους 16 τόμους. Ο πρώτος τίτλος κυκλοφόρησε το 2018: «Δύο ντετέκτιβ και μισός» (εικονογράφηση Nuria Aparicio, μετάφραση Τιτίνα Σπερελάκη, 128 σελίδες, 7+). Ωραία αστυνομικά μυστήρια, ευχάριστη σελιδοποίηση, χιουμοριστική εικονογράφηση. Η σειρά «Μπούχαχα: Το μαγαζάκι της τρομάρας» της Magdalena Hai μάς έρχεται από τη Φινλανδία. Πρώτος τόμος η «Φοβερή φαγουρόσκονη» (εικονογράφηση Teemu Juhani, μετάφραση Riikka Pauliina Pulkkinen, 64 σελίδες, 6+). Για πιο μικρά παιδάκια, με πρωταγωνίστρια την εννιάχρονη Νίνα που δεν τρομάζει με τα φαντάσματα και τα σκοτάδια. Εχουν βγει τρεις τίτλοι μέχρι τώρα. «Η Ματίλντα και οι βιβλιοπεριπλανητές» είναι ο πρώτος τόμος της σειράς «Βιβλιοπωλείο Πέιτζις και Σία» της Anna James (μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη, 368 σελίδες, 9+). Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει επίσης τρεις τόμοι. Μεγάλα, χορταστικά μυθιστορήματα, απολαυστικά στην ανάγνωσή τους, που μιλούν για τα βιβλία, για τα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες, για τους λογοτεχνικούς ήρωες και τους ήρωες των παραμυθιών, και για το πάθος της ανάγνωσης.

• Η Νεανική Βιβλιοθήκη των εκδόσεων Καστανιώτη με τη χαρακτηριστική πορτοκαλιά ράχη και τους περισσότερους από 270 προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους είναι από τις πιο κλασικές στην Ελλάδα. Από τις τελευταίες κυκλοφορίες διαβάσαμε και ξεχωρίσαμε δύο σειρές. Οι «Βασιλιάδες της βαβούρας» του Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ είναι εκπληκτικοί. Κυκλοφορούν οι τρεις πρώτοι τόμοι. Ο πρώτος, «Φιλικοί σαν τα σκυλόψαρα» (εικονογράφηση Σεμπάστιαν Χάιντελ, μετάφραση Δέσποινα Κλεομβρότου, 168 σελίδες, 9+), μας γνωρίζει τους βασικούς ήρωες των δίχρωμων, με εικονογράφηση σχεδόν σε κάθε σελίδα βιβλίων, τον Γιούστους και τον Αμπντί, συμμαθητές που παλεύουν για το ποιος θα γίνει King of School. Μας άρεσε πάρα πολύ, είναι τρομερά αιρετικό βιβλίο, και ξεκαρδιστικό. Στον αντίποδά του βρίσκεται η σειρά «Οι Μπουκόφσκι το παλεύουν» του Βιλ Γκμέλινγκ. Διαβάζουμε τις περιπέτειες του Αλφ, της αδελφής του, του απόμακρου αδελφού τους, και των γονιών τους. Εδώ δεν συμβαίνει κάτι μαγικό ή εξωπραγματικό: συμβαίνει η ίδια η ζωή. Πανέμορφα, συγκινητικά, γλυκά βιβλία (κυκλοφορούν δύο τόμοι μέχρι τώρα), που είναι καλό να διαβαστούν με τη σειρά, παρά τον… τίτλο του πρώτου: «Καλοκαίρι στην πισίνα» (μετάφραση Πελαγία Τσινάρη, 208 σελίδες, 10+).

• Οι εκδόσεις Anubis είναι γνωστές για την πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη τους επιστημονικής φαντασίας και Fantasy, αλλά έχουν και σειρές παιδικών και εφηβικών βιβλίων που μας άρεσαν πολύ. Η σειρά της Λούσι και του Στίβεν Χόκινγκ (τέσσερις τόμοι μέχρι τώρα) είναι ιδανική για να ξυπνήσει το ενδιαφέρον των παιδιών για την επιστήμη, καθώς έχουμε να κάνουμε με συναρπαστικές περιπέτειες που μιλούν για το ίδιο το… Χρονικό του Χρόνου. Ο πρώτος τόμος έχει τίτλο «Ο Τζορτζ και το μυστικό κλειδί για το Σύμπαν» (εικονογράφηση Γκάρι Πάρσονς, μετάφραση Εβίτα Λύκου, 312 σελίδες, 8+). Η Ρ.Λ. Λαφίβερς, πάλι, μας συστήνει την εντεκάχρονη Θεοδοσία, που έχει πάθος με την αρχαιολογία και περνάει τον χρόνο της στο λονδρέζικο Μουσείο Θρύλων και Αρχαιοτήτων, όπου ο πατέρας της είναι επιμελητής. Στον πρώτο τόμο («Η Θεοδοσία και τα ερπετά του Χάους», μετάφραση Αθηνά Σαράφη, 364 σελίδες, 9+), η νεαρή Ιντιάνα Τζόουνς θα χρησιμοποιήσει αιγυπτιακή μαγεία απέναντι στις μοχθηρές δυνάμεις που παραμονεύουν στους διαδρόμους του μουσείου, ενώ θα αποφασίσει να ταξιδέψει ώς την Αίγυπτο για να αποτρέψει την καταστροφή του κόσμου. Αναμένουμε με αγωνία τον δεύτερο τόμο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ – kathimerini.gr